skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki. Aby przygotować indyjską zupę grochową Munch dal, potrzebujemy: 1,7 l wody; 200 g suszonego groszku; 200 g dyni; 1 marchewka; 50 g stopionego masła; 20 g świeżego korzenia imbiru; mielona kolendra; kurkuma; Peruka; 1 łyżeczka kminek i sól.
Krok 2:
Dokładnie spłucz groszek, aż woda będzie czysta. Zalej groszek dużą ilością gorącej wody przez 5 godzin. Następnie spuść wodę i ponownie spłucz groszek.
Krok 3:
Korzeń imbiru obrać i zetrzeć na drobnej tarce lub drobno posiekać.
Krok 4:
Na patelnię wlej groszek, dodaj imbir, kolendrę, paprykę i kurkumę oraz połowę roztopionego masła.
Krok 5:
Wlej zimną wodę do garnka.
Krok 6:
Umieść patelnię na kuchence. Na dużym ogniu doprowadzić do wrzenia. Następnie zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez 1 godzinę, okresowo usuwając pianę.
Krok 7:
Dynię obrać i pokroić w drobną kostkę.
Krok 8:
Obierz marchewki i pokrój w kostkę.
Krok 9:
Dodaj marchewkę i dynię do garnka. Gotuj przez około 30 minut, aż groszek będzie gotowy. Powinien się dobrze ugotować.
Krok 10:
Na patelni rozgrzej pozostałe masło. Wlać kminek. Smażyć na małym ogniu przez 1-2 minuty.
Krok 11:
Sól zupę i wymieszaj. Dodaj smażony kminek do zupy, wymieszaj.
Krok 12:
Wyłącz ogień, przykryj patelnię i odstaw na 5 minut. Smacznego!
charakterystyczną cechą kuchni indyjskiej jest obecność różnych przypraw. Nawet do słynnej herbaty Masala dodaje się wiele aromatycznych przypraw. A gotowanie zamienia się w prawdziwy rytuał, w którym każdy składnik ma swoją rolę i swoje miejsce.
z jednej strony Kuchnia indyjska może wydawać się skomplikowana i kłopotliwa, niezbyt zrozumiała dla naszej mentalności. Jednak dzięki Internetowi i możliwości swobodnego podróżowania wiele przepisów kuchni indyjskiej stało się dla nas dostępnych. I myślę, że każdy, jeśli chce, może znaleźć danie, które mu się spodoba.
wcześniej nie gotowałem niczego Indyjskiego, ponieważ bardziej skupiam się na kuchni rosyjskiej i europejskiej. Ale groch dał mi bardzo. Dlatego dzielę się z Tobą przepisem.
najważniejszym składnikiem Indyjskiego posiłku są warzywa. Dhal lub dal to najsłynniejsze danie Indii. "Dal" w Indiach nazywa się każdą rośliną strączkową-soczewicą, ciecierzycą, fasolą mung, groszkiem, fasolą. W rzeczywistości dal to gotowane rośliny strączkowe z dowolnymi warzywami.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Dynia - 29 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Suszony zielony groszek nie gotowany cały - 340 kcal/100g
- Zgnieciony groszek surowy bez powłoki nasiennej - 348 kcal/100g
- Rozdrobniony groszek gotowany - 115 kcal/100g
- Groszek Turecki suszony nie gotowany - 360 kcal/100g
- Groszek krowi suszony nie gotowany - 343 kcal/100g
- Groszek krowie suszony gotowany - 76 kcal/100g
- Groszek suszony - 322 kcal/100g
- Groszek - 298 kcal/100g
- Imbir - 80 kcal/100g
- Imbir suchy - 347 kcal/100g
- Imbir marynowany - 51 kcal/100g
- Kurkuma - 325 kcal/100g
- Kminek - 333 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Papryka - 289 kcal/100g
- Mielona kolendra - 25 kcal/100g