kasza perłowa krucha

owsianka perłowa rano to świetne śniadanie na cały dzień! Doskonałe danie, które może być zarówno dodatkiem do ryb lub mięsa, jak i deserem z dowolnym dżemem. Krucha owsianka perłowa jest bardzo łatwa do przygotowania, satysfakcjonująca, daje siłę i energię, może zamienić się w kulinarne arcydzieło.
LotosAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 2 g
tłuszcze 14 % 3 g
węglowodany 76 % 16 g
101 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

Czas gotowania: 1 h 20 min

1. Przede wszystkim jęczmień perłowy musi być dobrze posortowany, ponieważ w opcjach budżetowych mogą pojawić się obce drobiazgi.
2. Następnie spłucz w kilku wodach, aż woda będzie całkowicie czysta. Kasza perłowa nie wymaga specjalnego namaczania, aby nie stracić użytecznych substancji.
3. Lepiej gotować w grubościennych naczyniach. Stawiamy wodę na dużym ogniu do wrzenia.
4. Sól do smaku.
5. Dla urody lubię dodawać kurkumę, a dla dobra.
6. Natychmiast dodaj olej roślinny.
7. Do wrzącej wody ładujemy umyte jęczmień perłowy. Zmniejsz ogrzewanie o minimum, szczelnie zamknij pokrywę.
8. Gotuj przez 1 godzinę i 20 minut, nie otwieraj pokrywy, nie mieszaj owsianki.
9. Owsianka perłowa okazała się naprawdę krucha. Pozostaje tylko pięknie go złożyć. Możesz dodać do niego słodycze, połączenie z ostrymi sosami i warzywami będzie również świetne.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Kasza perłowa - 340   kcal/100g
  • Kurkuma - 325   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy