Maizes zupę (zupa chlebowa)

Ta zupa jest spożywana na deser, ponieważ jest to przepis na słodkie danie.
KatrinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 13 % 1 g
węglowodany 88 % 7 g
40 kcal
IG: 13 / 75 / 13

metoda gotowania

Czas gotowania: 1 h 10 min
nie pomyliłam się, ta Łotewska zupa jest spożywana na deser, ponieważ jest to kulinarny przepis na słodkie danie-maises zupę, bez którego, nawiasem mówiąc, Łotewska kuchnia narodowa po prostu się nie wydaje. To jedzenie serwowane jest w każdej kawiarni i restauracji w każdym mieście na Łotwie. Jednak taka zupa chlebowa, jak większość potraw kuchni łotewskiej, jest amatorska. Bierzemy więc Bochenek bardzo czarnego chleba żytniego, najbardziej czarnego, jaki znajdziesz na półkach sklepowych. Kroimy na kawałki i wysyłamy do gorącego piekarnika, aby chleb wyschł. Gdy tylko kawałki stwardnieją, włóż je do rondla z wodą i podpal. Ciągle mieszając doprowadzamy do wrzenia, usuwamy z ognia i pozostawiamy do pęcznienia. Następnie chleb będzie musiał zostać przetarty przez sito,aby uzyskać gęstą owsiankę. Podczas gdy chleb pęcznieje, gotuj suszone owoce. Łotysze zwykle używają rodzynek, suszonych jabłek, żurawiny i suszonych śliwek, ale możesz wziąć inne suszone owoce, które lubisz. Gdy suszone owoce są ugotowane, włóż je do puree chlebowego i ciągle mieszając, aby się nie przypaliły, gotuj przez kolejne 3 minuty. Dodaj cynamon (możesz dodać trochę cukru) i ostudź w zimnym miejscu. Podczas serwowania zupa jest ozdobiona bitą śmietaną. Spróbuj, nie pożałujesz!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cynamon - 247   kcal/100g
  • Chleb"darnicki" - 206   kcal/100g
  • Chleb z mąki pszennej najwyższej jakości - 254   kcal/100g
  • Chleb z mąki pszennej 1 klasy - 226   kcal/100g
  • Chleb z mąki pszennej 2 klasy - 220   kcal/100g
  • Chleb pszenny z mąki razowej - 250   kcal/100g
  • Chleb żytni z obranej mąki - 189   kcal/100g
  • Chleb żytni z mąki tapetowej - 181   kcal/100g
  • Chleb z otrębów białkowych - 182   kcal/100g
  • Chleb pszenny białkowy - 242   kcal/100g
  • Chleb zbożowy - 231   kcal/100g
  • Chleb"doktorski" - 232   kcal/100g
  • Chleb"Orłowski" - 211   kcal/100g
  • Chleb "Ukraiński" - 213   kcal/100g
  • Bochenek prosty - 248   kcal/100g
  • Bochenek mąki najwyższej jakości - 265   kcal/100g
  • Bułki miejskie z mąki klasy i - 254   kcal/100g
  • Bułka miejska - 261   kcal/100g
  • Bułka maślana - 252   kcal/100g
  • Baranki proste - 336   kcal/100g
  • Chleb - 254   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Mieszanka suszonych owoców - 250   kcal/100g
  • Bita śmietana - 257   kcal/100g

Podobne przepisy