Sałatka General Classic z kurczakiem

Jasny, pyszny, z prostych potraw! Na każde wakacje. Klasyczna sałatka Generalska z kurczakiem to soczysta, obfita, pożywna sałatka o ciekawej nazwie. Lepiej jest gotować go w pierścieniu kulinarnym warstwami, aby cieszyć się nie tylko smakiem, ale także jasnym pięknym wyglądem.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 45 % 13 g
tłuszcze 41 % 12 g
węglowodany 14 % 4 g
171 kcal
IG: 25 / 0 / 75

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 3 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić sałatkę General Classic z kurczakiem? Aby rozpocząć, przygotuj wszystkie niezbędne składniki zgodnie z listą. Możesz używać buraków nie tylko gotowanych, ale także pieczonych w piekarniku. W sklepach sprzedawane są gotowe gotowane buraki pakowane próżniowo. Korzystanie z buraków kupionych w sklepie pozwoli Ci zaoszczędzić czas na gotowaniu.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Filety z kurczaka umyć i gotować we wrzącej osolonej wodzie do miękkości, około 20 minut. Następnie kurczaka schłodzić i pokroić w drobną kostkę. Zamiast gotowanego kurczaka możesz usmażyć filet na patelni lub upiec w piekarniku w folii. Zamiast świeżego kurczaka możesz użyć wędzonego.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Gotuj buraki w skórce do miękkości. Zetrzyj na grubej lub średniej tarce.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Gotuj marchewki w skórce do miękkości. Zetrzyj na grubej lub średniej tarce.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Jajka ugotować na twardo, schłodzić i obrać. Zetrzyj również na tarce. W razie potrzeby możesz oddzielić żółtka i białka i zetrzeć je osobno, tworząc dwie warstwy zamiast jednej.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Zetrzyj również ser na grubej lub średniej tarce.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Orzechy włoskie opłucz i osusz na suchej patelni. Następnie drobno posiekaj orzechy nożem. Możesz także zmielić orzechy w blenderze.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Umyj koperek, osusz i drobno posiekaj. Możesz zastąpić koperek pietruszką lub innymi ziołami do smaku.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Ta sałatka wygląda bardzo ładnie, jeśli jest formowana warstwami. Możesz tworzyć w jednym pierścieniu o średnicy 16-18 cm lub w małych porcjach o średnicy 7-8 cm. Ustaw pierścień do gotowania na talerzu. Ułóż kurczaka i ubij. Polej majonezem na wierzchu. Przeniosłem majonez do worka do szprycowania i odciąłem końcówkę. Jest to wygodniejsze niż łyżka.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Ułóż starty ser w następnej warstwie, a także polej majonezem.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Następna warstwa to starte jajka i majonez.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Następnie marchewka i majonez.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Połóż buraki na marchewce i polej majonezem.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Posyp warstwę buraków posiekanym koperkiem.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Umieść orzechy włoskie na środku kopru, lekko nie sięgając po brzegi, aby warzywa były widoczne. Włóż sałatę do lodówki na 1 godzinę do namoczenia.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Zdejmij pierścień do gotowania przed podaniem. Smacznego!

Jak gotować warzywa? Gotuj buraki i marchewki z ziemniakami w różnych garnkach we wrzącej wodzie do miękkości. Gotowanie ziemniaków i marchwi zajmuje 15-20 minut. Na gotowanie buraków-1-1, 5 godziny, w zależności od jego wielkości. Sprawdź gotowość ostrym nożem - powinien łatwo przebić roślinę okopową. 

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili). 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Burak - 40   kcal/100g
  • Suszone buraki - 278   kcal/100g
  • Buraki gotowane - 49   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Gotowana marchewka - 25   kcal/100g
  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Ser "Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser "Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka (filet) - 113   kcal/100g

Podobne przepisy