skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić sałatkę panny młodej z wędzonym kurczakiem i topionym serem? Przygotuj wszystkie niezbędne składniki. Wędzone mięso z kurczaka pasuje do każdej części tuszy. Użyłam udek z kurczaka. Jajka i ziemniaki lepiej gotować z wyprzedzeniem, aby później nie czekać, aż ostygną. Weź gęstą śmietanę, z dużym procentem tłuszczu, aby się nie rozprzestrzeniła. Umieść ser około pół godziny przed gotowaniem w zamrażarce, aby ułatwić pracę.
Krok 2:
Marynuj cebulę. Aby to zrobić, wymieszaj wodę o temperaturze pokojowej z octem i cukrem. Mieszaj, aż cukier całkowicie się rozpuści.
Krok 3:
Cebulę obrać, opłukać i bardzo cienko pokroić. Aby zapobiec podrażnieniu błony śluzowej oka podczas krojenia cebuli, opłucz cebulę i nóż zimną wodą. Włóż posiekaną cebulę do miski z marynatą, wymieszaj i pozostaw na 10-15 minut. Następnie wyciśnij i przenieś na sito, aby szklanki miały nadmiar płynu.
Krok 4:
Ponieważ sałatka jest warstwowa, można ją układać warstwami w dużej salaterce lub partiami. Z podanej ilości produktów uzyskuje się dwie porcje. Rozłożyłem sałatkę za pomocą pierścienia do gotowania, ale możesz również ostrożnie ułożyć składniki szkiełkiem. Posmaruj spód cienką warstwą śmietany. Jest to konieczne, aby przymocować dolną warstwę i nie rozpadła się, gdy zostanie zjedzona.
Krok 5:
Drobno posiekaj kurczaka nożem, połóż na śmietanie. Spłaszcz każdą warstwę, ale nie ubijaj, aby sałatka wyglądała schludnie i przewiewnie.
Krok 6:
Następnie posmaruj trochę kwaśną śmietaną kurczaka i ułóż warstwę cebuli.
Krok 7:
Ugotuj ziemniaki w mundurze. Aby to zrobić, zalej umyte bulwy zimną wodą i gotuj przez 20-25 minut po ugotowaniu na średnim ogniu. Całkowicie ostudzić, zetrzeć na grubej tarce i ułożyć na cebuli. Posolić ziemniaki i lekko posmarować kwaśną śmietaną.
Krok 8:
Umyj jajka mydłem i ugotuj je na stromo. Aby to zrobić, zalej je zimną wodą i gotuj przez 18 minut po ugotowaniu na średnim ogniu. Aby dobrze wyczyścić ugotowane jajka, zalej je zimną wodą. Całkowicie ostudzić, obrać i oddzielić białka od żółtek. Zetrzyj żółtka na grubej tarce, ułóż w następnej warstwie, Posol i posmaruj kwaśną śmietaną.
Krok 9:
Rozetrzyj stopiony ser i ułóż w następnej warstwie, posmaruj kwaśną śmietaną.
Krok 10:
Zakończ sałatkę warstwą grubo startych białek i wygładź powierzchnię, aby sałatka wyglądała schludnie.
Krok 11:
Ostrożnie zdejmij pierścień do gotowania. Przed podaniem udekoruj sałatkę według własnych upodobań. Zrobiłam kwiaty z jajka i pietruszki.
Sałatka ciekawa i smaczna! Jak na mój gust, wszystkie składniki w nim są na swoim miejscu - nie chcę niczego zmniejszać ani dodawać.
wędzonego kurczaka można zastąpić gotowanym i uzyskać nieco inną, ale nie mniej smaczną i zdrowszą sałatkę.
zamiast cukru można użyć słodzika.
sałatka będzie wyglądać ładnie i schludnie, jeśli wszystkie składniki zostaną pokrojone na kawałki o tym samym rozmiarze i kształcie (na przykład w kostkę).
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal / 100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Ser topiony o zawartości tłuszczu 60% - 354 kcal/100g
- Ser topiony o zawartości tłuszczu 45 % - 294 kcal/100g
- Ser "megle" - 590 kcal/100g
- Ser"Tatar" - 348 kcal/100g
- Ser "ser" shavru "(Kozi) - 173 kcal/100g
- Ser "Wiola" - 307 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal / 100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Wędzony kurczak - 117 kcal / 100g