makaron z owocami morza

makaron z owocami morza-niezapomniany pyszny i prosty! To samodzielne danie, a nie dodatek do czegoś. Idealne drugie danie na każdy dzień i okazję – na czczo, w dni powszednie i na świąteczne menu. Podawane z szeroką gamą sosów-zarówno domowych, jak i sklepowych-tylko na gorąco. Podaje się pod nim wytrawne białe wino.
wellaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 24 % 11 g
tłuszcze 39 % 18 g
węglowodany 37 % 17 g
270 kcal
IG: 12 / 88 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 45 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Zanim weźmiesz owoce morza, włóż garnek z wodą (jej ilość – zgodnie z instrukcją) do wrzenia i ugotuj odpowiednią ilość makaronu.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wyjmij owoce morza z zamrażarki, w naszym przypadku był to koktajl morski, który miał po trochu wszystkiego. Niech się rozmrozi, ale naturalnie, a nie w wodzie. Wskazane jest, aby do gotowania makaronu były już rozmrożone.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Czy woda się zagotowała? Dodaj trochę oliwy z oliwek, sól zgodnie z instrukcją i dopraw ją, jeśli jest, włoskimi ziołami lub innymi przyprawami, i wyślij tam makaron.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Połóż patelnię równolegle na drugim palniku. Wlej do niego olej i rozpal mały ogień. W międzyczasie pokrój pory w ulubiony format.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Posiekaj paprykę w cienkie paski.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Tak właśnie ustawiamy cukinię.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Gdy tylko olej się rozgrzeje, zanurz w nim owoce morza, cebulę z papryką i posiekany czosnek w paski. Smażyć, nie zapominając o przewróceniu. Zajmie to 10 minut, nie więcej.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Równolegle zetrzyj parmezan na drobnej tarce.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wlej wodę z gotowego makaronu, wlej zawartość patelni i ser. Robimy wszystko szybko, mieszając. Upuść tutaj trochę oliwy z oliwek i wymieszaj.

i więcej porad

makaron gotujemy zgodnie z instrukcją, ale powinien być z pszenicy durum.

wyciśnij owoce morza przed smażeniem, jeśli je rozmroziłeś.

nie smaż owoców morza przez długi czas, bo staną się twarde.

jeśli nie masz czegoś z warzyw sugerowanych w przepisie, zamień je na inne, zachowując proporcje.

możesz dodać śmietanę na końcu i trochę wszystko dusić, ale umieść ser tylko na końcu.

nie gotuj makaronu z owocami morza na przyszłość, lepiej na jeden posiłek.

możesz posypać gotowe danie i posypać startym serem lub ziołami, a podczas gotowania dodać ostre chili, na przykład do smaku.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Makaron, najwyższej jakości, witaminizowany - 337   kcal/100g
  • Makaron, najwyższej jakości, nabiał - 309   kcal/100g
  • Makaron, najwyższej jakości, jajko - 342   kcal/100g
  • Makaron z mąki 1 klasy - 333   kcal/100g
  • Makaron z mąki w / C - 338   kcal/100g
  • Makaron gotowany - 135   kcal/100g
  • Makaron - 338   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pory - 33   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal / 100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Parmezan ser 45% tłuszczu - 389   kcal/100g
  • Cukinia - 16   kcal/100g
  • Koktajl morski - 95   kcal/100g

Podobne przepisy