skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Aby zrobić kiełbasę z herbatników, potrzebujesz kruchego ciasta, cukru, masła, mleka, orzechów włoskich, kakao.
Krok 2:
Posiekaj ciasteczka na okruchy, ale tak, aby napotkały małe, nie zmielone kawałki.
Krok 3:
Dodaj posiekane orzechy włoskie. Wymieszać.
Krok 4:
W małym rondlu połącz mleko, cukier, masło i kakao.
Krok 5:
Podgrzewaj na średnim ogniu, mieszając. Masa czekoladowa powinna stać się jednolita i gładka.
Krok 6:
Wlej masę czekoladową do okruchów ciasteczek z orzechami. Wymieszać. Odstaw na 10 minut.
Krok 7:
Umieść powstałą masę na desce pokrytej folią spożywczą. Delikatnie uformuj wzdłuż deski, aż będzie bezkształtny "Bochenek". Schowaj krawędzie folii i wyjmij przyszłą kiełbasę na zimno.
Krok 8:
Co 15-20 minut kiełbasę należy powoli formować, stwardnienie masła przyczyni się do zagęszczenia masy i lepiej utrzyma kształt.
Krok 9:
Pozostaw gotowy deser na noc w zimnym miejscu. Usuń folię spożywczą. Gotową kiełbasę można zawinąć w kakao lub cukier puder.
Krok 10:
Pokrój deser na małe kawałki i podawaj z aromatyczną gorącą herbatą.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Kruche ciasteczka - 716 kcal/100g