dżem morelowy na zimę pięć minut

bardzo aromatyczny dżem dla Twojej rodziny. Zachowaj trochę lata. Słoik tak jasnego, kolorowego i pachnącego dżemu rozweseli długą i mroźną zimę. A przygotowanie dżemu zajmie bardzo mało czasu.
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 2 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 98 % 40 g
163 kcal
IG: 18 / 0 / 83

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 6 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Aby zrobić dżem morelowy, potrzebujesz tylko dwóch składników.Są to bezpośrednio same morele i cukier. Morele są tak Dojrzałe, jak to możliwe. Są słodsze, bardziej aromatyczne i smaczniejsze. Wybierz owoce bez uszkodzeń. Same morele dobrze spłucz pod bieżącą wodą, aby zmyć z nich kurz i zanieczyszczenia.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Podziel każdą morelę na dwie połówki i usuń z niej pestkę. Możesz zostawić morele na połówki lub możesz pokroić każdą połowę na pół. Morele podzieliłem na ćwiartki. Ułóż pokrojone morele w naczyniu, w którym będą gotować. Możesz do tego użyć emaliowanej lub szklanej patelni. Po prostu nie używaj naczyń aluminiowych, aby nie doszło do reakcji utleniania z sokiem owocowym.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Posyp pokrojone morele cukrem i lekko pokrusz patelnię, aby cukier rozprowadził się najbardziej równomiernie. Cały cukier nie musi być natychmiast wylewany. Jeśli morele są słodkie, cukier może być potrzebny mniej. Jeśli słodycze nie wystarczą, możesz dodać później. Przykryj morele cukrem i odstaw na kilka godzin, aby wypuściły sok. Zwykle zostawiam na noc.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Po kilku godzinach pojawi się dużo soku. Teraz postaw garnek na ogniu i zagotuj wszystko razem. Spróbuj posmakować. Jeśli słodycze to za mało, możesz dodać więcej cukru.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Gotuj morele przez 5 minut na małym ogniu. Jeśli podczas gotowania utworzy się piana, należy ją usunąć. Nie będzie potrzebna. Pomimo faktu, że dżem gotuje się tylko przez 5 minut, morele mają czas na gotowanie.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    W przypadku dżemu przygotuj słoiki o odpowiedniej wielkości. Dobrze je umyj i spłucz. Sterylizuj słoiki w wygodny dla Ciebie sposób. Można to zrobić w piekarniku, w kuchence mikrofalowej lub nad gorącą parą. Po prostu zalej pokrywki wrzącą wodą.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wlej gorący dżem do przygotowanej miski i zamknij pokrywkami. Odwróć słoik i sprawdź szczelność. Zawiń odwrócone słoiki w ciepły koc i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Po co owijać się ciepłym kocem? Po owinięciu dżem pozostaje gorący przez długi czas, co oznacza, że nadal będzie docierał podczas procesu chłodzenia. W tym czasie będzie jeszcze grubszy.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Przechowuj schłodzone słoiki z dżemem w chłodnym miejscu. Miłej zimowej herbaty!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Morele - 46   kcal/100g
  • Morele w puszkach - 50   kcal/100g

Podobne przepisy