skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj wszystkie niezbędne produkty do zrobienia hashlama. Najsmaczniejsza khashlama pochodzi z wołowiny, jagnięciny lub cielęciny. W przepisie wykorzystano miąższ młodej wołowiny.
Krok 2:
Obierz ziemniaki, czosnek i cebulę. Dokładnie umyj bulwy ziemniaka w czystej wodzie. Pokrój paprykę na pół, usuń łodygę i nasiona. Opłucz wszystkie warzywa i zioła pod bieżącą wodą.
Krok 3:
Umyj mięso, osusz papierowymi serwetkami i pokrój na kawałki. Jaki rozmiar lepiej zrobić kawałki mięsa? Ponieważ danie będzie marnieć przez długi czas, polecam pokroić wołowinę na pięść dziecka, nie mniej, wtedy w gotowym naczyniu mięso pozostanie tak soczyste, miękkie i niesamowicie smaczne, jak to możliwe!
Krok 4:
Grubo pokrój ziemniaki, jeśli Twoje bulwy są małe, możesz je pozostawić w całości. Podziel każdą połówkę pieprzu na dwie lub trzy części i pokrój ząbki czosnku na pół lub na ćwiartki.
Krok 5:
Pomidory można pokroić w małe plasterki lub kółka, a cebulę w pierścienie lub półpierścienie(jak zwykle).
Krok 6:
Lepiej gotować Hashlamę w rondlu z grubym dnem i krawędziami lub w kotle, więc danie okaże się smaczniejsze i bogatsze(Zwykle gotuję w kotle). Wizualnie podziel wszystkie elementy na dwie części, powtórzymy wszystkie warstwy dwa razy. Połóż pierwszą warstwę kawałków mięsa na dnie kotła.
Krok 7:
Lekko sól i pieprz, połóż posiekane warzywa na mięsie (pietruszka, kolendra i bazylia działają dobrze).
Krok 8:
Połóż czosnek, cebulę i paprykę na wierzchu.
Krok 9:
Następuje Kolejka ziemniaków, ponownie lekko sól i pieprz. Połóż połowę pokrojonych pomidorów na ziemniakach(w przepisie nadal używano kilku kawałków pomidorów cherry).
Krok 10:
Powtórz wszystkie warstwy, zaczynając od mięsa. Nie zapomnij o soli i pieprzu.
Krok 11:
Następnie ponownie zrób zioła, czosnek, cebulę, paprykę. Uzupełnij warstwy ziemniakami i pomidorami.
Krok 12:
Lekko posolić, dodać trochę ulubionych przypraw i posypać ziołami. Wlej 2 szklanki zimnej wody. Przykryj kocioł i wyślij khashlamę na duży ogień. Kiedy w kotle pojawi się charakterystyczny bulgotanie, tj. woda się zagotuje, zmniejsz ogień do minimum i gotuj danie przez trzy godziny.
Krok 13:
Pachnące, pyszne danie kuchni kaukaskiej jest gotowe! Podawaj na gorąco!
pomidory i papryka dadzą sok podczas gotowania, gotową hashlamę można podawać jako gęstą gorącą zupę lub podawać jako gulasz mięsny warzywny, wybierając go z kotła łyżką cedzakową.
niektóre przepisy sugerują użycie jasnego piwa zamiast wody. Zwykle dodaję piwo, kiedy robię haszlamę na ognisku w kotle. Piwo nadaje gotowemu daniu szczególny zapach i smak.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Tłuszcz wołowy roztopiony - 871 kcal/100g
- Wołowina tłusta - 171 kcal/100g
- Wołowina chuda - 158 kcal/100g
- Wołowina-mostek - 217 kcal/100g
- Wołowina-kajdany - 380 kcal / 100g
- Wołowina-chuda pieczeń - 200 kcal/100g
- Wołowina - łopatka - 137 kcal/100g
- Wołowina - żeberka - 233 kcal/100g
- Wołowina-szynka - 104 kcal/100g
- Wołowina - ogon - 184 kcal/100g
- Szynka gotowana - 269 kcal/100g
- Peklowana wołowina - 216 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Sol - 0 kcal / 100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Ziele angielskie - 263 kcal/100g