lukier czekoladowy dla eklerów

bardzo prosty i szybki przepis na lukier! To mój ulubiony sposób. Lukier czekoladowy przygotowuje się bardzo łatwo, najważniejsze jest ciągłe mieszanie, aby masa nie była pokryta skórką, nie przylegała do dna naczyń i nie paliła się.
nataliAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 6 g
tłuszcze 47 % 27 g
węglowodany 43 % 25 g
362 kcal
IG: 31 / 0 / 69

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 25 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Będziemy potrzebować mleka, cukru lub cukru pudru, kakao w proszku i masła. Na podstawie mojego doświadczenia powiem ci, jak zrobić polewę czekoladową w domu. Od Ciebie wymagana jest uważność i ścisłe przestrzeganie proporcji.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wlej mleko do rondla, patelni lub żelaznej miski.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj cukier do mleka.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Następnie tutaj przesiać przez sitko kakaowe. Należy go przesiać, aby masa nie została zabrana w grudki. Ugniatamy kulki utworzone w sitku rękami. Kakao należy pobierać od sprawdzonych producentów i dobrej jakości. Jak pokazuje mi moje wieloletnie doświadczenie kulinarne, możesz natknąć się na podróbkę i zepsuć danie takim lukrem.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wymieszaj masę i umieść na kuchence, wykonując średni ogień. Przy ciągłym mieszaniu doprowadzamy go do wrzenia, usuwamy z ognia.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Ostudzić trochę i dodać masło, dobrze wymieszać. Masło sprawia, że lukier jest błyszczący.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Lukier czekoladowy jest gotowy. Polej nim ciasto lub ciasta.

lukier czekoladowy jest często spotykany na wszelkiego rodzaju słodkich wypiekach: ciastach, ciastach, ciastkach, bułeczkach, bułeczkach. Można go gotować na różne sposoby, w tym piec czekoladowy, ale bardziej podoba mi się ta metoda - przy użyciu proszku kakaowego. Jak mówią, naturprodukt to twoje zdrowie i długowieczność! Kakao biorę już sprawdzoną markę, która nigdy mnie nie zawiodła i zawsze cieszyła się swoim smakiem. Szukałem optymalnego przepisu na glazurę dla eklerów przez długi czas i wreszcie znalazłem. A potem zdarzyło się, że lukier nie stwardnieje, ale nie błyszczy, wręcz przeciwnie, natychmiast twardnieje i kruszy się. Dzielę się z Tobą przepisem w nadziei, że sam go zanotujesz. Trochę czasu i minimum wysiłku i wysiłku przy kuchence, a otrzymasz piękną czekoladową glazurę własnej produkcji. Wskazane jest, aby do tego czasu eklery były gotowe do nałożenia na nie glazury na gorąco. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Kakao w proszku - 374   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g

Podobne przepisy