skład / składniki
metoda gotowania
gotowanie takiego makaronu jest naprawdę dość proste, jedyną rzeczą, o którą musisz wcześniej zadbać, jest zakup wszystkich niezbędnych składników. Masło orzechowe, sos rybny, słodki sos chili nie zawsze są dostępne u każdej gospodyni domowej, ale można je łatwo kupić w każdym dużym supermarkecie lub specjalistycznym sklepie.
krewetki należy wcześniej umyć, wyczyścić, usuwając głowy i muszle. A potem zacznij gotować makaron. Przygotowujemy go zgodnie z instrukcjami na opakowaniu. Zwykle makaron ryżowy wlewa się gorącą wodą (wrzącą wodą), którą można lekko posolić i pozostawić pod przykryciem na około 5 minut. Po włożeniu makaronu do durszlaka, pozostawieniu nadmiaru płynu do spuszczenia i ostygnięcia do temperatury pokojowej.
w tym czasie kontynuujemy gotowanie. Najpierw w małej misce połącz bulion z kurczaka, sos rybny i słodki sos chili. Dobrze wymieszaj i na razie odłóż mieszaninę na bok. Następnie przygotowujemy pozostałe składniki:
- umyj brokuły i paprykę, osusz ręcznikami papierowymi, a następnie podziel brokuły na kwiatostany. Paprykę przecinamy na pół, wycinamy łodygę, oczyszczamy nasiona, po miąższu kroimy w średniej wielkości kwadraty;
- obierz cebulę i czosnek z łuski, następnie posiekaj cebulę i posiekaj ząbki czosnku nożem (niezbyt drobno).
następnie umieść dużą patelnię wok na dużym ogniu, dobrze ją podgrzej, a następnie dodaj trochę masła orzechowego na patelnię. W razie potrzeby można go zastąpić dowolnym innym roślinnym. Nie musisz wlewać dużo oleju-tylko trochę, nie więcej niż łyżka stołowa. Włóż przygotowane krewetki na patelnię, stale mieszając, smaż je przez 3 minuty. W tym czasie zaróżowią się i nabiorą pięknego rumieńca. Smażone krewetki układamy na dużym płaskim talerzu i wracamy patelnię do pieca.
Wyślij cebulę i czosnek na patelnię, smaż przez pół minuty, mieszając, a następnie rozłóż brokuły i paprykę. Wlej łyżkę wody, a następnie przykryj patelnię pokrywką i gotuj warzywa w ten sposób przez 2 minuty, a następnie przenieś je na talerz do krewetek.
Dodaj schłodzony makaron na patelnię (ponownie podpal patelnię), napełnij go mieszanką bulionu i sosów. Gotujemy wszystko razem przez 2 minuty, a następnie rozbijamy jajka na makaron. Ciągle i aktywnie mieszając, gotujemy wszystko przez 1 minutę, starając się równomiernie rozprowadzić jajka na makaronie.
Wróć krewetki i warzywa na patelnię, wymieszaj wszystko, gotuj przez 2 minuty,a następnie natychmiast rozłóż makaron na 4 porcjach. Posyp każdą porcję orzeszkami ziemnymi i podawaj.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Krewetki w puszkach - 81 kcal/100g
- Krewetki gotowane - 95 kcal/100g
- Krewetki obrane mrożone - 60 kcal/100g
- Krewetki świeże - 97 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Surowe orzeszki ziemne ze skorupką - 564 kcal/100g
- Surowe orzeszki ziemne bez łupin - 568 kcal/100g
- Orzeszki ziemne gotowane - 376 kcal/100g
- Orzeszki ziemne prażone ze skorupką - 582 kcal/100g
- Orzeszki ziemne prażone i solone - 585 kcal/100g
- Orzeszki ziemne orzechy - 568 kcal/100g
- Brokuły - 33 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Masło orzechowe - 895 kcal/100g
- Makaron ryżowy - 109 kcal/100g
- Sos chili - 98 kcal/100g
- Rosół z kurczaka - 19 kcal/100g