Sałatka panny młodej z wędzonym kurczakiem i topionym serem

delikatny, pyszny, łuszczący się, piękny, świąteczny! Sałatka panny młodej z wędzonym kurczakiem i roztopionym serem jest przewiewna, z lekką pikantnością, jaką daje marynowana cebula. Jest przygotowywany łatwo i szybko, wszystkie produkty są proste i niedrogie. Nadaje się zarówno na co dzień, jak i na święta.
RopotushkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 35 % 8 g
tłuszcze 39 % 9 g
węglowodany 26 % 6 g
109 kcal
IG: 86 / 0 / 14

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić sałatkę panny młodej z wędzonym kurczakiem i topionym serem? Przygotuj wszystkie niezbędne składniki. Wędzone mięso z kurczaka pasuje do każdej części tuszy. Użyłam udek z kurczaka. Jajka i ziemniaki lepiej gotować z wyprzedzeniem, aby później nie czekać, aż ostygną. Weź gęstą śmietanę, z dużym procentem tłuszczu, aby się nie rozprzestrzeniła. Umieść ser około pół godziny przed gotowaniem w zamrażarce, aby ułatwić pracę.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Marynuj cebulę. Aby to zrobić, wymieszaj wodę o temperaturze pokojowej z octem i cukrem. Mieszaj, aż cukier całkowicie się rozpuści.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Cebulę obrać, opłukać i bardzo cienko pokroić. Aby zapobiec podrażnieniu błony śluzowej oka podczas krojenia cebuli, opłucz cebulę i nóż zimną wodą. Włóż posiekaną cebulę do miski z marynatą, wymieszaj i pozostaw na 10-15 minut. Następnie wyciśnij i przenieś na sito, aby szklanki miały nadmiar płynu.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Ponieważ sałatka jest warstwowa, można ją układać warstwami w dużej salaterce lub partiami. Z podanej ilości produktów uzyskuje się dwie porcje. Rozłożyłem sałatkę za pomocą pierścienia do gotowania, ale możesz również ostrożnie ułożyć składniki szkiełkiem. Posmaruj spód cienką warstwą śmietany. Jest to konieczne, aby przymocować dolną warstwę i nie rozpadła się, gdy zostanie zjedzona.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Drobno posiekaj kurczaka nożem, połóż na śmietanie. Spłaszcz każdą warstwę, ale nie ubijaj, aby sałatka wyglądała schludnie i przewiewnie.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Następnie posmaruj trochę kwaśną śmietaną kurczaka i ułóż warstwę cebuli.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Ugotuj ziemniaki w mundurze. Aby to zrobić, zalej umyte bulwy zimną wodą i gotuj przez 20-25 minut po ugotowaniu na średnim ogniu. Całkowicie ostudzić, zetrzeć na grubej tarce i ułożyć na cebuli. Posolić ziemniaki i lekko posmarować kwaśną śmietaną.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Umyj jajka mydłem i ugotuj je na stromo. Aby to zrobić, zalej je zimną wodą i gotuj przez 18 minut po ugotowaniu na średnim ogniu. Aby dobrze wyczyścić ugotowane jajka, zalej je zimną wodą. Całkowicie ostudzić, obrać i oddzielić białka od żółtek. Zetrzyj żółtka na grubej tarce, ułóż w następnej warstwie, Posol i posmaruj kwaśną śmietaną.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Rozetrzyj stopiony ser i ułóż w następnej warstwie, posmaruj kwaśną śmietaną.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Zakończ sałatkę warstwą grubo startych białek i wygładź powierzchnię, aby sałatka wyglądała schludnie.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Ostrożnie zdejmij pierścień do gotowania. Przed podaniem udekoruj sałatkę według własnych upodobań. Zrobiłam kwiaty z jajka i pietruszki.

Sałatka ciekawa i smaczna! Jak na mój gust, wszystkie składniki w nim są na swoim miejscu - nie chcę niczego zmniejszać ani dodawać.

wędzonego kurczaka można zastąpić gotowanym i uzyskać nieco inną, ale nie mniej smaczną i zdrowszą sałatkę.

zamiast cukru można użyć słodzika.

sałatka będzie wyglądać ładnie i schludnie, jeśli wszystkie składniki zostaną pokrojone na kawałki o tym samym rozmiarze i kształcie (na przykład w kostkę).

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal / 100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Ser topiony o zawartości tłuszczu 60% - 354   kcal/100g
  • Ser topiony o zawartości tłuszczu 45 % - 294   kcal/100g
  • Ser "megle" - 590   kcal/100g
  • Ser"Tatar" - 348   kcal/100g
  • Ser "ser" shavru "(Kozi) - 173   kcal/100g
  • Ser "Wiola" - 307   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal / 100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Wędzony kurczak - 117   kcal / 100g

Podobne przepisy