skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki na danie według listy. Do domowego makaronu potrzebne są proste produkty: mąka, woda, olej roślinny, jaja kurze i sól.
Krok 2:
Wlej przesianą mąkę pszenną do głębokiej miski. Robimy małe zagłębienie w środku.
Krok 3:
Dodaj sól kuchenną, wbij jajko kurze, wlej olej roślinny i czystą zimną wodę. Wymieszaj składniki. Uzyskuje się jednorodną masę plastyczną.
Krok 4:
W razie potrzeby mąkę pszenną należy dodać podczas wyrabiania ciasta. Ponieważ różni producenci mają różne gęstości mąki i jej ilości, aby uzyskać ciasto o pożądanej konsystencji, może być mniej lub bardziej potrzebne. Aby ciasto było bardziej elastyczne i posłuszne w pracy, lepiej trzymać je przez krótki czas w lodówce, owinięte folią spożywczą.
Krok 5:
Kurczaka można użyć do przygotowania tego dania w całości, dzieląc go na małe kawałki, jeśli danie jest przygotowywane dla dużej rodziny lub biorąc polędwicę lub inną część kurczaka. Mięso myjemy, kroimy na małe kawałki lub kostki. Jeszcze raz myjemy mięso.
Krok 6:
Przygotuj zestaw warzyw, w razie potrzeby można go zmienić, zwiększyć lub zmniejszyć. Umyj, obierz i pokrój marchewki w kostkę.
Krok 7:
Obierz cebulę i pokrój w kostkę.
Krok 8:
Umyj ziemniaki, obierz i pokrój w kostkę. W razie potrzeby nie można dodawać ziemniaków, nawet bez niego danie okazuje się bardzo satysfakcjonujące i pożywne. Z ziemniakami okaże się jeszcze bardziej satysfakcjonujący i smaczniejszy. Aby ułatwić danie, ziemniaki można zastąpić cukinią.
Krok 9:
Umyj paprykę, Wytnij strąk z nasionami. Pokrój miąższ papryki w kostkę lub paski. Umyj pomidory, Wytnij miejsce mocowania łodygi, pokrój miąższ w kostkę lub kawałki. W razie potrzeby pomidory można zastąpić pastą pomidorową. Obierz czosnek i drobno posiekaj nożem lub przepuść przez prasę.
Krok 10:
Wlej olej roślinny na patelnię. Rozgrzewamy go. Umieść cebulę na patelni, smaż ją, aż będzie przezroczysta.
Krok 11:
Wyślij gotowane mięso z kurczaka na patelnię do cebuli.
Krok 12:
Smażyć, aż wybieli się na średnim ogniu.
Krok 13:
Następnie włóż warzywa na patelnię. Najpierw marchewki, wymieszaj, smaż przez około 10 minut. Następnie włóż ziemniaki, wymieszaj. Dodaj przyprawy: sól i czarny pieprz do smaku. Wlej niewielką ilość wody. Dusić pod przykryciem przez około 15 minut. Następnie dodaj pozostałe warzywa. Wymieszaj, gotuj wszystko razem przez kolejne 15 minut pod pokrywką.
Krok 14:
W międzyczasie ugotujemy i ugotujemy domowy makaron. Rozwałkuj ciasto na posypanym mąką stole w cienką warstwę i pokrój w paski, długie lub krótkie.
Krok 15:
Gotuj w osolonej wodzie do miękkości.
Krok 16:
Wyjmij makaron łyżką cedzakową z wody i wyślij na patelnię do mięsa z warzywami. Mieszaj i gotuj na wolnym ogniu przez około 7 minut. Posyp posiekanymi ziołami. Wyłącz ogień, pozostaw pod pokrywką na 10 minut.
Krok 17:
Serwujemy danie do stołu, posypane świeżymi ziołami. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Pierś z kurczaka (filet) - 113 kcal/100g