hashlama z ziemniakami

soczyste mięso z sezonowymi warzywami podbija od pierwszej łyżki! Przygotowanie khashlama wymaga minimalnego wysiłku, a jakie bogate, jasne, kolorowe i smaczne danie można uzyskać! Warzywa lepiej pokroić tak grubo, jak to możliwe, aby zachowały swój kształt i smak w gotowym naczyniu.
PerłaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 45 % 9 g
tłuszcze 15 % 3 g
węglowodany 40 % 8 g
95 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 3 h 10 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj wszystkie niezbędne produkty do zrobienia hashlama. Najsmaczniejsza khashlama pochodzi z wołowiny, jagnięciny lub cielęciny. W przepisie wykorzystano miąższ młodej wołowiny.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Obierz ziemniaki, czosnek i cebulę. Dokładnie umyj bulwy ziemniaka w czystej wodzie. Pokrój paprykę na pół, usuń łodygę i nasiona. Opłucz wszystkie warzywa i zioła pod bieżącą wodą.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Umyj mięso, osusz papierowymi serwetkami i pokrój na kawałki. Jaki rozmiar lepiej zrobić kawałki mięsa? Ponieważ danie będzie marnieć przez długi czas, polecam pokroić wołowinę na pięść dziecka, nie mniej, wtedy w gotowym naczyniu mięso pozostanie tak soczyste, miękkie i niesamowicie smaczne, jak to możliwe!

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Grubo pokrój ziemniaki, jeśli Twoje bulwy są małe, możesz je pozostawić w całości. Podziel każdą połówkę pieprzu na dwie lub trzy części i pokrój ząbki czosnku na pół lub na ćwiartki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Pomidory można pokroić w małe plasterki lub kółka, a cebulę w pierścienie lub półpierścienie(jak zwykle).

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Lepiej gotować Hashlamę w rondlu z grubym dnem i krawędziami lub w kotle, więc danie okaże się smaczniejsze i bogatsze(Zwykle gotuję w kotle). Wizualnie podziel wszystkie elementy na dwie części, powtórzymy wszystkie warstwy dwa razy. Połóż pierwszą warstwę kawałków mięsa na dnie kotła.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Lekko sól i pieprz, połóż posiekane warzywa na mięsie (pietruszka, kolendra i bazylia działają dobrze).

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Połóż czosnek, cebulę i paprykę na wierzchu.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Następuje Kolejka ziemniaków, ponownie lekko sól i pieprz. Połóż połowę pokrojonych pomidorów na ziemniakach(w przepisie nadal używano kilku kawałków pomidorów cherry).

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Powtórz wszystkie warstwy, zaczynając od mięsa. Nie zapomnij o soli i pieprzu.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Następnie ponownie zrób zioła, czosnek, cebulę, paprykę. Uzupełnij warstwy ziemniakami i pomidorami.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Lekko posolić, dodać trochę ulubionych przypraw i posypać ziołami. Wlej 2 szklanki zimnej wody. Przykryj kocioł i wyślij khashlamę na duży ogień. Kiedy w kotle pojawi się charakterystyczny bulgotanie, tj. woda się zagotuje, zmniejsz ogień do minimum i gotuj danie przez trzy godziny.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Pachnące, pyszne danie kuchni kaukaskiej jest gotowe! Podawaj na gorąco!

pomidory i papryka dadzą sok podczas gotowania, gotową hashlamę można podawać jako gęstą gorącą zupę lub podawać jako gulasz mięsny warzywny, wybierając go z kotła łyżką cedzakową.

niektóre przepisy sugerują użycie jasnego piwa zamiast wody. Zwykle dodaję piwo, kiedy robię haszlamę na ognisku w kotle. Piwo nadaje gotowemu daniu szczególny zapach i smak.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Tłuszcz wołowy roztopiony - 871   kcal/100g
  • Wołowina tłusta - 171   kcal/100g
  • Wołowina chuda - 158   kcal/100g
  • Wołowina-mostek - 217   kcal/100g
  • Wołowina-kajdany - 380   kcal / 100g
  • Wołowina-chuda pieczeń - 200   kcal/100g
  • Wołowina - łopatka - 137   kcal/100g
  • Wołowina - żeberka - 233   kcal/100g
  • Wołowina-szynka - 104   kcal/100g
  • Wołowina - ogon - 184   kcal/100g
  • Szynka gotowana - 269   kcal/100g
  • Peklowana wołowina - 216   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal / 100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Ziele angielskie - 263   kcal/100g

Podobne przepisy