Zapiekanka ryżowa słodka w piekarniku

wspaniałe śniadanie, które można przygotować wieczorem. Ta słodka zapiekanka ryżowa to prawdziwy cud! Jest tak obfita, że zastąpi zarówno śniadanie, jak i kolację. Wygodnie jest pokroić zapiekankę ryżową na plasterki o pożądanej grubości i zabrać ze sobą do pracy lub szkoły. Równie smaczne zarówno na zimno, jak i na ciepło.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 6 g
tłuszcze 10 % 4 g
węglowodany 76 % 32 g
190 kcal
IG: 6 / 69 / 25

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki. Aby przygotować słodką zapiekankę ryżową w piekarniku, potrzebujemy: 350 ml mleka; 200 g ryżu; 50 g cukru; 2 jajka; 1 łyżka. bułka tarta; 1 łyżeczka masła; 1 łyżeczka cukru waniliowego i szczypta soli.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Ryż dokładnie spłucz do czystej wody.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Gotuj ryż w dużej ilości osolonej wody, aż będzie do połowy ugotowany, około 10 minut.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Następnie wrzuć ryż do durszlaka i pozwól wodzie spłynąć.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Włóż ryż do garnka i podpal. Wlej mleko do rondla, zagotuj i mieszając gotuj lepką owsiankę na małym ogniu.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Stopień ugotowania ryżu może być dowolny w zależności od preferencji. Schłodzić gotową owsiankę do temperatury pokojowej.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Ubij jajka z cukrem i cukrem waniliowym, aż będą puszyste.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wlej ubite jajka z cukrem do owsianki ryżowej. Wymieszać.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Naczynie do pieczenia posmarować masłem i posypać bułką tartą. Włóż do niego mieszankę mleka ryżowego i wygładź. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 30 minut.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Lekko schłodzić gotową zapiekankę i wyjąć z formy. Smacznego!

zapiekanka ryżowa to pożywne danie na śniadanie lub kolację, a jednocześnie może działać jako słodki deser. Jeśli twoje gospodarstwo domowe z odrobiną polowań je tylko ryż, spróbuj rozpieszczać je zapiekanką ryżową. Takie zapiekanki po prostu uwielbiają zarówno dorośli, jak i dzieci.
gotową zapiekankę ryżową można posypać cukrem pudrem, podawać ze śmietaną, dżemem, dżemem, różnymi dodatkami (czekoladowymi, waniliowymi, karmelowymi) lub skondensowanym mlekiem.
suszone owoce, kandyzowane owoce, jabłka, jagody, owoce w puszkach, a nawet czekolada mogą uzupełnić smak słodkiej zapiekanki. Główną zaletą takich potraw jest to, że możesz dodać to, co kochają twoje gospodarstwa domowe.
wraz z porcją zapiekanki otrzymasz niezbędne witaminy i mikroelementy z ryżu, jajek i mleka.
słodkie zapiekanki są proste, niedrogie, smaczne i apetyczne! Cała rodzina będzie zadowolona z takiego dania, smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Dziki ryż surowy - 353   kcal/100g
  • Ryż brązowy surowy - 360   kcal/100g
  • Ryż brązowy gotowany - 119   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany surowy - 363   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany gotowany - 109   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106   kcal/100g
  • Ryż instant suchy - 374   kcal/100g
  • Ryż instant gotowy do spożycia - 109   kcal/100g
  • Rys - 344   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g
  • Bułka tarta - 347   kcal/100g

Podobne przepisy