makaron wok z krewetkami i warzywami

danie Tajskie. Spodoba się wszystkim miłośnikom kuchni azjatyckiej! Makaron wok z krewetkami i warzywami spodoba się miłośnikom eksperymentów i kuchni azjatyckiej. Przygotowanie potrawy nie jest trudne, ale okazuje się bardzo smaczne i wygląda pięknie i nietypowo. Możesz podać taki makaron zarówno na rodzinny obiad, jak i na stole dla przyjaciół, którzy przyszli odwiedzić.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 38 % 8 g
tłuszcze 19 % 4 g
węglowodany 43 % 9 g
105 kcal
IG: 25 / 75 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 35 min

gotowanie takiego makaronu jest naprawdę dość proste, jedyną rzeczą, o którą musisz wcześniej zadbać, jest zakup wszystkich niezbędnych składników. Masło orzechowe, sos rybny, słodki sos chili nie zawsze są dostępne u każdej gospodyni domowej, ale można je łatwo kupić w każdym dużym supermarkecie lub specjalistycznym sklepie.

krewetki należy wcześniej umyć, wyczyścić, usuwając głowy i muszle. A potem zacznij gotować makaron. Przygotowujemy go zgodnie z instrukcjami na opakowaniu. Zwykle makaron ryżowy wlewa się gorącą wodą (wrzącą wodą), którą można lekko posolić i pozostawić pod przykryciem na około 5 minut. Po włożeniu makaronu do durszlaka, pozostawieniu nadmiaru płynu do spuszczenia i ostygnięcia do temperatury pokojowej.

w tym czasie kontynuujemy gotowanie. Najpierw w małej misce połącz bulion z kurczaka, sos rybny i słodki sos chili. Dobrze wymieszaj i na razie odłóż mieszaninę na bok. Następnie przygotowujemy pozostałe składniki:

- umyj brokuły i paprykę, osusz ręcznikami papierowymi, a następnie podziel brokuły na kwiatostany. Paprykę przecinamy na pół, wycinamy łodygę, oczyszczamy nasiona, po miąższu kroimy w średniej wielkości kwadraty;

- obierz cebulę i czosnek z łuski, następnie posiekaj cebulę i posiekaj ząbki czosnku nożem (niezbyt drobno).

następnie umieść dużą patelnię wok na dużym ogniu, dobrze ją podgrzej, a następnie dodaj trochę masła orzechowego na patelnię. W razie potrzeby można go zastąpić dowolnym innym roślinnym. Nie musisz wlewać dużo oleju-tylko trochę, nie więcej niż łyżka stołowa. Włóż przygotowane krewetki na patelnię, stale mieszając, smaż je przez 3 minuty. W tym czasie zaróżowią się i nabiorą pięknego rumieńca. Smażone krewetki układamy na dużym płaskim talerzu i wracamy patelnię do pieca.

Wyślij cebulę i czosnek na patelnię, smaż przez pół minuty, mieszając, a następnie rozłóż brokuły i paprykę. Wlej łyżkę wody, a następnie przykryj patelnię pokrywką i gotuj warzywa w ten sposób przez 2 minuty, a następnie przenieś je na talerz do krewetek.

Dodaj schłodzony makaron na patelnię (ponownie podpal patelnię), napełnij go mieszanką bulionu i sosów. Gotujemy wszystko razem przez 2 minuty, a następnie rozbijamy jajka na makaron. Ciągle i aktywnie mieszając, gotujemy wszystko przez 1 minutę, starając się równomiernie rozprowadzić jajka na makaronie.

Wróć krewetki i warzywa na patelnię, wymieszaj wszystko, gotuj przez 2 minuty,a następnie natychmiast rozłóż makaron na 4 porcjach. Posyp każdą porcję orzeszkami ziemnymi i podawaj.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Krewetki w puszkach - 81   kcal/100g
  • Krewetki gotowane - 95   kcal/100g
  • Krewetki obrane mrożone - 60   kcal/100g
  • Krewetki świeże - 97   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Surowe orzeszki ziemne ze skorupką - 564   kcal/100g
  • Surowe orzeszki ziemne bez łupin - 568   kcal/100g
  • Orzeszki ziemne gotowane - 376   kcal/100g
  • Orzeszki ziemne prażone ze skorupką - 582   kcal/100g
  • Orzeszki ziemne prażone i solone - 585   kcal/100g
  • Orzeszki ziemne orzechy - 568   kcal/100g
  • Brokuły - 33   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 895   kcal/100g
  • Makaron ryżowy - 109   kcal/100g
  • Sos chili - 98   kcal/100g
  • Rosół z kurczaka - 19   kcal/100g

Podobne przepisy