placki ziemniaczane z grzybami

pyszne, rumiane, apetyczne, pachnące! Kotlety ziemniaczane z grzybami to danie z klasycznym połączeniem smaków ziemniaków i smażonych grzybów. W tym przepisie grzyby nie są podawane osobno jako sos, ale są dodawane bezpośrednio do mielonych ziemniaków.
katushafinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 12 % 3 g
tłuszcze 19 % 5 g
węglowodany 69 % 18 g
128 kcal
IG: 67 / 0 / 33

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić placki ziemniaczane z grzybami? Przygotuj jedzenie. Grzyby są szybsze i najwygodniejsze w użyciu jako grzyby. Ale ogólnie odpowiednie są wszelkie grzyby - zarówno leśne, jak i sklepowe.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przede wszystkim dobrze umyj i obierz ziemniaki. Pokrój go na małe kawałki i przykryj zimną, czystą wodą. Umieść patelnię z ziemniakami na małym ogniu, aby się ugotować.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    W międzyczasie zajmij się nadzieniem grzybowym. Najpierw obierz cebulę i pokrój w drobną kostkę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wytrzyj Grzyby wilgotną gąbką, usuwając brud z czapek. To wystarczy, ponieważ pieczarki są dość czystymi grzybami. Jeśli zostaną umyte pod bieżącą wodą, wchłoną dużo wilgoci i staną się wodniste i bez smaku. Pokrój pieczarki w drobną kostkę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Woda, w której gotowane są ziemniaki, w międzyczasie się zagotuje. Dodaj sól, zmniejsz ogień i gotuj ziemniaki przez 20-30 minut, w zależności od ich ilości, odmiany i wielkości kawałków.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    W tym samym czasie rozgrzej olej roślinny na patelni i połóż na nim cebulę. Smaż na małym ogniu, aż będzie półprzezroczysty, około 5 minut. Następnie połóż grzyby na cebuli i wymieszaj. Dodaj sól. Smaż grzyby z cebulą, mieszając, około 10 minut, na złoty kolor.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Tymczasem ziemniaki będą gotowe. Gotowość można określić ostrym nożem-łatwo przebije bulwy. Odcedź wodę z ziemniaków i zetrzyj je na puree, dodając masło.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Następnie wlej mąkę do puree i ponownie zetrzyj. Ilość mąki może różnić się od podanej w przepisie, spójrz na konsystencję puree — nie powinna stać się zbyt ciasna. Dodaj do niego smażone grzyby z cebulą i dobrze wymieszaj. Pozwól puree lekko ostygnąć, a następnie wbij do niego jajko. I ponownie dobrze ugniataj.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Z mielonych ziemniaków uformuj podłużne kotlety i zwiń je w bułkę tartą. Jeśli trudno je wyrzeźbić ze względu na lepkość mięsa mielonego, dodaj więcej mąki.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Podgrzej patelnię, wlej do niej olej roślinny. Włóż panierowane kotlety do oleju. Mam 8 sztuk.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Smaż je z obu stron na złoty kolor. Usuń gotowe kotlety, możesz je natychmiast położyć na ręczniku papierowym, wchłonie nadmiar tłuszczu.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Podawaj kotlety na gorąco, są pyszne ze świeżymi warzywami i kwaśną śmietaną. Smacznego!

kup świeże pieczarki średniej wielkości, śnieżnobiałe bez plam, uszkodzeń, zapachu zgnilizny. W dotyku nie powinny być śliskie. Dokładnie opłucz grzyby z ziemi pod strumieniem ciepłej lub zimnej wody. Wytnij zepsute miejsca, jeśli takie istnieją. Nie jest konieczne czyszczenie miniaturowych grzybów o wielkości do 2 cm, wystarczy je dobrze umyć. Większe pieczarki zaleca się czyścić z folii.

pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.

wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Pieczarki - 24   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal / 100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal / 100g
  • Bułka tarta - 347   kcal/100g

Podobne przepisy