Sałatka ogórki grzyby ser

w pośpiechu, bardzo proste i bardzo smaczne, na wakacje! Sałatka z ogórków, grzybów, sera dobrze jest podawać jako lekką przekąskę na świątecznym stole. Jest wielowymiarowy-produkty zawarte w składzie można zastąpić innymi. Lub dodaj nowe składniki. Sałatka może być łuszcząca się lub mieszana.
nanikiAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 26 % 6 g
tłuszcze 65 % 15 g
węglowodany 9 % 2 g
173 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić sałatkę z ogórków, grzybów, sera? Weź produkty według listy. Możesz wziąć dowolne grzyby: solone, marynowane, smażone. Warzywa i jajka umyć i osuszyć serwetkami. Każdy zrobi tutaj majonez, w tym chudy. Ugotuj jajko na twardo.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Jeśli masz ogórki o grubej lub gorzkiej skórce, obierz je. Następnie pokrój ogórek w cienkie paski, posiekaj obrane marchewki piórami, zetrzyj ser.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Ugotowane jajko pokrój w kostkę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    W odpowiedniej salaterce zacznij zbierać sałatę. Mamy go warstwowego, więc zaczynamy układać warstwy. Pierwsza warstwa to jajko. Połóż pokrojone w kostkę jajko na dnie salaterki. Pamiętaj, że przeplatanie warstw jest tutaj warunkowe-możesz je układać w inny sposób, jak chcesz. Lub możesz po prostu wymieszać wszystkie składniki i doprawić wszystko majonezem.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Ułóż pokrojone lub całe małe marynowane grzyby na wierzchu jajka.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Nałóż siatkę majonezową na grzyby.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Teraz włóż warstwę ogórków do salaterki.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Na wierzchu ogórków znajdują się cienkie pióra surowej marchwi.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Ponownie nałóż siatkę majonezową.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Przykryj powierzchnię startym serem.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Udekoruj sałatkę świeżymi ziołami i całym grzybem. Zrobiłam porcjowaną sałatkę warstwową, ale można ją rozłożyć na wspólnym naczyniu.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Piękna i efektowna sałatka z ogórkiem, grzybami, serem jest gotowa. Smacznego!

skąd wiesz, czy jajko jest świeże? Rozbij go do osobnego pojemnika. Przede wszystkim nie powinno być nieprzyjemnego zapachu. Białko świeżych jaj będzie czyste i czyste. Żółtko nie powinno się rozprzestrzeniać i będzie błyszczące, wypukłe, jednolite.

lepiej zrobić własny majonez. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Świeże ogórki - 15   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Ser Litewski - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Pieczarki marynowane - 12   kcal/100g

Podobne przepisy