Zupa Klopsikowa z ryżem

obfita zupa z klopsikami-szybka, smaczna i łatwa! Pierwszym pytaniem, przed którym stoją gospodynie domowe przed przygotowaniem tej zupy, jest to, jak klopsiki zasadniczo różnią się od klopsików, ponieważ zarówno tam, jak i tam – mięso. Tak więc klopsiki składają się głównie z mięsa i przypraw (sól, pieprz, świeże lub suszone zioła) oraz elementu wiążącego (jajko, mąka). Oprócz mięsa do klopsików dodaje się płatki zbożowe-ryż lub kaszę gryczaną. A pod względem składu stają się podobne do jeży, jeśli są odpowiednio przygotowane. Mamy jednak zupę w porządku obrad, więc porozmawiamy o niej dalej.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 20 % 2 g
tłuszcze 40 % 4 g
węglowodany 40 % 4 g
60 kcal
IG: 67 / 33 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki. Aby przygotować zupę z klopsikami i ryżem, potrzebujemy: wody( 2 l), ziemniaków, marchwi, pomidora (mam wiśnie, więc wziąłem ich więcej), cebuli, oleju roślinnego, liści laurowych, czarnego pieprzu, soli.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wlej wodę do rondla, dodaj całą obraną cebulę i sól. Podpal i zagotuj. Radzę również dodać małą łodygę selera. Z nim rosół będzie smaczniejszy.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Warzywa obierz. Pokrój ziemniaki w średnią kostkę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Zetrzyj marchewki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Obierz i zetrzyj pomidora. Możesz zastąpić kupione w sklepie puree pomidorowe lub gotową pastę pomidorową.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Klopsiki. Aby zrobić klopsiki, potrzebujemy mielonego mięsa (mam wołowinę ,ale możesz wziąć dowolne: wieprzowinę, wieprzowinę+wołowinę, kurczaka lub indyka), ryż, jajko, czarny pieprz i sól.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Opłucz ryż i wrzuć do durszlaka. Do mięsa mielonego dodaj ryż, jajko, czarny pieprz i sól.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wszystko dokładnie wymieszaj.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Uformuj małe klopsiki.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Dodaj klopsiki do wrzącej wody. Gotuj przez około 10 minut, usuwając pianę.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Na patelni na oleju roślinnym smażyć marchewki do miękkości.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Następnie dodaj pomidora. Smaż razem przez 3-4 minuty.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Dodaj ziemniaki i smażone warzywa do garnka. Gotuj, mieszając, na średnim ogniu, aż ziemniaki będą miękkie, około 20 minut. Gotową zupę można trzymać pod pokrywką przez 10 minut, aby zaparzyć, a następnie wlać do talerzy, posypać posiekanymi ziołami. Smacznego!

ta zupa może być jeszcze bardziej satysfakcjonująca, dodając paprykę, zieloną fasolkę, drobno posiekaną cebulę na etapie pieczenia.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Dziki ryż surowy - 353   kcal/100g
  • Ryż brązowy surowy - 360   kcal/100g
  • Ryż brązowy gotowany - 119   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany surowy - 363   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany gotowany - 109   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106   kcal/100g
  • Ryż instant suchy - 374   kcal/100g
  • Ryż instant gotowy do spożycia - 109   kcal/100g
  • Rys - 344   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Mieszane mięso mielone - 351   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy