Rolada z kurczaka w powolnej kuchence

zdrowa alternatywa dla zakupionych wędlin! Gotowanie bułki z kurczaka w domu jest bardzo proste, a ponadto w powolnej kuchence nie musisz jej śledzić. Bułka jest idealna jako przekąska na świątecznym stole, aw dni powszednie zrobi pyszne kanapki!
katushafinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 80 % 24 g
tłuszcze 17 % 5 g
węglowodany 3 % 1 g
150 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 10 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj produkty. Bułkę można przygotować z dowolnej części kurczaka, ale najwięcej mięsa znajduje się w piersi i udach. Dlatego przepis jest dla nich przeznaczony. Z pozostałych części lepiej ugotować bulion. Możesz natychmiast wziąć gotowy filet, piersi i uda. Zamiast czosnku w proszku weź kilka ząbków czosnku. Moja papryka jest wędzona.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Z piersi i ud należy usunąć skórę i oddzielić je od kości. Możesz zostawić skórę na mięsie, wtedy otrzymasz bardziej kaloryczną opcję, to dla amatora. Ale lepiej nie usuwać tłuszczu, piersi są nadal suche.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pokrój powstały filet na identyczne kawałki o wymiarach 2 na 2 cm.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wkładamy wszystko do jednego naczynia, dodajemy sól, przyprawy, czosnek i żelatynę. Wymieszaj wszystko rękami. Konieczne jest mieszanie przez długi czas, aby żelatyna była odpowiednio rozprowadzana po mięsie. Przykryj folią spożywczą i włóż do lodówki na pół godziny.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Rozłóż folię spożywczą na kilku warstwach na stole. Im więcej warstw,tym bardziej niezawodna będzie rolka. Nakładam warstwę po warstwie, tworząc duży prostokąt. Kładziemy mięso na krawędzi folii i zaczynamy ostrożnie owijać ją folią. Konieczne jest ubijanie mięsa rękami tak mocno, jak to możliwe, aby bułka była gęsta i nie rozpadła się.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Po owinięciu mięsa zawiązujemy jeden koniec bułki. I zaczynamy przyciągać mięso do zawiązanego końca, tworząc rodzaj kiełbasy. Następnie zawiązujemy drugi koniec. Następnie dla niezawodności owinąłem kilka kolejnych warstw folii, wiążąc końce w ten sam sposób.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Włóż powstałą bułkę do miski multicookera i zalej wrzącą wodą. Ustawiamy tryb "gaszenia", ustawiamy czas na 1,5 godziny.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Po upływie czasu wyjmujemy bułkę i pozwalamy jej całkowicie ostygnąć. Dopiero potem usuwamy film. Przed użyciem dobrze schładzamy bułkę, co najmniej 8 godzin.

zrobiłem bułkę z połowy porcji, okazało się, że około 20 cm. Wydawało się trochę suche, następnym razem dodam grubsze mięso.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Żelatyna - 355   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Papryka - 289   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka - 113   kcal/100g
  • Czosnek w proszku - 331   kcal/100g
  • Udka z kurczaka - 185   kcal/100g

Podobne przepisy