skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić niesamowicie pyszną sałatkę? Bardzo proste! Najpierw przygotuj niezbędne składniki. Język wieprzowy można zastąpić językiem wołowym. Zamiast szynki weź wędzoną karbonadę, szyję lub szynkę. Zamień marynowane grzyby na smażone.
Krok 2:
Pokrój cebulę w półpierścienie, włóż do miski i zalej wrzącą wodą. Dodaj ocet i cukier i pozostaw do marynowania na 10 minut. Następnie odcedź marynatę. Białą cebulę można zastąpić czerwoną cebulą lub szalotką sałatkową, która w ogóle nie musi być marynowana. Jeśli nie lubisz cebuli w sałatkach, możesz jej w ogóle nie dodawać.
Krok 3:
Obierz szynkę z folii fabrycznej i pokrój w paski.
Krok 4:
Gotuj język wieprzowy we wrzącej osolonej wodzie przez około 1,5-2 godziny, aż będzie ugotowany. Gotowy język zalać zimną wodą, obrać i pokroić w kostkę.
Krok 5:
Gotuj filet z kurczaka w osolonej wodzie przez 20-25 minut, aż będzie ugotowany. Mięso schłodzić i pokroić w paski.
Krok 6:
Wyjmij marynowane pieczarki z marynaty i pokrój w paski lub ćwiartki. Miałem już pokrojone grzyby.
Krok 7:
Pokrój ogórek w paski. Radzę odciąć skórkę, aby sałatka była bardziej miękka w fakturze.
Krok 8:
Umyj, osusz i drobno posiekaj warzywa. Oprócz pietruszki możesz użyć dowolnych ziół do smaku: kopru, bazylii,kolendry itp.
Krok 9:
W misce połącz język wieprzowy, kurczaka, szynkę, marynowaną cebulę, grzyby, ogórki i zioła. Dopraw sałatkę majonezem i wymieszaj. Jeśli chcesz, możesz dodać sól i pieprz do sałatki, ale nie dodaję przypraw do sałatek z majonezem.
Krok 10:
Włóż sałatkę do lodówki na 30 minut przed podaniem. Jeśli przygotowujesz sałatkę z wyprzedzeniem, na przykład wieczorem, nie napełniaj jej majonezem. Schowaj tuż przed podaniem.
Krok 11:
Ułóż sałatkę ze zjeżdżalnią na ładnym talerzu i podawaj, dekorując ziołami. Udekorowałem też świeżym zielonym groszkiem. Smacznego!
ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).
lepiej zrobić własny majonez. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe
przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ogórki świeże - 15 kcal/100g
- Pieczarki - 24 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal / 100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Szynka - 270 kcal/100g
- Szynka wołowa - 133 kcal / 100g
- Szynka gotowana - 282 kcal/100g
- Surowa szynka - 270 kcal/100g
- Kiełbasa szynkowa - 242 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Pierś z kurczaka (filet) - 113 kcal/100g
- Język wieprzowy - 165 kcal/100g