skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak ugotować rosół z makaronem i jajkiem? Przygotuj do tego niezbędne składniki. Do zupy możesz użyć dowolnych części kurczaka lub po prostu pokroić całego kurczaka na kawałki. Makaron można przygotować lub ugotować samodzielnie.
Krok 2:
Przykryj kawałki kurczaka wodą, podpal i zagotuj. Gotuj przez około 25-30 minut. Następnie oddziel mięso od kości i wróć do odcedzonego bulionu.
Krok 3:
Obrane ziemniaki pokrój na kawałki i włóż do garnka do kurczaka. Gotuj przez 15 minut.
Krok 4:
W tym czasie przygotuj smażoną cebulę i marchewkę. Posiekaj obrane warzywa w wygodny sposób i smaż przez kilka minut z dodatkiem niewielkiej ilości oleju roślinnego. Przygotuj jajko. Można go wstrząsnąć na surowo w misce i wlać do gotującej się zupy. I możesz gotować i dodawać w tej formie. Smakujemy wstępnie ugotowane jajko. Dodaj smażenie i jajko do zupy. Do smaku dodaj sól i przyprawy.
Krok 5:
Następnie dodaj makaron i gotuj wszystko razem przez kilka minut, opierając się na czasie gotowania makaronu (jest to wskazane na opakowaniu). Zdejmij zupę z ognia gdy makaron będzie prawie gotowy. Dodaj trochę zieleni do garnka. Pozostaw zupę na chwilę pod przykryciem. W tym czasie makaron dotrze, ale nie zostanie ugotowany. Wlej gotową zupę do talerzy i podawaj na gorąco. Smacznego!
makaron do zup może być używany gotowy lub zrobiony amodzielnie ten przepis .
ważne! niezależnie od tego, czy w przepisie jest podana ilość wody do zupy, czy nie, najlepiej jest skupić się na własnych preferencjach (gęsta lub cieńsza zupa, którą lubisz), a także na wielkości garnka i żywności zabranej do gotowania. Nie zapominaj, że autor ma własne zdanie na temat ilości mięsa, ziemniaków, zbóż i innych składników w zupie, które mogą nie pasować do Twojej. W praktyce oznacza to, że jeśli gotujesz po raz pierwszy, nie powinieneś gotować całego garnka na raz. Zrób zupę do degustacji-dla jednej lub dwóch osób. Aby to zrobić, zmniejsz ilość wszystkich składników zgodnie z przepisem do 1-2 porcji i weź ilość wody w ilości: od jednej szklanki na porcję-jeśli zupa jest bardzo gęsta, do 1,5-2 szklanek-jeśli jest bardziej płynna. Nie zapomnij wziąć pod uwagę, że część płynu zagotuje się podczas gotowania. Po skosztowaniu małej porcji zupy możesz dostosować zarówno ilość płynu, jak i proporcje składników do swoich upodobań. W przyszłości, podobnie jak większość doświadczonych gospodyń domowych, możesz wlać wodę do zupy i położyć składniki "na oku".
kurczaka można zastąpić indykiem lub dowolnym innym rodzajem mięsa. Pamiętaj jednak, że w tym przypadku czas gotowania i zawartość kalorii w naczyniu ulegną zmianie.
jak gotować jajka na twardo? Aby jajka nie pękały podczas gotowania, włóż je do zimnej wody i gotuj na małym ogniu. Gotuj jajka przez 9 minut po ugotowaniu, a następnie zalej zimną wodą i ostudź. Powłoka lepiej oczyści się z nagłej różnicy temperatur.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Kurczak kategorii i - 238 kcal/100g
- Kurczak II kategorii - 159 kcal/100g
- Kurczak, miąższ bez skóry - 241 kcal/100g
- Kurczaki - 140 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Makaron - 135 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g