skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić dorsza z ryżem? Przygotuj jedzenie. Weź ryż długoziarnisty, parzony. Wstępnie rozmrozić filet z dorsza. Krem do sosu nadaje się do tłuszczu, 20%. Jeśli weźmiesz śmietanę o mniejszej zawartości tłuszczu, podczas przygotowywania sosu będziesz musiał dodać trochę mąki, aby uzyskać gęstość. Bazylia jest sucha lub świeża.
Krok 2:
Filety z dorsza opłucz pod bieżącą zimną wodą. Osusz go ręcznikiem papierowym. Oczyść rybę z ewentualnych pozostałości kości. Pokrój go na równe porcje, odcinając nierówności. Posolić każdy kawałek i skropić sokiem z cytryny. Pozostaw je do marynowania w temperaturze pokojowej na czas gotowania sosu.
Krok 3:
Gotuj ryż, aż będzie gotowy w wygodny dla Ciebie sposób lub zgodnie z instrukcjami podanymi na opakowaniu. Zwykle wlewam wrzącą wodę do ryżu w proporcji 1: 2 i gotuję, aż ciecz wyparuje na średnim ogniu. Możesz najpierw smażyć ryż na oleju przez kilka minut, wlać dwie objętości wody i gotować do miękkości.
Krok 4:
Ścinki ryb.
Krok 5:
Roztop masło na rozgrzanej patelni i usmaż na nim pokrojoną rybę na dużym ogniu na złoty kolor.
Krok 6:
Dodaj do ryby śmietanę, suchą lub świeżą bazylię, trochę soli. Ciągle mieszając, zagotuj SOS. Poczekaj, aż zgęstnieje do konsystencji płynnej śmietany.
Krok 7:
Porcje filetów z dorsza zwiń z obu stron w mące. Na patelni na średnim ogniu rozgrzej olej roślinny do smażenia. Połóż na nim panierowaną rybę. Smaż z obu stron na złoty kolor, około 10 minut.
Krok 8:
Na każdym talerzu umieść ugotowany ryż, ułóż smażone kawałki ryby i polej je sosem. Podawaj do stołu. Smacznego!
należy pamiętać, że jakość i smak gotowego dania w dużej mierze zależy od prawidłowego rozmrażania składników. Jak uniknąć błędów i wybrać najlepszy sposób, przeczytaj artykuł o rozmrażaniu.
ważne! Aby dania z ryżem były niezmiennie smaczne, przeczytaj artykuł o zawiłościach wyboru ryżu i sekretach jego przygotowania .
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietanka - 300 kcal/100g
- Dziki ryż surowy - 353 kcal/100g
- Ryż brązowy surowy - 360 kcal/100g
- Ryż brązowy gotowany - 119 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany surowy - 363 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany gotowany - 109 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106 kcal/100g
- Ryż instant suchy - 374 kcal/100g
- Ryż instant gotowy do spożycia - 109 kcal/100g
- Rys - 344 kcal/100g
- Bazylia świeża - 27 kcal/100g
- Bazylia suszona - 251 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Pieprz - 26 kcal/100g
- Filet z dorsza - 80 kcal/100g