skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Zanim weźmiesz owoce morza, włóż garnek z wodą (jej ilość – zgodnie z instrukcją) do wrzenia i ugotuj odpowiednią ilość makaronu.
Krok 2:
Wyjmij owoce morza z zamrażarki, w naszym przypadku był to koktajl morski, który miał po trochu wszystkiego. Niech się rozmrozi, ale naturalnie, a nie w wodzie. Wskazane jest, aby do gotowania makaronu były już rozmrożone.
Krok 3:
Czy woda się zagotowała? Dodaj trochę oliwy z oliwek, sól zgodnie z instrukcją i dopraw ją, jeśli jest, włoskimi ziołami lub innymi przyprawami, i wyślij tam makaron.
Krok 4:
Połóż patelnię równolegle na drugim palniku. Wlej do niego olej i rozpal mały ogień. W międzyczasie pokrój pory w ulubiony format.
Krok 5:
Posiekaj paprykę w cienkie paski.
Krok 6:
Tak właśnie ustawiamy cukinię.
Krok 7:
Gdy tylko olej się rozgrzeje, zanurz w nim owoce morza, cebulę z papryką i posiekany czosnek w paski. Smażyć, nie zapominając o przewróceniu. Zajmie to 10 minut, nie więcej.
Krok 8:
Równolegle zetrzyj parmezan na drobnej tarce.
Krok 9:
Wlej wodę z gotowego makaronu, wlej zawartość patelni i ser. Robimy wszystko szybko, mieszając. Upuść tutaj trochę oliwy z oliwek i wymieszaj.
i więcej porad
makaron gotujemy zgodnie z instrukcją, ale powinien być z pszenicy durum.
wyciśnij owoce morza przed smażeniem, jeśli je rozmroziłeś.
nie smaż owoców morza przez długi czas, bo staną się twarde.
jeśli nie masz czegoś z warzyw sugerowanych w przepisie, zamień je na inne, zachowując proporcje.
możesz dodać śmietanę na końcu i trochę wszystko dusić, ale umieść ser tylko na końcu.
nie gotuj makaronu z owocami morza na przyszłość, lepiej na jeden posiłek.
możesz posypać gotowe danie i posypać startym serem lub ziołami, a podczas gotowania dodać ostre chili, na przykład do smaku.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Makaron, najwyższej jakości, witaminizowany - 337 kcal/100g
- Makaron, najwyższej jakości, nabiał - 309 kcal/100g
- Makaron, najwyższej jakości, jajko - 342 kcal/100g
- Makaron z mąki 1 klasy - 333 kcal/100g
- Makaron z mąki w / C - 338 kcal/100g
- Makaron gotowany - 135 kcal/100g
- Makaron - 338 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pory - 33 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal / 100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Parmezan ser 45% tłuszczu - 389 kcal/100g
- Cukinia - 16 kcal/100g
- Koktajl morski - 95 kcal/100g