Zupa z kurczaka z makaronem i jajkiem

obfite pierwsze danie na co dzień dla całej rodziny! Zupa z kurczaka z makaronem i jajkiem, smaczna i satysfakcjonująca, jest przygotowywana bardzo prosto - nawet początkujący kucharz może to zrobić. Makaron można zastąpić ryżem, soczewicą, dowolnym zbożem, roślinami strączkowymi lub makaronem. Możesz gotować taką zupę na dowolnym bulionie, z mięsem lub bez.
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 38 % 11 g
tłuszcze 38 % 11 g
węglowodany 24 % 7 g
166 kcal
IG: 86 / 14 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak ugotować rosół z makaronem i jajkiem? Przygotuj do tego niezbędne składniki. Do zupy możesz użyć dowolnych części kurczaka lub po prostu pokroić całego kurczaka na kawałki. Makaron można przygotować lub ugotować samodzielnie.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przykryj kawałki kurczaka wodą, podpal i zagotuj. Gotuj przez około 25-30 minut. Następnie oddziel mięso od kości i wróć do odcedzonego bulionu.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Obrane ziemniaki pokrój na kawałki i włóż do garnka do kurczaka. Gotuj przez 15 minut.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    W tym czasie przygotuj smażoną cebulę i marchewkę. Posiekaj obrane warzywa w wygodny sposób i smaż przez kilka minut z dodatkiem niewielkiej ilości oleju roślinnego. Przygotuj jajko. Można go wstrząsnąć na surowo w misce i wlać do gotującej się zupy. I możesz gotować i dodawać w tej formie. Smakujemy wstępnie ugotowane jajko. Dodaj smażenie i jajko do zupy. Do smaku dodaj sól i przyprawy.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Następnie dodaj makaron i gotuj wszystko razem przez kilka minut, opierając się na czasie gotowania makaronu (jest to wskazane na opakowaniu). Zdejmij zupę z ognia gdy makaron będzie prawie gotowy. Dodaj trochę zieleni do garnka. Pozostaw zupę na chwilę pod przykryciem. W tym czasie makaron dotrze, ale nie zostanie ugotowany. Wlej gotową zupę do talerzy i podawaj na gorąco. Smacznego!

makaron do zup może być używany gotowy lub zrobiony amodzielnie ten przepis .

ważne! niezależnie od tego, czy w przepisie jest podana ilość wody do zupy, czy nie, najlepiej jest skupić się na własnych preferencjach (gęsta lub cieńsza zupa, którą lubisz), a także na wielkości garnka i żywności zabranej do gotowania. Nie zapominaj, że autor ma własne zdanie na temat ilości mięsa, ziemniaków, zbóż i innych składników w zupie, które mogą nie pasować do Twojej.  W praktyce oznacza to, że jeśli gotujesz po raz pierwszy, nie powinieneś gotować całego garnka na raz. Zrób zupę do degustacji-dla jednej lub dwóch osób. Aby to zrobić, zmniejsz ilość wszystkich składników zgodnie z przepisem do 1-2 porcji i weź ilość wody w ilości: od jednej szklanki na porcję-jeśli zupa jest bardzo gęsta, do 1,5-2 szklanek-jeśli jest bardziej płynna. Nie zapomnij wziąć pod uwagę, że część płynu zagotuje się podczas gotowania. Po skosztowaniu małej porcji zupy możesz dostosować zarówno ilość płynu, jak i proporcje składników do swoich upodobań. W przyszłości, podobnie jak większość doświadczonych gospodyń domowych, możesz wlać wodę do zupy i położyć składniki "na oku".

kurczaka można zastąpić indykiem lub dowolnym innym rodzajem mięsa. Pamiętaj jednak, że w tym przypadku czas gotowania i zawartość kalorii w naczyniu ulegną zmianie.

jak gotować jajka na twardo? Aby jajka nie pękały podczas gotowania, włóż je do zimnej wody i gotuj na małym ogniu. Gotuj jajka przez 9 minut po ugotowaniu, a następnie zalej zimną wodą i ostudź. Powłoka lepiej oczyści się z nagłej różnicy temperatur.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Kurczak kategorii i - 238   kcal/100g
  • Kurczak II kategorii - 159   kcal/100g
  • Kurczak, miąższ bez skóry - 241   kcal/100g
  • Kurczaki - 140   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Makaron - 135   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g

Podobne przepisy