skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak ugotować fińską kremową zupę z łososiem? Przygotuj jedzenie. Taką zupę można przygotować z dowolnej części czerwonej ryby-głowy, grzbietów, filetów, brzucha. Z brzucha łososia zupa jest bardziej tłusta i bogata w smak. Obierz je z łusek i pokrój na kawałki. Obierz ziemniaki, marchewkę i cebulę, pokrój ziemniaki w drobną kostkę.
Krok 2:
Pokrój cebulę w kostkę, zetrzyj marchewkę na grubej tarce.
Krok 3:
Włóż ziemniaki do garnka z wodą i podpal. Od momentu wrzenia gotuj na małym ogniu przez 10 minut.
Krok 4:
Marchewki z cebulą smażyć na oleju roślinnym przez 5 minut.
Krok 5:
Następnie sól marchewki i cebuli, dodaj do nich masło i kontynuuj smażenie na małym ogniu przez kolejne 5 minut.
Krok 6:
Następnie, ciągle mieszając, wlej mąkę na warzywa przez sitko.
Krok 7:
Gotuj cebulę i marchewkę jeszcze przez kilka minut, ciągle mieszając pieczeń.
Krok 8:
Wlej śmietanę na patelnię do warzyw, dobrze wymieszaj i gotuj przez kolejne 8 minut. Śmietana do tego przepisu może mieć dowolną zawartość tłuszczu, ale pamiętaj, że im wyższy procent tłuszczu używanych produktów, tym wyższa będzie zawartość kalorii w naczyniu.
Krok 9:
W międzyczasie ziemniaki gotowały się już przez 10 minut, wrzuć do rondla pokrojonego na kawałki łososia.
Krok 10:
Gotuj ziemniaki z łososiem razem przez 10 minut.
Krok 11:
Wlej kremową pieczeń do zupy.
Krok 12:
Włóż do niego liść laurowy i gotuj przez kolejne 5 minut na małym ogniu.
Krok 13:
Po 5 minutach wlej posiekaną natkę pietruszki i koperek do zupy.
Krok 14:
Gotuj zupę jeszcze przez kilka minut, a następnie wyłącz ogień.
Krok 15:
Wlej gorącą kremową zupę z łososia na talerze i podawaj. Smacznego!
ważne! niezależnie od tego, czy w przepisie jest podana ilość wody do zupy, czy nie, najlepiej jest skupić się na własnych preferencjach (gęsta lub cieńsza zupa, którą lubisz), a także na wielkości garnka i żywności zabranej do gotowania. Nie zapominaj, że autor ma własne zdanie na temat ilości mięsa, ziemniaków, zbóż i innych składników w zupie, które mogą nie pasować do Twojej. W praktyce oznacza to, że jeśli gotujesz po raz pierwszy, nie powinieneś gotować całego garnka na raz. Zrób zupę do degustacji-dla jednej lub dwóch osób. Aby to zrobić, zmniejsz ilość wszystkich składników zgodnie z przepisem do 1-2 porcji i weź ilość wody w ilości: od jednej szklanki na porcję-jeśli zupa jest bardzo gęsta, do 1,5-2 szklanek-jeśli jest bardziej płynna. Nie zapomnij wziąć pod uwagę, że część płynu zagotuje się podczas gotowania. Po skosztowaniu małej porcji zupy możesz dostosować zarówno ilość płynu, jak i proporcje składników do swoich upodobań. W przyszłości, podobnie jak większość doświadczonych gospodyń domowych, możesz wlać wodę do zupy i położyć składniki "na oku".
jak wybrać idealny garnek do zupy, owsianki lub marynowania ogórków przeczytaj artykuł o patelniach.
do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Łosoś mielony - 130 kcal/100g
- Łosoś wędzony - 162 kcal/100g
- Łosoś z grilla - 283 kcal/100g
- Łosoś świeży - 201 kcal/100g
- Łosoś solony - 269 kcal/100g
- Łosoś saute - 379 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietanka - 300 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Sól kuchenna - 0 kcal/100g