herbatniki kiełbasa

słodka kiełbasa z kruchego ciasta może zaskoczyć i zadowolić tych, którzy jeszcze jej nie znają. W przypadku kiełbasy herbatnikowej ważne jest, aby używać dobrej jakości masła, dobrego kakao (lub chleba świętojańskiego), a orzechy najlepiej nadają się do orzechów włoskich. Rezultatem jest idealny domowy przysmak! Smaczne i pożywne!
MariaSAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 6 g
tłuszcze 38 % 30 g
węglowodany 55 % 44 g
593 kcal
IG: 5 / 61 / 34

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 12 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Aby zrobić kiełbasę z herbatników, potrzebujesz kruchego ciasta, cukru, masła, mleka, orzechów włoskich, kakao.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Posiekaj ciasteczka na okruchy, ale tak, aby napotkały małe, nie zmielone kawałki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj posiekane orzechy włoskie. Wymieszać.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    W małym rondlu połącz mleko, cukier, masło i kakao.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Podgrzewaj na średnim ogniu, mieszając. Masa czekoladowa powinna stać się jednolita i gładka.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wlej masę czekoladową do okruchów ciasteczek z orzechami. Wymieszać. Odstaw na 10 minut.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Umieść powstałą masę na desce pokrytej folią spożywczą. Delikatnie uformuj wzdłuż deski, aż będzie bezkształtny "Bochenek". Schowaj krawędzie folii i wyjmij przyszłą kiełbasę na zimno.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Co 15-20 minut kiełbasę należy powoli formować, stwardnienie masła przyczyni się do zagęszczenia masy i lepiej utrzyma kształt.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Pozostaw gotowy deser na noc w zimnym miejscu. Usuń folię spożywczą. Gotową kiełbasę można zawinąć w kakao lub cukier puder.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Pokrój deser na małe kawałki i podawaj z aromatyczną gorącą herbatą.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Kakao w proszku - 374   kcal/100g
  • Kruche ciasteczka - 716   kcal/100g

Podobne przepisy