skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Będziemy potrzebować mleka, cukru lub cukru pudru, kakao w proszku i masła. Na podstawie mojego doświadczenia powiem ci, jak zrobić polewę czekoladową w domu. Od Ciebie wymagana jest uważność i ścisłe przestrzeganie proporcji.
Krok 2:
Wlej mleko do rondla, patelni lub żelaznej miski.
Krok 3:
Dodaj cukier do mleka.
Krok 4:
Następnie tutaj przesiać przez sitko kakaowe. Należy go przesiać, aby masa nie została zabrana w grudki. Ugniatamy kulki utworzone w sitku rękami. Kakao należy pobierać od sprawdzonych producentów i dobrej jakości. Jak pokazuje mi moje wieloletnie doświadczenie kulinarne, możesz natknąć się na podróbkę i zepsuć danie takim lukrem.
Krok 5:
Wymieszaj masę i umieść na kuchence, wykonując średni ogień. Przy ciągłym mieszaniu doprowadzamy go do wrzenia, usuwamy z ognia.
Krok 6:
Ostudzić trochę i dodać masło, dobrze wymieszać. Masło sprawia, że lukier jest błyszczący.
Krok 7:
Lukier czekoladowy jest gotowy. Polej nim ciasto lub ciasta.
lukier czekoladowy jest często spotykany na wszelkiego rodzaju słodkich wypiekach: ciastach, ciastach, ciastkach, bułeczkach, bułeczkach. Można go gotować na różne sposoby, w tym piec czekoladowy, ale bardziej podoba mi się ta metoda - przy użyciu proszku kakaowego. Jak mówią, naturprodukt to twoje zdrowie i długowieczność! Kakao biorę już sprawdzoną markę, która nigdy mnie nie zawiodła i zawsze cieszyła się swoim smakiem. Szukałem optymalnego przepisu na glazurę dla eklerów przez długi czas i wreszcie znalazłem. A potem zdarzyło się, że lukier nie stwardnieje, ale nie błyszczy, wręcz przeciwnie, natychmiast twardnieje i kruszy się. Dzielę się z Tobą przepisem w nadziei, że sam go zanotujesz. Trochę czasu i minimum wysiłku i wysiłku przy kuchence, a otrzymasz piękną czekoladową glazurę własnej produkcji. Wskazane jest, aby do tego czasu eklery były gotowe do nałożenia na nie glazury na gorąco. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g