dorsz z ryżem

pyszny obiad dla całej rodziny, ze zwykłych potraw! Dorsz z ryżem to klasyczne połączenie, sprawdzone w czasie. Danie wcale nie jest suche dzięki dodaniu kremowego aromatycznego sosu. Jest przygotowywany bardzo szybko i jest lubiany przez wszystkich-zarówno dorosłych, jak i dzieci.
AnnaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 26 % 10 g
tłuszcze 26 % 10 g
węglowodany 49 % 19 g
228 kcal
IG: 5 / 74 / 21

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić dorsza z ryżem? Przygotuj jedzenie. Weź ryż długoziarnisty, parzony. Wstępnie rozmrozić filet z dorsza. Krem do sosu nadaje się do tłuszczu, 20%. Jeśli weźmiesz śmietanę o mniejszej zawartości tłuszczu, podczas przygotowywania sosu będziesz musiał dodać trochę mąki, aby uzyskać gęstość. Bazylia jest sucha lub świeża.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Filety z dorsza opłucz pod bieżącą zimną wodą. Osusz go ręcznikiem papierowym. Oczyść rybę z ewentualnych pozostałości kości. Pokrój go na równe porcje, odcinając nierówności. Posolić każdy kawałek i skropić sokiem z cytryny. Pozostaw je do marynowania w temperaturze pokojowej na czas gotowania sosu.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Gotuj ryż, aż będzie gotowy w wygodny dla Ciebie sposób lub zgodnie z instrukcjami podanymi na opakowaniu. Zwykle wlewam wrzącą wodę do ryżu w proporcji 1: 2 i gotuję, aż ciecz wyparuje na średnim ogniu. Możesz najpierw smażyć ryż na oleju przez kilka minut, wlać dwie objętości wody i gotować do miękkości.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Ścinki ryb.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Roztop masło na rozgrzanej patelni i usmaż na nim pokrojoną rybę na dużym ogniu na złoty kolor.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj do ryby śmietanę, suchą lub świeżą bazylię, trochę soli. Ciągle mieszając, zagotuj SOS. Poczekaj, aż zgęstnieje do konsystencji płynnej śmietany.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Porcje filetów z dorsza zwiń z obu stron w mące. Na patelni na średnim ogniu rozgrzej olej roślinny do smażenia. Połóż na nim panierowaną rybę. Smaż z obu stron na złoty kolor, około 10 minut.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Na każdym talerzu umieść ugotowany ryż, ułóż smażone kawałki ryby i polej je sosem. Podawaj do stołu. Smacznego!

należy pamiętać, że jakość i smak gotowego dania w dużej mierze zależy od prawidłowego rozmrażania składników. Jak uniknąć błędów i wybrać najlepszy sposób, przeczytaj artykuł o rozmrażaniu.

ważne! Aby dania z ryżem były niezmiennie smaczne, przeczytaj artykuł o zawiłościach wyboru ryżu i sekretach jego przygotowania .

wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietanka - 300   kcal/100g
  • Dziki ryż surowy - 353   kcal/100g
  • Ryż brązowy surowy - 360   kcal/100g
  • Ryż brązowy gotowany - 119   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany surowy - 363   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany gotowany - 109   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106   kcal/100g
  • Ryż instant suchy - 374   kcal/100g
  • Ryż instant gotowy do spożycia - 109   kcal/100g
  • Rys - 344   kcal/100g
  • Bazylia świeża - 27   kcal/100g
  • Bazylia suszona - 251   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Pieprz - 26   kcal/100g
  • Filet z dorsza - 80   kcal/100g

Podobne przepisy