Zupa z groszku Indyjskiego Munch dal

Wejście do indyjskiej kuchni ajurwedyjskiej jest takie proste! Pyszna i aromatyczna indyjska zupa grochowa Munch dal z dynią i przyprawami zachwyci zwolenników wegańskiego jedzenia. Można go gotować na czczo, nadaje się do większości diet lub ograniczeń żywieniowych. A gotowanie to przyjemność!
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 20 % 2 g
tłuszcze 20 % 2 g
węglowodany 60 % 6 g
53 kcal
IG: 83 / 0 / 17

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki. Aby przygotować indyjską zupę grochową Munch dal, potrzebujemy: 1,7 l wody; 200 g suszonego groszku; 200 g dyni; 1 marchewka; 50 g stopionego masła; 20 g świeżego korzenia imbiru; mielona kolendra; kurkuma; Peruka; 1 łyżeczka kminek i sól.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dokładnie spłucz groszek, aż woda będzie czysta. Zalej groszek dużą ilością gorącej wody przez 5 godzin. Następnie spuść wodę i ponownie spłucz groszek.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Korzeń imbiru obrać i zetrzeć na drobnej tarce lub drobno posiekać.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Na patelnię wlej groszek, dodaj imbir, kolendrę, paprykę i kurkumę oraz połowę roztopionego masła.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wlej zimną wodę do garnka.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Umieść patelnię na kuchence. Na dużym ogniu doprowadzić do wrzenia. Następnie zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez 1 godzinę, okresowo usuwając pianę.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dynię obrać i pokroić w drobną kostkę.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Obierz marchewki i pokrój w kostkę.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Dodaj marchewkę i dynię do garnka. Gotuj przez około 30 minut, aż groszek będzie gotowy. Powinien się dobrze ugotować.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Na patelni rozgrzej pozostałe masło. Wlać kminek. Smażyć na małym ogniu przez 1-2 minuty.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Sól zupę i wymieszaj. Dodaj smażony kminek do zupy, wymieszaj.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Wyłącz ogień, przykryj patelnię i odstaw na 5 minut. Smacznego!

charakterystyczną cechą kuchni indyjskiej jest obecność różnych przypraw. Nawet do słynnej herbaty Masala dodaje się wiele aromatycznych przypraw. A gotowanie zamienia się w prawdziwy rytuał, w którym każdy składnik ma swoją rolę i swoje miejsce.
z jednej strony Kuchnia indyjska może wydawać się skomplikowana i kłopotliwa, niezbyt zrozumiała dla naszej mentalności. Jednak dzięki Internetowi i możliwości swobodnego podróżowania wiele przepisów kuchni indyjskiej stało się dla nas dostępnych. I myślę, że każdy, jeśli chce, może znaleźć danie, które mu się spodoba.
wcześniej nie gotowałem niczego Indyjskiego, ponieważ bardziej skupiam się na kuchni rosyjskiej i europejskiej. Ale groch dał mi bardzo. Dlatego dzielę się z Tobą przepisem.

najważniejszym składnikiem Indyjskiego posiłku są warzywa. Dhal lub dal to najsłynniejsze danie Indii. "Dal" w Indiach nazywa się każdą rośliną strączkową-soczewicą, ciecierzycą, fasolą mung, groszkiem, fasolą. W rzeczywistości dal to gotowane rośliny strączkowe z dowolnymi warzywami.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Dynia - 29   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Suszony zielony groszek nie gotowany cały - 340   kcal/100g
  • Zgnieciony groszek surowy bez powłoki nasiennej - 348   kcal/100g
  • Rozdrobniony groszek gotowany - 115   kcal/100g
  • Groszek Turecki suszony nie gotowany - 360   kcal/100g
  • Groszek krowi suszony nie gotowany - 343   kcal/100g
  • Groszek krowie suszony gotowany - 76   kcal/100g
  • Groszek suszony - 322   kcal/100g
  • Groszek - 298   kcal/100g
  • Imbir - 80   kcal/100g
  • Imbir suchy - 347   kcal/100g
  • Imbir marynowany - 51   kcal/100g
  • Kurkuma - 325   kcal/100g
  • Kminek - 333   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Papryka - 289   kcal/100g
  • Mielona kolendra - 25   kcal/100g

Podobne przepisy