Sałatka z kapusty pekińskiej z wędzonym kurczakiem

przepyszna, sycąca przekąska na każdy dzień. Sałatka z kapusty pekińskiej z wędzonym kurczakiem jest przygotowywana szybko ze zwykłych potraw, które zawsze można kupić z wyprzedzeniem. Jest bardzo pożywny i pyszny, świetnie nadaje się jako przekąska, a nawet może zastąpić obiad.
AnnaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 48 % 10 g
tłuszcze 48 % 10 g
węglowodany 5 % 1 g
129 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić sałatkę z kapusty pekińskiej z wędzonym kurczakiem? Przygotuj jedzenie. Wybierz kapustę z gęstym widelcem, z całymi elastycznymi liśćmi. Możesz wziąć dowolnego wędzonego kurczaka — udko, podudzie, pierś z kurczaka, biorę udko z kurczaka. Jajka gotować do miękkości i schłodzić w zimnej wodzie. Wybierz ser wysokiej jakości, bez tłuszczów roślinnych, o neutralnym smaku.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Opłucz kapustę pekińską pod bieżącą zimną wodą i dobrze wysusz z nadmiaru wilgoci. Pokrój kapustę na małe kawałki i włóż do głębokiej miski lub salaterki. Sałatkę można również przygotować w partiach warstwami, używając do tego pierścienia do serwowania.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Z wędzonego kurczaka zdejmij skórkę i odetnij mięso z kości. Pokrój mięso z kurczaka w drobną kostkę i dodaj do salaterki do kapusty.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wybrany ser wyjmij z opakowania i pokrój w drobną kostkę. Sałatka będzie wyglądać pięknie i schludnie, jeśli wszystkie składniki zostaną pokrojone na kawałki o tym samym rozmiarze i kształcie (na przykład w kostkę). Dlatego wszystkie kawałki, z wyjątkiem kapusty, wykonuję ten kształt. Dodaj pokrojony ser do wcześniej przygotowanych składników.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wyjmij pikle ze słoika, opłucz i wytrzyj solankę. Ogórki pokroić w drobną kostkę i dodać do sałatki. Staraj się wybierać elastyczne, nie wodniste ogórki o przyjemnym smaku.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wstępnie ugotowane i schłodzone jajka obrać i pokroić w drobną kostkę. Dodaj posiekane jajka z miska z sałatką.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Opłucz świeżą cebulę pod bieżącą zimną wodą, a następnie dokładnie osusz ręcznikami papierowymi. Pokrój zieloną cebulę ostrym nożem i dodaj do sałatki.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dopraw sałatkę majonezem (możesz również użyć mieszanki majonezu ze śmietaną). Dodaj sól do smaku, ponieważ w sałatce będzie wystarczająco dużo słonego kurczaka, ogórków i majonezu.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Podawaj schłodzoną gotową sałatkę. Może działać jako zimna przekąska lub samodzielne danie. Sałatka jest smaczna i harmonijna, można do niej zaoferować dania z ziemniaków — gotowane, tłuczone ziemniaki, pieczone.

jak gotować jajka na twardo? Aby jajka nie pękały podczas gotowania, włóż je do zimnej wody i gotuj na małym ogniu. Gotuj jajka przez 9 minut po ugotowaniu, a następnie zalej zimną wodą i ostudź. Powłoka lepiej oczyści się z nagłej różnicy temperatur.

lepiej zrobić własny majonez. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.

gotuj sałatki tylko z całkowicie schłodzonej żywności. Zrobiona z ciepłej sałaty może szybko się zepsuć.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Ser Litewski - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Kapusta pekińska - 16   kcal/100g
  • Cebula zielona - 19   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Pikle - 11   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Wędzony kurczak - 117   kcal/100g

Podobne przepisy