Ulubiona Sałatka

obfity, z trzech mięs, o świeżym smaku, na wakacje! Ulubiona sałatka stanie się prawdziwą ozdobą świątecznego stołu. Połączenie delikatnego języka, fileta z kurczaka i szynki z marynowanymi grzybami i ogórkiem nie pozostawi nikogo obojętnym. Więcej niż raz zostaniesz poproszony o przepis na tę sałatkę!
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 45 % 10 g
tłuszcze 45 % 10 g
węglowodany 9 % 2 g
137 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 3 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić niesamowicie pyszną sałatkę? Bardzo proste! Najpierw przygotuj niezbędne składniki. Język wieprzowy można zastąpić językiem wołowym. Zamiast szynki weź wędzoną karbonadę, szyję lub szynkę. Zamień marynowane grzyby na smażone.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pokrój cebulę w półpierścienie, włóż do miski i zalej wrzącą wodą. Dodaj ocet i cukier i pozostaw do marynowania na 10 minut. Następnie odcedź marynatę. Białą cebulę można zastąpić czerwoną cebulą lub szalotką sałatkową, która w ogóle nie musi być marynowana. Jeśli nie lubisz cebuli w sałatkach, możesz jej w ogóle nie dodawać.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Obierz szynkę z folii fabrycznej i pokrój w paski.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Gotuj język wieprzowy we wrzącej osolonej wodzie przez około 1,5-2 godziny, aż będzie ugotowany. Gotowy język zalać zimną wodą, obrać i pokroić w kostkę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Gotuj filet z kurczaka w osolonej wodzie przez 20-25 minut, aż będzie ugotowany. Mięso schłodzić i pokroić w paski.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wyjmij marynowane pieczarki z marynaty i pokrój w paski lub ćwiartki. Miałem już pokrojone grzyby.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Pokrój ogórek w paski. Radzę odciąć skórkę, aby sałatka była bardziej miękka w fakturze.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Umyj, osusz i drobno posiekaj warzywa. Oprócz pietruszki możesz użyć dowolnych ziół do smaku: kopru, bazylii,kolendry itp.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    W misce połącz język wieprzowy, kurczaka, szynkę, marynowaną cebulę, grzyby, ogórki i zioła. Dopraw sałatkę majonezem i wymieszaj. Jeśli chcesz, możesz dodać sól i pieprz do sałatki, ale nie dodaję przypraw do sałatek z majonezem.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Włóż sałatkę do lodówki na 30 minut przed podaniem. Jeśli przygotowujesz sałatkę z wyprzedzeniem, na przykład wieczorem, nie napełniaj jej majonezem. Schowaj tuż przed podaniem.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Ułóż sałatkę ze zjeżdżalnią na ładnym talerzu i podawaj, dekorując ziołami. Udekorowałem też świeżym zielonym groszkiem. Smacznego!

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili). 

lepiej zrobić własny majonez. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ogórki świeże - 15   kcal/100g
  • Pieczarki - 24   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal / 100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Szynka - 270   kcal/100g
  • Szynka wołowa - 133   kcal / 100g
  • Szynka gotowana - 282   kcal/100g
  • Surowa szynka - 270   kcal/100g
  • Kiełbasa szynkowa - 242   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka (filet) - 113   kcal/100g
  • Język wieprzowy - 165   kcal/100g

Podobne przepisy