skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj produkty. Bułkę można przygotować z dowolnej części kurczaka, ale najwięcej mięsa znajduje się w piersi i udach. Dlatego przepis jest dla nich przeznaczony. Z pozostałych części lepiej ugotować bulion. Możesz natychmiast wziąć gotowy filet, piersi i uda. Zamiast czosnku w proszku weź kilka ząbków czosnku. Moja papryka jest wędzona.
Krok 2:
Z piersi i ud należy usunąć skórę i oddzielić je od kości. Możesz zostawić skórę na mięsie, wtedy otrzymasz bardziej kaloryczną opcję, to dla amatora. Ale lepiej nie usuwać tłuszczu, piersi są nadal suche.
Krok 3:
Pokrój powstały filet na identyczne kawałki o wymiarach 2 na 2 cm.
Krok 4:
Wkładamy wszystko do jednego naczynia, dodajemy sól, przyprawy, czosnek i żelatynę. Wymieszaj wszystko rękami. Konieczne jest mieszanie przez długi czas, aby żelatyna była odpowiednio rozprowadzana po mięsie. Przykryj folią spożywczą i włóż do lodówki na pół godziny.
Krok 5:
Rozłóż folię spożywczą na kilku warstwach na stole. Im więcej warstw,tym bardziej niezawodna będzie rolka. Nakładam warstwę po warstwie, tworząc duży prostokąt. Kładziemy mięso na krawędzi folii i zaczynamy ostrożnie owijać ją folią. Konieczne jest ubijanie mięsa rękami tak mocno, jak to możliwe, aby bułka była gęsta i nie rozpadła się.
Krok 6:
Po owinięciu mięsa zawiązujemy jeden koniec bułki. I zaczynamy przyciągać mięso do zawiązanego końca, tworząc rodzaj kiełbasy. Następnie zawiązujemy drugi koniec. Następnie dla niezawodności owinąłem kilka kolejnych warstw folii, wiążąc końce w ten sam sposób.
Krok 7:
Włóż powstałą bułkę do miski multicookera i zalej wrzącą wodą. Ustawiamy tryb "gaszenia", ustawiamy czas na 1,5 godziny.
Krok 8:
Po upływie czasu wyjmujemy bułkę i pozwalamy jej całkowicie ostygnąć. Dopiero potem usuwamy film. Przed użyciem dobrze schładzamy bułkę, co najmniej 8 godzin.
zrobiłem bułkę z połowy porcji, okazało się, że około 20 cm. Wydawało się trochę suche, następnym razem dodam grubsze mięso.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Żelatyna - 355 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Papryka - 289 kcal/100g
- Pierś z kurczaka - 113 kcal/100g
- Czosnek w proszku - 331 kcal/100g
- Udka z kurczaka - 185 kcal/100g