zupa z pieczarek puree z ziemniakami w blenderze

Delikatna, aromatyczna, obfita zupa grzybowa! Dzięki ziemniakom zupa nabiera aksamitnej struktury, pieczarki sprawiają, że jest pożywna, a śmietana dodaje szczególnej kremowości. Taka zupa spodoba się najbardziej wymagającemu smakoszowi, a przygotowanie jej jest łatwe i proste!
katushafinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 2 g
tłuszcze 22 % 4 g
węglowodany 67 % 12 g
103 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić zupę puree z ziemniaków i pieczarek w blenderze? Przygotuj potrawy do przygotowania zupy.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pokrój cebulę w drobną kostkę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Umyj grzyby. Staraj się nie moczyć ich zbytnio wodą, mogą stać się wodniste, ponieważ jak gąbka wchłania wodę. Lepiej w ogóle nie myć grzybów, ale czyścić szmatką lub nożem. Ale moje były bardzo brudne musiałem je umyć. Następnie pokrój grzyby na talerze.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Obierz i pokrój ziemniaki w dużą kostkę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Napełnij ziemniaki wodą, aby całkowicie je przykryły. Weź czystą filtrowaną lub butelkowaną wodę, smak zupy zależy od jakości wody. Umieść ziemniaki na małym ogniu. Po ugotowaniu posolić i gotować do miękkości.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Podczas gotowania ziemniaków smaż grzyby. Podpal patelnię, rozpuść w niej masło. Połóż cebulę. Smaż cebulę, ciągle mieszając, na złoty kolor.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj grzyby do cebuli. Piecz je do miękkości, około 10 minut. Najpierw pieczarki wydzielają dużo wilgoci, która następnie odparowuje, a grzyby są lekko smażone. Smażyłam je pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Gdy ziemniaki będą gotowe, przenieś do nich grzyby na patelnię. Gotuj je razem przez 5 minut.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Łyżką cedzakową przenieś ziemniaki i grzyby do blendera. Nie wylewaj bulionu. W razie potrzeby będą musieli rozcieńczyć zupę.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Ubij zupę w blenderze na puree, dodając bulion, jeśli masa jest zbyt gęsta.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Wlej zupę do garnka, ponownie podpal. Dodaj śmietanę, wymieszaj. Doprowadź zupę do wrzenia. Podawaj na gorąco.

zupa okazała się świetna! Umiarkowanie gęsty, o bogatym smaku grzybowym, przyjemnej konsystencji. Bardzo nam się podobało!
podałem go z domowymi krakersami.
jeśli nie masz blendera, użyj zanurzeniowego. Tylko uważaj, zupa jest gorąca, nie poparz się!
jeśli masło zostanie zastąpione olejem roślinnym, a śmietana nie zostanie w ogóle dodana, otrzymasz wspaniałą chudą zupę.

jak wybrać idealny garnek do zupy, owsianki lub marynowania ogórków przeczytaj artykuł o patelniach.

kup świeże pieczarki średniej wielkości, śnieżnobiałe bez plam, uszkodzeń, zapachu zgnilizny. W dotyku nie powinny być śliskie. Dokładnie opłucz grzyby z ziemi pod strumieniem ciepłej lub zimnej wody. Wytnij zepsute miejsca, jeśli takie istnieją. Nie jest konieczne czyszczenie miniaturowych grzybów o wielkości do 2 cm, wystarczy je dobrze umyć. Większe pieczarki zaleca się czyścić z folii.

ważne! niezależnie od tego, czy w przepisie jest podana ilość wody do zupy, czy nie, najlepiej jest skupić się na własnych preferencjach (gęsta lub cieńsza zupa, którą lubisz), a także na wielkości garnka i żywności zabranej do gotowania. Nie zapominaj, że autor ma własne zdanie na temat ilości mięsa, ziemniaków, zbóż i innych składników w zupie, które mogą nie pasować do Twojej.  W praktyce oznacza to, że jeśli gotujesz po raz pierwszy, nie powinieneś gotować całego garnka na raz. Zrób zupę do degustacji-dla jednej lub dwóch osób. Aby to zrobić, zmniejsz ilość wszystkich składników zgodnie z przepisem do 1-2 porcji i weź ilość wody w ilości: od jednej szklanki na porcję-jeśli zupa jest bardzo gęsta, do 1,5-2 szklanek-jeśli jest bardziej płynna. Nie zapomnij wziąć pod uwagę, że część płynu zagotuje się podczas gotowania. Po skosztowaniu małej porcji zupy możesz dostosować zarówno ilość płynu, jak i proporcje składników do swoich upodobań. W przyszłości, podobnie jak większość doświadczonych gospodyń domowych, możesz wlać wodę do zupy i położyć składniki "na oku".

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietana - 300   kcal/100g
  • Pieczarki - 24   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy