skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić pasztet z konserw rybnych? Przygotuj składniki. Konserwy nadają się z każdej ryby, zarówno czerwonej (różowy łosoś, tuńczyk, łosoś, pstrąg, sockeye), jak i białej. Mam różowego łososia w oleju.
Krok 2:
Wyjmij rybę ze słoika, ale nie wylewaj samego płynu, będzie on również potrzebny do pasztetu. Usuń duże kości i grzbiet ryby.
Krok 3:
Jajka ugotować na twardo, schłodzić i obrać. Zetrzyj je na grubej lub średniej tarce. Jajka lepiej używać dużych, z jasnym żółtkiem.
Krok 4:
Zetrzyj również ser na grubej tarce. Wybierz lepszy ser, który lubisz osobiście. Należy pamiętać, że nie tylko ryby, ale także ser wpływają na smak gotowego pasztetu. Lepiej, jeśli jest naturalny, wysokiej jakości, bez substytutów tłuszczu mlecznego.
Krok 5:
W misce blendera umieść rybę wraz z płynem, serem i startym jajkiem.
Krok 6:
Zmiel wszystko. Jeśli potrzebujesz jednorodnej struktury pasztetu, ubij dłużej.
Krok 7:
Wlej sok z cytryny do masy, sól, pieprz. Ponownie wymieszaj lub uderz w blenderze. Nie można dodawać soku z cytryny, ale radzę go nie odrzucać: z jednej strony zapobiegnie zakwaszeniu pasztetu i będzie działał jako naturalny konserwant, az drugiej nada przekąsce przyjemną lekką kwaskowatość. Pasztet jest tylko na korzyść.
Krok 8:
Przenieś pasztet do czystego słoika z pokrywką i podawaj.
Krok 9:
Pasztet można przechowywać w hermetycznie zamkniętym słoiku przez około trzy dni w lodówce. Chociaż zwykle tak długo na stole pasztet nie pozostaje i jest spożywany pierwszego dnia. Smacznego!
ten pasztet jest niezwykły, ponieważ można go podawać zarówno w dni powszednie, jak i święta. Pasztet zawiera niedrogie produkty, dzięki czemu można go bezpiecznie gotować przynajmniej codziennie.
zwykle używam go jako pasty do świeżego chleba lub suszonego chleba, a także do słonych krakersów lub frytek.
jeśli pasztet jest używany jako nadzienie w gotowej przekąsce (kanapki, tartaletki), lepiej dodać go tuż przed podaniem. Ponieważ pasztet jest mokry, a chleb lub tartaletki mogą szybko się namoczyć, jeśli stoją przez chwilę.
jak gotować jajka na twardo? Aby jajka nie pękały podczas gotowania, włóż je do zimnej wody i gotuj na małym ogniu. Gotuj jajka przez 9 minut po ugotowaniu, a następnie zalej zimną wodą i ostudź. Powłoka lepiej oczyści się z nagłej różnicy temperatur.
wstrząśnij puszką przed zakupem. Im więcej płynu, tym mniej ryb.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Litewski ser - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Różowy łosoś konserwowy - 136 kcal/100g