zupa puree z wątróbki drobiowej z ziemniakami

zupa o delikatnej, kremowej konsystencji to pierwsze danie dla ciebie. Jest przygotowywany z prostych produktów, smakuje jak pasztet, ma przyjemny kremowy smak. Odpowiedni dla dzieci i dorosłych. Możesz podawać z czarnym lub białym chlebem lub z krakersami, które najlepiej pasują do zup o takiej konsystencji. Pyszne na ciepło i na zimno. Możesz udekorować zupę dowolnymi świeżymi ziołami-zawsze jest to opcja korzystna dla wszystkich.
sharlisAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 27 % 6 g
tłuszcze 32 % 7 g
węglowodany 41 % 9 g
121 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 25 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Do przepisu użyłem dwóch dużych ziemniaków, jeśli bulwy są mniejsze, możesz wziąć trzy rzeczy. Obierz ziemniaki, pokrój na duże kawałki i dobrze spłucz. Nie musisz drobno siekać, ponieważ i tak będziemy wszystko mielić w blenderze. Jeden ziemniak pokroiłem na 8 kawałków.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wlej ziemniaki do małego rondla (wystarczy rondel o pojemności 1,5 litra) i napełnij zimną wodą, aby po prostu ją przykryła. Podpalamy, czekamy na gotowanie i gotujemy przez 15 minut na średnim ogniu. Nie zapomnij usunąć piany, gdy pojawi się przed gotowaniem.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Przygotuj warzywa. Aby to zrobić, cebulę i marchewkę należy obrać i pokroić na duże kawałki. Kroję marchewki wzdłuż na 4 części, A każdą cebulę kroję również na 4 części.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Rozgrzej olej roślinny na patelni i natychmiast wlej warzywa (cebulę, marchewkę) i wątróbkę drobiową. Ogień jest duży. Smaż przez 15 minut, w tym czasie musisz wszystko mieszać trzy razy, nie jest to już konieczne. Na dużym ogniu wątroba pozostanie soczysta, a także nie musi być natychmiast solona, aby nie stwardniała. Dodamy sól do prawie gotowej zupy.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj smażone warzywa z wątróbką drobiową do garnka z gotowanymi ziemniakami. Nie spuszczaj wody z ziemniaków.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Teraz aktywnie przerywamy wszystko blenderem zanurzeniowym, starając się nie dopuścić do tego, aby duże kawałki składników zupy nie zostały rozbite. Dodaj sól i wymieszaj.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Teraz wlej mleko do masy i dodaj masło. Wracamy patelnię do pieca, doprowadzamy na małym ogniu do wrzenia podczas mieszania. Wyłącz ogień. Zupa jest gotowa. Możesz podawać z dowolnymi świeżymi ziołami.

pyszny i satysfakcjonujący obiad w postaci puree. Jeśli wcześniej tego nie ugotowałeś, radzę spróbować, a jeśli to zrobiłeś, powtórz!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Gotowana marchewka - 25   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Wątróbka drobiowa - 140   kcal/100g

Podobne przepisy