owsianka ryżowa z rodzynkami i mlekiem
skład / składniki
8
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Składniki.
Krok 2:
Wlej suchy ryż do rondla.
Krok 3:
Napełnij zimną wodą i rozpal najmniejszy ogień. Solić.
Krok 4:
Suszone owoce myjemy i zalewamy wrzątkiem.
Krok 5:
Okresowo mieszaj ryż.
Krok 6:
Po 5-10 minutach spuść wodę z suszonych moreli i rodzynek.
Krok 7:
Pokrój suszone morele tak, aby były mniej więcej tego samego rozmiaru z rodzynkami.
Krok 8:
W ten sposób.
Krok 9:
Gdy ryż wchłonie wodę-dodaj mleko i cukier i gotuj pod przykryciem przez 10 minut.
Krok 10:
Smakowanie ryżu do gotowości.
Krok 11:
Gdy ryż jest gotowy-dodaj suszone owoce i wyłącz piec. Odstawiamy na 10 minut. Przed podaniem dodaj masło i wymieszaj.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Dziki ryż surowy - 353 kcal/100g
- Ryż brązowy surowy - 360 kcal/100g
- Ryż brązowy gotowany - 119 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany surowy - 363 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany gotowany - 109 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106 kcal/100g
- Ryż instant suchy - 374 kcal/100g
- Ryż instant gotowy do spożycia - 109 kcal/100g
- Ryż - 344 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Suszone morele - 215 kcal/100g
- Uruk - 290 kcal/100g
- Brzoskwinie suszone - 254 kcal/100g
- Rodzynki - 280 kcal/100g
- Kiszmisz - 279 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g