skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki. Aby przygotować słodką zapiekankę ryżową w piekarniku, potrzebujemy: 350 ml mleka; 200 g ryżu; 50 g cukru; 2 jajka; 1 łyżka. bułka tarta; 1 łyżeczka masła; 1 łyżeczka cukru waniliowego i szczypta soli.
Krok 2:
Ryż dokładnie spłucz do czystej wody.
Krok 3:
Gotuj ryż w dużej ilości osolonej wody, aż będzie do połowy ugotowany, około 10 minut.
Krok 4:
Następnie wrzuć ryż do durszlaka i pozwól wodzie spłynąć.
Krok 5:
Włóż ryż do garnka i podpal. Wlej mleko do rondla, zagotuj i mieszając gotuj lepką owsiankę na małym ogniu.
Krok 6:
Stopień ugotowania ryżu może być dowolny w zależności od preferencji. Schłodzić gotową owsiankę do temperatury pokojowej.
Krok 7:
Ubij jajka z cukrem i cukrem waniliowym, aż będą puszyste.
Krok 8:
Wlej ubite jajka z cukrem do owsianki ryżowej. Wymieszać.
Krok 9:
Naczynie do pieczenia posmarować masłem i posypać bułką tartą. Włóż do niego mieszankę mleka ryżowego i wygładź. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 30 minut.
Krok 10:
Lekko schłodzić gotową zapiekankę i wyjąć z formy. Smacznego!
zapiekanka ryżowa to pożywne danie na śniadanie lub kolację, a jednocześnie może działać jako słodki deser. Jeśli twoje gospodarstwo domowe z odrobiną polowań je tylko ryż, spróbuj rozpieszczać je zapiekanką ryżową. Takie zapiekanki po prostu uwielbiają zarówno dorośli, jak i dzieci.
gotową zapiekankę ryżową można posypać cukrem pudrem, podawać ze śmietaną, dżemem, dżemem, różnymi dodatkami (czekoladowymi, waniliowymi, karmelowymi) lub skondensowanym mlekiem.
suszone owoce, kandyzowane owoce, jabłka, jagody, owoce w puszkach, a nawet czekolada mogą uzupełnić smak słodkiej zapiekanki. Główną zaletą takich potraw jest to, że możesz dodać to, co kochają twoje gospodarstwa domowe.
wraz z porcją zapiekanki otrzymasz niezbędne witaminy i mikroelementy z ryżu, jajek i mleka.
słodkie zapiekanki są proste, niedrogie, smaczne i apetyczne! Cała rodzina będzie zadowolona z takiego dania, smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Dziki ryż surowy - 353 kcal/100g
- Ryż brązowy surowy - 360 kcal/100g
- Ryż brązowy gotowany - 119 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany surowy - 363 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany gotowany - 109 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106 kcal/100g
- Ryż instant suchy - 374 kcal/100g
- Ryż instant gotowy do spożycia - 109 kcal/100g
- Rys - 344 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g
- Bułka tarta - 347 kcal/100g