skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić sałatkę z kapustą pekińską i krewetkami? Przygotuj składniki.
Krok 2:
Rozłóż Granat na ziarna.
Krok 3:
Ananasy wyjąć z syropu, lekko wycisnąć i pokroić na małe kawałki. Miałem już ananasy pokrojone na kawałki.
Krok 4:
Krewetki zalej wodą, dodaj sól, zagotuj i gotuj przez około 2 minuty. Wrzuć krewetki do durszlaka.
Krok 5:
Pokrój kapustę pekińską na małe kawałki.
Krok 6:
Tankowanie.
Krok 7:
Połącz śmietanę, sok z cytryny, oliwę z oliwek i musztardę.
Krok 8:
Wymieszaj. Możesz również ubić SOS blenderem, aby uzyskać bardziej jednolitą i puszystą konsystencję, ale chciałem zachować całe ziarna musztardy.
Krok 9:
W salaterce połącz kapustę pekińską, krewetki, ananasy i ziarna granatu.
Krok 10:
Polej sałatkę dressingiem i delikatnie wymieszaj. Włóż sałatkę do lodówki na 10-15 minut, a następnie podawaj.
śmietanę można zastąpić jogurtem naturalnym bez dodatków.
sałatka będzie wyglądać ładnie i schludnie, jeśli wszystkie składniki zostaną pokrojone na kawałki o tym samym rozmiarze i kształcie (np.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Krewetki w puszkach - 81 kcal/100g
- Krewetki gotowane - 95 kcal/100g
- Krewetki obrane mrożone - 60 kcal/100g
- Krewetki świeże - 97 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Granat - 52 kcal/100g
- Ananasy - 49 kcal/100g
- Ananasy w puszkach - 57 kcal/100g
- Kapusta pekińska - 16 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Musztarda ziarnista - 135 kcal/100g