Kremowa zupa z łososia fińskiego

Oryginalny, pyszny, ze zwykłych produktów! Kremowa Fińska zupa z łososiem to tradycyjne danie kuchni skandynawskiej. Dodanie śmietany i smażenia warzyw z mąką sprawia, że jest gęsty i bardzo bogaty. Przygotowanie takiej zupy nie będzie trudne.
HelenaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 27 % 3 g
tłuszcze 36 % 4 g
węglowodany 36 % 4 g
78 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak ugotować fińską kremową zupę z łososiem? Przygotuj jedzenie. Taką zupę można przygotować z dowolnej części czerwonej ryby-głowy, grzbietów, filetów, brzucha. Z brzucha łososia zupa jest bardziej tłusta i bogata w smak. Obierz je z łusek i pokrój na kawałki. Obierz ziemniaki, marchewkę i cebulę, pokrój ziemniaki w drobną kostkę.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pokrój cebulę w kostkę, zetrzyj marchewkę na grubej tarce.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Włóż ziemniaki do garnka z wodą i podpal. Od momentu wrzenia gotuj na małym ogniu przez 10 minut.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Marchewki z cebulą smażyć na oleju roślinnym przez 5 minut.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Następnie sól marchewki i cebuli, dodaj do nich masło i kontynuuj smażenie na małym ogniu przez kolejne 5 minut.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Następnie, ciągle mieszając, wlej mąkę na warzywa przez sitko.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Gotuj cebulę i marchewkę jeszcze przez kilka minut, ciągle mieszając pieczeń.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wlej śmietanę na patelnię do warzyw, dobrze wymieszaj i gotuj przez kolejne 8 minut. Śmietana do tego przepisu może mieć dowolną zawartość tłuszczu, ale pamiętaj, że im wyższy procent tłuszczu używanych produktów, tym wyższa będzie zawartość kalorii w naczyniu.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    W międzyczasie ziemniaki gotowały się już przez 10 minut, wrzuć do rondla pokrojonego na kawałki łososia.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Gotuj ziemniaki z łososiem razem przez 10 minut.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Wlej kremową pieczeń do zupy.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Włóż do niego liść laurowy i gotuj przez kolejne 5 minut na małym ogniu.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Po 5 minutach wlej posiekaną natkę pietruszki i koperek do zupy.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Gotuj zupę jeszcze przez kilka minut, a następnie wyłącz ogień.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Wlej gorącą kremową zupę z łososia na talerze i podawaj. Smacznego!

ważne! niezależnie od tego, czy w przepisie jest podana ilość wody do zupy, czy nie, najlepiej jest skupić się na własnych preferencjach (gęsta lub cieńsza zupa, którą lubisz), a także na wielkości garnka i żywności zabranej do gotowania. Nie zapominaj, że autor ma własne zdanie na temat ilości mięsa, ziemniaków, zbóż i innych składników w zupie, które mogą nie pasować do Twojej.  W praktyce oznacza to, że jeśli gotujesz po raz pierwszy, nie powinieneś gotować całego garnka na raz. Zrób zupę do degustacji-dla jednej lub dwóch osób. Aby to zrobić, zmniejsz ilość wszystkich składników zgodnie z przepisem do 1-2 porcji i weź ilość wody w ilości: od jednej szklanki na porcję-jeśli zupa jest bardzo gęsta, do 1,5-2 szklanek-jeśli jest bardziej płynna. Nie zapomnij wziąć pod uwagę, że część płynu zagotuje się podczas gotowania. Po skosztowaniu małej porcji zupy możesz dostosować zarówno ilość płynu, jak i proporcje składników do swoich upodobań. W przyszłości, podobnie jak większość doświadczonych gospodyń domowych, możesz wlać wodę do zupy i położyć składniki "na oku".

jak wybrać idealny garnek do zupy, owsianki lub marynowania ogórków przeczytaj artykuł o patelniach.

do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Łosoś mielony - 130   kcal/100g
  • Łosoś wędzony - 162   kcal/100g
  • Łosoś z grilla - 283   kcal/100g
  • Łosoś świeży - 201   kcal/100g
  • Łosoś solony - 269   kcal/100g
  • Łosoś saute - 379   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietanka - 300   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Sól kuchenna - 0   kcal/100g

Podobne przepisy