zupa babci

Jasny, pyszny, kolorowy, według przepisu babci! Obfita i bogata zupa babci z pewnością przypadnie do gustu dorosłym, a zwłaszcza dzieciom! To prawdziwe znalezisko, jeśli chcesz szybko i smacznie nakarmić całą rodzinę. Możesz podawać go ze świeżą domową śmietaną - będzie jeszcze smaczniejszy!
PerłaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 17 % 6 g
tłuszcze 26 % 9 g
węglowodany 57 % 20 g
180 kcal
IG: 40 / 0 / 60

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak gotować zupę babci? Przygotuj wszystkie wymienione produkty. Jeśli masz kawałek wołowiny, należy go spłukać, osuszyć i przewinąć przez maszynę do mięsa.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Zrób ciasto na bułki. Wbij jajko do głębokiej miski, dodaj szczyptę soli i wody. Mieszaj, aż będzie gładka. Przesiej mąkę przez sito.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Stopniowo wlewaj masę jajeczną do mąki, wyrabiając twarde ciasto. Możesz potrzebować trochę więcej lub mniej mąki niż podano w przepisie (w zależności od jakości mąki).

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Rozwałkuj ciasto w kulkę. Owinąć folią spożywczą lub przykryć miską i pozostawić w ten sposób na 20 minut.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    W tym czasie zajmij się mięsem mielonym. Obierz małą cebulę i pokrój tak drobno, jak to możliwe, lub zetrzyj na grubej tarce. Wyślij cebulę do mięsa. Sól do smaku, dodaj szczyptę zmielonego czarnego pieprzu.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wszystko dobrze wymieszaj. Jeśli mięso mielone jest bardzo grube, dodaj trochę zimnej wody i ponownie wszystko wymieszaj.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Obierz, opłucz i osusz ziemniaki, marchewkę i drugą cebulę. Pokrój ziemniaki w drobną kostkę, marchewkę w cienkie kostki, a cebulę w cztery pierścienie lub mniejsze.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wyślij ziemniaki do garnka i przykryj zimną, czystą wodą. Ile wody użyć do przygotowania zupy? Jego ilość zależy całkowicie od tego, ile gęstej zupy chcesz uzyskać w końcu. Nalałem około 1,5-1,8 litra. wody i dostałem gęstą zupę. Umieść garnek na kuchence, zagotuj na dużym ogniu, a następnie zmniejsz płomień i gotuj pod półzamkniętą pokrywką na umiarkowanym płomieniu przez około 15 minut.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Na patelni rozgrzej olej roślinny. Aby uzyskać bogatszy smak, dodałem 1 łyżeczkę do oleju roślinnego. masło. Podsmaż cebulę z marchewką, aż będzie lekko złocista.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Ponownie zagnieść ciasto i podzielić na 3-4 kawałki (wygodniej będzie z nim dalej pracować).

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Rozwałkuj jedną część ciasta na cienką tortillę, nie większą niż 1-1, 5 mm.grubość. Rozłóż mięso mielone na tortilli cienką warstwą (jak na zdjęciu).

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Zwiń w ciasną rolkę.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Pokrój na porcje o wielkości 2-3 cm.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Zwiększ płomień pod patelnią do maksimum. Wyślij bułki do ziemniaków. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień do umiarkowanego i gotować, aż wszystkie składniki będą ugotowane (około 5 minut). Sól zupę do smaku.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Dodaj smażenie do garnka, poczekaj, aż się zagotuje i zdejmij patelnię z ognia.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Zaoferuj każdemu na talerzu świeże zioła, mieloną paprykę i śmietanę.

smacznego!

ważne! niezależnie od tego, czy w przepisie jest podana ilość wody do zupy, czy nie, najlepiej jest skupić się na własnych preferencjach (gęsta lub cieńsza zupa, którą lubisz), a także na wielkości garnka i żywności zabranej do gotowania. Nie zapominaj, że autor ma własne zdanie na temat ilości mięsa, ziemniaków, zbóż i innych składników w zupie, które mogą nie pasować do Twojej.  W praktyce oznacza to, że jeśli gotujesz po raz pierwszy, nie powinieneś gotować całego garnka na raz. Zrób zupę do degustacji-dla jednej lub dwóch osób. Aby to zrobić, zmniejsz ilość wszystkich składników zgodnie z przepisem do 1-2 porcji i weź ilość wody w ilości: od jednej szklanki na porcję-jeśli zupa jest bardzo gęsta, do 1,5-2 szklanek-jeśli jest bardziej płynna. Nie zapomnij wziąć pod uwagę, że część płynu zagotuje się podczas gotowania. Po skosztowaniu małej porcji zupy możesz dostosować zarówno ilość płynu, jak i proporcje składników do swoich upodobań. W przyszłości, podobnie jak większość doświadczonych gospodyń domowych, możesz wlać wodę do zupy i położyć składniki "na oku".

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

jak wybrać idealny garnek do zupy, owsianki lub marynowania ogórków przeczytaj artykuł o patelniach.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal / 100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal / 100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Mielona wołowina - 254   kcal/100g

Podobne przepisy