skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić sałatkę z ogórków, grzybów, sera? Weź produkty według listy. Możesz wziąć dowolne grzyby: solone, marynowane, smażone. Warzywa i jajka umyć i osuszyć serwetkami. Każdy zrobi tutaj majonez, w tym chudy. Ugotuj jajko na twardo.
Krok 2:
Jeśli masz ogórki o grubej lub gorzkiej skórce, obierz je. Następnie pokrój ogórek w cienkie paski, posiekaj obrane marchewki piórami, zetrzyj ser.
Krok 3:
Ugotowane jajko pokrój w kostkę.
Krok 4:
W odpowiedniej salaterce zacznij zbierać sałatę. Mamy go warstwowego, więc zaczynamy układać warstwy. Pierwsza warstwa to jajko. Połóż pokrojone w kostkę jajko na dnie salaterki. Pamiętaj, że przeplatanie warstw jest tutaj warunkowe-możesz je układać w inny sposób, jak chcesz. Lub możesz po prostu wymieszać wszystkie składniki i doprawić wszystko majonezem.
Krok 5:
Ułóż pokrojone lub całe małe marynowane grzyby na wierzchu jajka.
Krok 6:
Nałóż siatkę majonezową na grzyby.
Krok 7:
Teraz włóż warstwę ogórków do salaterki.
Krok 8:
Na wierzchu ogórków znajdują się cienkie pióra surowej marchwi.
Krok 9:
Ponownie nałóż siatkę majonezową.
Krok 10:
Przykryj powierzchnię startym serem.
Krok 11:
Udekoruj sałatkę świeżymi ziołami i całym grzybem. Zrobiłam porcjowaną sałatkę warstwową, ale można ją rozłożyć na wspólnym naczyniu.
Krok 12:
Piękna i efektowna sałatka z ogórkiem, grzybami, serem jest gotowa. Smacznego!
skąd wiesz, czy jajko jest świeże? Rozbij go do osobnego pojemnika. Przede wszystkim nie powinno być nieprzyjemnego zapachu. Białko świeżych jaj będzie czyste i czyste. Żółtko nie powinno się rozprzestrzeniać i będzie błyszczące, wypukłe, jednolite.
lepiej zrobić własny majonez. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe
przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Świeże ogórki - 15 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Ser Litewski - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Pieczarki marynowane - 12 kcal/100g