skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:

Przygotuj składniki. Aby przygotować zupę z klopsikami i ryżem, potrzebujemy: wody( 2 l), ziemniaków, marchwi, pomidora (mam wiśnie, więc wziąłem ich więcej), cebuli, oleju roślinnego, liści laurowych, czarnego pieprzu, soli.
Krok 2:

Wlej wodę do rondla, dodaj całą obraną cebulę i sól. Podpal i zagotuj. Radzę również dodać małą łodygę selera. Z nim rosół będzie smaczniejszy.
Krok 3:

Warzywa obierz. Pokrój ziemniaki w średnią kostkę.
Krok 4:

Zetrzyj marchewki.
Krok 5:

Obierz i zetrzyj pomidora. Możesz zastąpić kupione w sklepie puree pomidorowe lub gotową pastę pomidorową.
Krok 6:

Klopsiki. Aby zrobić klopsiki, potrzebujemy mielonego mięsa (mam wołowinę ,ale możesz wziąć dowolne: wieprzowinę, wieprzowinę+wołowinę, kurczaka lub indyka), ryż, jajko, czarny pieprz i sól.
Krok 7:

Opłucz ryż i wrzuć do durszlaka. Do mięsa mielonego dodaj ryż, jajko, czarny pieprz i sól.
Krok 8:

Wszystko dokładnie wymieszaj.
Krok 9:

Uformuj małe klopsiki.
Krok 10:

Dodaj klopsiki do wrzącej wody. Gotuj przez około 10 minut, usuwając pianę.
Krok 11:

Na patelni na oleju roślinnym smażyć marchewki do miękkości.
Krok 12:

Następnie dodaj pomidora. Smaż razem przez 3-4 minuty.
Krok 13:

Dodaj ziemniaki i smażone warzywa do garnka. Gotuj, mieszając, na średnim ogniu, aż ziemniaki będą miękkie, około 20 minut. Gotową zupę można trzymać pod pokrywką przez 10 minut, aby zaparzyć, a następnie wlać do talerzy, posypać posiekanymi ziołami. Smacznego!
ta zupa może być jeszcze bardziej satysfakcjonująca, dodając paprykę, zieloną fasolkę, drobno posiekaną cebulę na etapie pieczenia.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Dziki ryż surowy - 353 kcal/100g
- Ryż brązowy surowy - 360 kcal/100g
- Ryż brązowy gotowany - 119 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany surowy - 363 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany gotowany - 109 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106 kcal/100g
- Ryż instant suchy - 374 kcal/100g
- Ryż instant gotowy do spożycia - 109 kcal/100g
- Rys - 344 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Mieszane mięso mielone - 351 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g



