skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić zupę puree z ziemniaków i pieczarek w blenderze? Przygotuj potrawy do przygotowania zupy.
Krok 2:
Pokrój cebulę w drobną kostkę.
Krok 3:
Umyj grzyby. Staraj się nie moczyć ich zbytnio wodą, mogą stać się wodniste, ponieważ jak gąbka wchłania wodę. Lepiej w ogóle nie myć grzybów, ale czyścić szmatką lub nożem. Ale moje były bardzo brudne musiałem je umyć. Następnie pokrój grzyby na talerze.
Krok 4:
Obierz i pokrój ziemniaki w dużą kostkę.
Krok 5:
Napełnij ziemniaki wodą, aby całkowicie je przykryły. Weź czystą filtrowaną lub butelkowaną wodę, smak zupy zależy od jakości wody. Umieść ziemniaki na małym ogniu. Po ugotowaniu posolić i gotować do miękkości.
Krok 6:
Podczas gotowania ziemniaków smaż grzyby. Podpal patelnię, rozpuść w niej masło. Połóż cebulę. Smaż cebulę, ciągle mieszając, na złoty kolor.
Krok 7:
Dodaj grzyby do cebuli. Piecz je do miękkości, około 10 minut. Najpierw pieczarki wydzielają dużo wilgoci, która następnie odparowuje, a grzyby są lekko smażone. Smażyłam je pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając.
Krok 8:
Gdy ziemniaki będą gotowe, przenieś do nich grzyby na patelnię. Gotuj je razem przez 5 minut.
Krok 9:
Łyżką cedzakową przenieś ziemniaki i grzyby do blendera. Nie wylewaj bulionu. W razie potrzeby będą musieli rozcieńczyć zupę.
Krok 10:
Ubij zupę w blenderze na puree, dodając bulion, jeśli masa jest zbyt gęsta.
Krok 11:
Wlej zupę do garnka, ponownie podpal. Dodaj śmietanę, wymieszaj. Doprowadź zupę do wrzenia. Podawaj na gorąco.
zupa okazała się świetna! Umiarkowanie gęsty, o bogatym smaku grzybowym, przyjemnej konsystencji. Bardzo nam się podobało!
podałem go z domowymi krakersami.
jeśli nie masz blendera, użyj zanurzeniowego. Tylko uważaj, zupa jest gorąca, nie poparz się!
jeśli masło zostanie zastąpione olejem roślinnym, a śmietana nie zostanie w ogóle dodana, otrzymasz wspaniałą chudą zupę.
jak wybrać idealny garnek do zupy, owsianki lub marynowania ogórków przeczytaj artykuł o patelniach.
kup świeże pieczarki średniej wielkości, śnieżnobiałe bez plam, uszkodzeń, zapachu zgnilizny. W dotyku nie powinny być śliskie. Dokładnie opłucz grzyby z ziemi pod strumieniem ciepłej lub zimnej wody. Wytnij zepsute miejsca, jeśli takie istnieją. Nie jest konieczne czyszczenie miniaturowych grzybów o wielkości do 2 cm, wystarczy je dobrze umyć. Większe pieczarki zaleca się czyścić z folii.
ważne! niezależnie od tego, czy w przepisie jest podana ilość wody do zupy, czy nie, najlepiej jest skupić się na własnych preferencjach (gęsta lub cieńsza zupa, którą lubisz), a także na wielkości garnka i żywności zabranej do gotowania. Nie zapominaj, że autor ma własne zdanie na temat ilości mięsa, ziemniaków, zbóż i innych składników w zupie, które mogą nie pasować do Twojej. W praktyce oznacza to, że jeśli gotujesz po raz pierwszy, nie powinieneś gotować całego garnka na raz. Zrób zupę do degustacji-dla jednej lub dwóch osób. Aby to zrobić, zmniejsz ilość wszystkich składników zgodnie z przepisem do 1-2 porcji i weź ilość wody w ilości: od jednej szklanki na porcję-jeśli zupa jest bardzo gęsta, do 1,5-2 szklanek-jeśli jest bardziej płynna. Nie zapomnij wziąć pod uwagę, że część płynu zagotuje się podczas gotowania. Po skosztowaniu małej porcji zupy możesz dostosować zarówno ilość płynu, jak i proporcje składników do swoich upodobań. W przyszłości, podobnie jak większość doświadczonych gospodyń domowych, możesz wlać wodę do zupy i położyć składniki "na oku".
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietana - 300 kcal/100g
- Pieczarki - 24 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g