kutya z ryżu z rodzynkami i miodem

Klasyczna kutya z ryżu z miodem i rodzynkami na świąteczny lub pamiątkowy stół. Kutia to danie istniejące od czasów starożytnych, kiedy należało do rytuałów, a teraz nie jest to zwykłe jedzenie, ale przejaw szacunku dla kultu przodków, przestrzegania tradycji. Kutya jest teraz przygotowywana nie tylko w Rosji, ale na Białorusi, Ukrainie, Polsce i wielu innych krajach taka słodka owsianka jest podawana do stołu na chrzest, Boże Narodzenie, a także jako kutya pamiątkowa - w dni stypy.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 5 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 95 % 19 g
87 kcal
IG: 0 / 37 / 63

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki na kutya z ryżu. Lepiej jest wziąć ryż na kutię na parze, aby po ugotowaniu nie zamienił się w lepką owsiankę. Oprócz rodzynek można użyć suszonych moreli i innych suszonych owoców, orzechów, często dodaje się zmiażdżone migdały.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Ryż należy dobrze spłukać, kilkakrotnie zmieniając wodę, aż stanie się przezroczysty. Im lepiej ryż zostanie umyty, tym mniej glutenu pozostanie w nim i tym bardziej krucha będzie owsianka. Następnie ryż wkładamy do rondla lub innego metalowego naczynia przeznaczonego do gotowania. Napełnij ryż czystą zimną wodą, aby woda zakrywała zawartość naczyń o jeden centymetr wyżej.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Podczas gotowania ryżu przygotowujemy rodzynki i inne suszone owoce podczas ich używania. Rodzynki myjemy bieżącą wodą, usuwamy ogony i inne zanieczyszczenia. Włóż rodzynki do głębokiej miski, zalej wrzącą wodą, pozostaw na 15 minut. Następnie spuść wodę, wysusz rodzynki na ręczniku papierowym lub w inny sposób. Przygotowujemy również pozostałe suszone owoce, jeśli są dostępne, drobno posiekaj nożem.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Podpalamy patelnię, doprowadzamy do wrzenia, od czasu do czasu mieszając ryż, aby nie przykleił się natychmiast do dna. Następnie zmniejszamy ogień do minimum i gotujemy ryż, aż woda całkowicie się zagotuje, nie trzeba mieszać ryżu na tym etapie. Gotuj ryż przez około 20 minut. Następnie wyłącz ogień.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj miód i rodzynki do gotowego ryżu, wymieszaj. W razie potrzeby możesz dodać szczyptę soli, aby stworzyć równowagę smakową. Podczas gdy kutia jest gorąca, przenieś ją do głębokiej miski, przykryj talerzem i ręcznikiem, aby powoli ostygła. Kutia musi całkowicie ostygnąć, dopiero potem podaje się ją na świątecznym lub pamiątkowym stole.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    W razie potrzeby udekoruj naczynie posiekanymi orzechami lub gotowanymi suszonymi owocami. Serwujemy to tradycyjne danie. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Miód - 400   kcal/100g
  • Rodzynki - 280   kcal/100g
  • Kiszmisz - 279   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Ryż na parze - 123   kcal/100g

Podobne przepisy