skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić sałatkę z kapusty pekińskiej z wędzonym kurczakiem? Przygotuj jedzenie. Wybierz kapustę z gęstym widelcem, z całymi elastycznymi liśćmi. Możesz wziąć dowolnego wędzonego kurczaka — udko, podudzie, pierś z kurczaka, biorę udko z kurczaka. Jajka gotować do miękkości i schłodzić w zimnej wodzie. Wybierz ser wysokiej jakości, bez tłuszczów roślinnych, o neutralnym smaku.
Krok 2:
Opłucz kapustę pekińską pod bieżącą zimną wodą i dobrze wysusz z nadmiaru wilgoci. Pokrój kapustę na małe kawałki i włóż do głębokiej miski lub salaterki. Sałatkę można również przygotować w partiach warstwami, używając do tego pierścienia do serwowania.
Krok 3:
Z wędzonego kurczaka zdejmij skórkę i odetnij mięso z kości. Pokrój mięso z kurczaka w drobną kostkę i dodaj do salaterki do kapusty.
Krok 4:
Wybrany ser wyjmij z opakowania i pokrój w drobną kostkę. Sałatka będzie wyglądać pięknie i schludnie, jeśli wszystkie składniki zostaną pokrojone na kawałki o tym samym rozmiarze i kształcie (na przykład w kostkę). Dlatego wszystkie kawałki, z wyjątkiem kapusty, wykonuję ten kształt. Dodaj pokrojony ser do wcześniej przygotowanych składników.
Krok 5:
Wyjmij pikle ze słoika, opłucz i wytrzyj solankę. Ogórki pokroić w drobną kostkę i dodać do sałatki. Staraj się wybierać elastyczne, nie wodniste ogórki o przyjemnym smaku.
Krok 6:
Wstępnie ugotowane i schłodzone jajka obrać i pokroić w drobną kostkę. Dodaj posiekane jajka z miska z sałatką.
Krok 7:
Opłucz świeżą cebulę pod bieżącą zimną wodą, a następnie dokładnie osusz ręcznikami papierowymi. Pokrój zieloną cebulę ostrym nożem i dodaj do sałatki.
Krok 8:
Dopraw sałatkę majonezem (możesz również użyć mieszanki majonezu ze śmietaną). Dodaj sól do smaku, ponieważ w sałatce będzie wystarczająco dużo słonego kurczaka, ogórków i majonezu.
Krok 9:
Podawaj schłodzoną gotową sałatkę. Może działać jako zimna przekąska lub samodzielne danie. Sałatka jest smaczna i harmonijna, można do niej zaoferować dania z ziemniaków — gotowane, tłuczone ziemniaki, pieczone.
jak gotować jajka na twardo? Aby jajka nie pękały podczas gotowania, włóż je do zimnej wody i gotuj na małym ogniu. Gotuj jajka przez 9 minut po ugotowaniu, a następnie zalej zimną wodą i ostudź. Powłoka lepiej oczyści się z nagłej różnicy temperatur.
lepiej zrobić własny majonez. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe
przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.
gotuj sałatki tylko z całkowicie schłodzonej żywności. Zrobiona z ciepłej sałaty może szybko się zepsuć.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Ser Litewski - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Kapusta pekińska - 16 kcal/100g
- Cebula zielona - 19 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Pikle - 11 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Wędzony kurczak - 117 kcal/100g