skład / składniki
metoda gotowania
1. Przede wszystkim jęczmień perłowy musi być dobrze posortowany, ponieważ w opcjach budżetowych mogą pojawić się obce drobiazgi.
2. Następnie spłucz w kilku wodach, aż woda będzie całkowicie czysta. Kasza perłowa nie wymaga specjalnego namaczania, aby nie stracić użytecznych substancji.
3. Lepiej gotować w grubościennych naczyniach. Stawiamy wodę na dużym ogniu do wrzenia.
4. Sól do smaku.
5. Dla urody lubię dodawać kurkumę, a dla dobra.
6. Natychmiast dodaj olej roślinny.
7. Do wrzącej wody ładujemy umyte jęczmień perłowy. Zmniejsz ogrzewanie o minimum, szczelnie zamknij pokrywę.
8. Gotuj przez 1 godzinę i 20 minut, nie otwieraj pokrywy, nie mieszaj owsianki.
9. Owsianka perłowa okazała się naprawdę krucha. Pozostaje tylko pięknie go złożyć. Możesz dodać do niego słodycze, połączenie z ostrymi sosami i warzywami będzie również świetne.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Kasza perłowa - 340 kcal/100g
- Kurkuma - 325 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g