Zupa krem z kurczaka na bulionie ze śmietaną

pyszne, apetyczne i satysfakcjonujące pierwsze danie dla całej rodziny! Zupa krem z kurczaka na bulionie ze śmietaną jest przygotowywana z najczęstszych produktów. Okazuje się, że jest bardzo delikatny, o jedwabistej strukturze. Do jego kompozycji można dodać różne warzywa, których w zwykłej zupie niektórzy z domowników nie chcą jeść.
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 27 % 3 g
tłuszcze 45 % 5 g
węglowodany 27 % 3 g
69 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak gotować zupę z kurczaka na bulionie ze śmietaną? Opłucz filet z kurczaka pod bieżącą wodą i włóż do małego rondla. Polej filet z kurczaka czystą zimną wodą, zagotuj. Podczas gotowania usuń pianę, która się utworzy. Gotuj mięso przez 30-40 minut na małym ogniu. Następnie wyjmij mięso z bulionu, pokrój na kawałki i wróć do garnka.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Obierz i pokrój ziemniaki na kawałki. Nie musisz bardzo drobno ciąć, ponieważ wszystko i tak zostanie zmielone. Dodaj pokrojone ziemniaki i brokuły do zupy. Jeśli brokuły są zamrożone, nie możesz ich rozmrozić. Gotuj wszystko razem, aż ziemniaki będą miękkie. Zajmie to 10-15 minut.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Podczas gotowania obierz cebulę i marchewkę. Posiekaj (możesz po prostu pokroić nożem) i usmaż na gorącej patelni z odrobiną oleju roślinnego na małym ogniu. Dodaj pieczeń do zupy.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Do smaku dodaj trochę soli i przypraw. Następnie wlej trochę bulionu z zupy do osobnej miski. Przyda się do regulacji konsystencji gotowej zupy puree. Resztę zupy wlej do blendera.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj obrany czosnek do miski. Zmiel całą zupę, aż będzie gładka.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Przenieś zupę z powrotem do garnka. Wlej ciężką śmietanę. Od czasu do czasu mieszając zagotuj zupę. Nie musisz gotować zupy, w przeciwnym razie śmietana może się zsiadać. Jeśli zupa jest zbyt gęsta, dodaj trochę bulionu. Podawaj gotową zupę na gorąco. Możesz uzupełnić danie krakersami z chleba. Zrób je mono i w domu. Wystarczy pokroić bochenek lub chleb w kostkę i osuszyć na patelni. Smacznego!

Kremowa zupa gotowana na bulionie z kurczaka jest niskokaloryczna, ale dość pożywna.
może zawierać warzywa, takie jak cukinia, różne rodzaje kapusty lub inne warzywa.
gotową zupę można ozdobić świeżymi ziołami, pestkami dyni i krakersami. Taką zupę najlepiej przygotować na raz, aby od razu wszystko zjeść.

ważne! niezależnie od tego, czy w przepisie jest podana ilość wody do zupy, czy nie, najlepiej jest skupić się na własnych preferencjach (gęsta lub cieńsza zupa, którą lubisz), a także na wielkości garnka i żywności zabranej do gotowania. Nie zapominaj, że autor ma własne zdanie na temat ilości mięsa, ziemniaków, zbóż i innych składników w zupie, które mogą nie pasować do Twojej.  W praktyce oznacza to, że jeśli gotujesz po raz pierwszy, nie powinieneś gotować całego garnka na raz. Zrób zupę do degustacji-dla jednej lub dwóch osób. Aby to zrobić, zmniejsz ilość wszystkich składników zgodnie z przepisem do 1-2 porcji i weź ilość wody w ilości: od jednej szklanki na porcję-jeśli zupa jest bardzo gęsta, do 1,5-2 szklanek-jeśli jest bardziej płynna. Nie zapomnij wziąć pod uwagę, że część płynu zagotuje się podczas gotowania. Po skosztowaniu małej porcji zupy możesz dostosować zarówno ilość płynu, jak i proporcje składników do swoich upodobań. W przyszłości, podobnie jak większość doświadczonych gospodyń domowych, możesz wlać wodę do zupy i położyć składniki "na oku".

warzywa korzeniowe najlepiej myć szczotką lub twardą gąbką pod bieżącą wodą.

śmietana do tego przepisu może mieć dowolną zawartość tłuszczu, ale pamiętaj, że im wyższy procent zawartości tłuszczu w produktach, których używasz, tym wyższa będzie zawartość kalorii w naczyniu.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Brokuły - 33   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Śmietana 35% - 337   kcal/100g
  • Śmietanka 40% - 362   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka (filet) - 113   kcal/100g

Podobne przepisy