skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak gotować zupę babci? Przygotuj wszystkie wymienione produkty. Jeśli masz kawałek wołowiny, należy go spłukać, osuszyć i przewinąć przez maszynę do mięsa.
Krok 2:
Zrób ciasto na bułki. Wbij jajko do głębokiej miski, dodaj szczyptę soli i wody. Mieszaj, aż będzie gładka. Przesiej mąkę przez sito.
Krok 3:
Stopniowo wlewaj masę jajeczną do mąki, wyrabiając twarde ciasto. Możesz potrzebować trochę więcej lub mniej mąki niż podano w przepisie (w zależności od jakości mąki).
Krok 4:
Rozwałkuj ciasto w kulkę. Owinąć folią spożywczą lub przykryć miską i pozostawić w ten sposób na 20 minut.
Krok 5:
W tym czasie zajmij się mięsem mielonym. Obierz małą cebulę i pokrój tak drobno, jak to możliwe, lub zetrzyj na grubej tarce. Wyślij cebulę do mięsa. Sól do smaku, dodaj szczyptę zmielonego czarnego pieprzu.
Krok 6:
Wszystko dobrze wymieszaj. Jeśli mięso mielone jest bardzo grube, dodaj trochę zimnej wody i ponownie wszystko wymieszaj.
Krok 7:
Obierz, opłucz i osusz ziemniaki, marchewkę i drugą cebulę. Pokrój ziemniaki w drobną kostkę, marchewkę w cienkie kostki, a cebulę w cztery pierścienie lub mniejsze.
Krok 8:
Wyślij ziemniaki do garnka i przykryj zimną, czystą wodą. Ile wody użyć do przygotowania zupy? Jego ilość zależy całkowicie od tego, ile gęstej zupy chcesz uzyskać w końcu. Nalałem około 1,5-1,8 litra. wody i dostałem gęstą zupę. Umieść garnek na kuchence, zagotuj na dużym ogniu, a następnie zmniejsz płomień i gotuj pod półzamkniętą pokrywką na umiarkowanym płomieniu przez około 15 minut.
Krok 9:
Na patelni rozgrzej olej roślinny. Aby uzyskać bogatszy smak, dodałem 1 łyżeczkę do oleju roślinnego. masło. Podsmaż cebulę z marchewką, aż będzie lekko złocista.
Krok 10:
Ponownie zagnieść ciasto i podzielić na 3-4 kawałki (wygodniej będzie z nim dalej pracować).
Krok 11:
Rozwałkuj jedną część ciasta na cienką tortillę, nie większą niż 1-1, 5 mm.grubość. Rozłóż mięso mielone na tortilli cienką warstwą (jak na zdjęciu).
Krok 12:
Zwiń w ciasną rolkę.
Krok 13:
Pokrój na porcje o wielkości 2-3 cm.
Krok 14:
Zwiększ płomień pod patelnią do maksimum. Wyślij bułki do ziemniaków. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień do umiarkowanego i gotować, aż wszystkie składniki będą ugotowane (około 5 minut). Sól zupę do smaku.
Krok 15:
Dodaj smażenie do garnka, poczekaj, aż się zagotuje i zdejmij patelnię z ognia.
Krok 16:
Zaoferuj każdemu na talerzu świeże zioła, mieloną paprykę i śmietanę.
smacznego!
ważne! niezależnie od tego, czy w przepisie jest podana ilość wody do zupy, czy nie, najlepiej jest skupić się na własnych preferencjach (gęsta lub cieńsza zupa, którą lubisz), a także na wielkości garnka i żywności zabranej do gotowania. Nie zapominaj, że autor ma własne zdanie na temat ilości mięsa, ziemniaków, zbóż i innych składników w zupie, które mogą nie pasować do Twojej. W praktyce oznacza to, że jeśli gotujesz po raz pierwszy, nie powinieneś gotować całego garnka na raz. Zrób zupę do degustacji-dla jednej lub dwóch osób. Aby to zrobić, zmniejsz ilość wszystkich składników zgodnie z przepisem do 1-2 porcji i weź ilość wody w ilości: od jednej szklanki na porcję-jeśli zupa jest bardzo gęsta, do 1,5-2 szklanek-jeśli jest bardziej płynna. Nie zapomnij wziąć pod uwagę, że część płynu zagotuje się podczas gotowania. Po skosztowaniu małej porcji zupy możesz dostosować zarówno ilość płynu, jak i proporcje składników do swoich upodobań. W przyszłości, podobnie jak większość doświadczonych gospodyń domowych, możesz wlać wodę do zupy i położyć składniki "na oku".
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
jak wybrać idealny garnek do zupy, owsianki lub marynowania ogórków przeczytaj artykuł o patelniach.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal / 100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal / 100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Mielona wołowina - 254 kcal/100g