skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić ghee w powolnej kuchence? Jest to bardzo proste, najważniejsze jest to, że mleko do gotowania jest naturalne, a im bardziej tłuste, tym smaczniejsze będzie mleko. Możesz wziąć krowę, kozę lub cokolwiek innego. Nawet sklep, najważniejsze jest to, że nie jest sproszkowany i ma najwyższą zawartość tłuszczu, jaką możesz znaleźć. Najważniejsze, że masz całkowitą pewność co do jego jakości.
Krok 2:
Wlej mleko do miski wolnowaru. Mleko może mieć dowolną temperaturę, ale im cieplejsze mleko, tym mniej czasu zajmie przygotowanie przed marnotrawstwem.
Krok 3:
Aby zapobiec ucieczce mleka podczas gotowania, umieść na górze miskę do gotowania na parze. Jeśli nie ma takiej miski, posmaruj boki miski masłem tuż nad poziomem mleka. Pozwoli to utrzymać mleko poniżej tego znaku.
Krok 4:
Moja powolna kuchenka ma funkcję "Multipowar", więc ustawiam temperaturę na 98 stopni i gotuję mleko przez cztery godziny pod zamkniętą pokrywką. Jeśli chcesz mleko o bardziej wyraźnym smaku i kolorze, wydłuż czas do sześciu godzin. Jeśli nie ma takiej funkcji, gotuj mleko w trybie "duszenie" przez 4 godziny. Można to również zrobić w programie "owsianka mleczna".
Krok 5:
Tak się okazuje po ugotowaniu, pięknie pachnie i ma piękny kolor. Na wierzchu powstaje film, który jest usuwany po schłodzeniu, a mleko wlewa się do innego pojemnika i przechowuje w lodówce. Można z niego zrobić doskonałe sfermentowane mleko lub dodać do kawy i słodkiej czarnej herbaty. A także ugotuj na jego bazie owsiankę lub makaron mleczny.
Krok 6:
Smacznego.
pamiętaj, że czas i tryb gotowania w przepisie są podane w przybliżeniu. Wszystkie multicookery działają inaczej, a nawet te same modele tego samego producenta mogą mieć swoje własne cechy. Zanim zaczniesz gotować nowe danie dla Ciebie w powolnej kuchence, dokładnie przestudiuj instrukcje, a następnie w praktyce spróbuj najpierw ugotować znane Ci potrawy, a następnie nowe, wybierając tryb i czas indywidualnie dla własnej techniki.
oczywiście jakość domowego mleka ghee będzie zależeć od tego, jakiego mleka użyjesz. Mam roztopione mleko o kremowym kolorze i karmelowym smaku.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g