pasztet z konserw rybnych

pikantne, aromatyczne, do kanapek lub tartaletek! Pasztet z konserw rybnych to przepis na prostą i szybką przekąskę. W połączeniu z serem i gotowanym jajkiem ryba staje się znacznie smaczniejsza. Pasztet można przygotować z dowolnego rodzaju konserw.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 62 % 18 g
tłuszcze 38 % 11 g
węglowodany 0 % 0 g
180 kcal
IG: 0 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 25 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić pasztet z konserw rybnych? Przygotuj składniki. Konserwy nadają się z każdej ryby, zarówno czerwonej (różowy łosoś, tuńczyk, łosoś, pstrąg, sockeye), jak i białej. Mam różowego łososia w oleju.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wyjmij rybę ze słoika, ale nie wylewaj samego płynu, będzie on również potrzebny do pasztetu. Usuń duże kości i grzbiet ryby.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Jajka ugotować na twardo, schłodzić i obrać. Zetrzyj je na grubej lub średniej tarce. Jajka lepiej używać dużych, z jasnym żółtkiem.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Zetrzyj również ser na grubej tarce. Wybierz lepszy ser, który lubisz osobiście. Należy pamiętać, że nie tylko ryby, ale także ser wpływają na smak gotowego pasztetu. Lepiej, jeśli jest naturalny, wysokiej jakości, bez substytutów tłuszczu mlecznego.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    W misce blendera umieść rybę wraz z płynem, serem i startym jajkiem.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Zmiel wszystko. Jeśli potrzebujesz jednorodnej struktury pasztetu, ubij dłużej.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wlej sok z cytryny do masy, sól, pieprz. Ponownie wymieszaj lub uderz w blenderze. Nie można dodawać soku z cytryny, ale radzę go nie odrzucać: z jednej strony zapobiegnie zakwaszeniu pasztetu i będzie działał jako naturalny konserwant, az drugiej nada przekąsce przyjemną lekką kwaskowatość. Pasztet jest tylko na korzyść.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Przenieś pasztet do czystego słoika z pokrywką i podawaj.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Pasztet można przechowywać w hermetycznie zamkniętym słoiku przez około trzy dni w lodówce. Chociaż zwykle tak długo na stole pasztet nie pozostaje i jest spożywany pierwszego dnia. Smacznego!

ten pasztet jest niezwykły, ponieważ można go podawać zarówno w dni powszednie, jak i święta. Pasztet zawiera niedrogie produkty, dzięki czemu można go bezpiecznie gotować przynajmniej codziennie.
zwykle używam go jako pasty do świeżego chleba lub suszonego chleba, a także do słonych krakersów lub frytek.
jeśli pasztet jest używany jako nadzienie w gotowej przekąsce (kanapki, tartaletki), lepiej dodać go tuż przed podaniem. Ponieważ pasztet jest mokry, a chleb lub tartaletki mogą szybko się namoczyć, jeśli stoją przez chwilę.

jak gotować jajka na twardo? Aby jajka nie pękały podczas gotowania, włóż je do zimnej wody i gotuj na małym ogniu. Gotuj jajka przez 9 minut po ugotowaniu, a następnie zalej zimną wodą i ostudź. Powłoka lepiej oczyści się z nagłej różnicy temperatur.

wstrząśnij puszką przed zakupem. Im więcej płynu, tym mniej ryb.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Różowy łosoś konserwowy - 136   kcal/100g

Podobne przepisy