zupa jarzynowa na bulionie z kurczaka

aromatyczny, zdrowy, dietetyczny, dla całej rodziny! Zupa warzywna na bulionie z kurczaka jest godna uwagi, ponieważ ma podstawowy przepis na bulion, ale możesz wybrać absolutnie dowolne warzywa, które są teraz pod ręką — świeże sezonowe lub mrożone. Zupa jest przygotowywana szybko i okazuje się bardzo smaczna.
UnicornSteakAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 50 % 3 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 50 % 3 g
28 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak gotować zupę warzywną na bulionie z kurczaka? Wlej czystą zimną wodę do rondla. Umyj pierś kurczaka i pokrój na pół. W przypadku bogatego bulionu lepiej wybrać pierś z kością, ale bez skóry. Umieść kurczaka na patelni i gotuj na średnim ogniu. Czas gotowania wynosi trzydzieści minut po zagotowaniu wody. Usuń powstałą pianę łyżką cedzakową.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Mięso z kurczaka nie będzie potrzebne do tej zupy, używa się tylko bulionu. Kurczaka można wykorzystać na przykład do przygotowania sałatki. Umyj i obierz ziemniaki. Pokrój go w drobną kostkę. Wrzuć do garnka z bulionem. Gotuj ziemniaki przez dziesięć minut po ugotowaniu.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Posiekaj kapustę w cienkie paski i dodaj do garnka.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Umyj i obierz marchewki obieraczką do warzyw lub małym ostrym nożem. Zetrzyj warzywo na grubej tarce. Dodaj również do garnka.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Umyj paprykę, pokrój i usuń rdzeń z nasionami. Pokrój miąższ w drobną kostkę. Obierz cebulę i drobno posiekaj. Przygotowane warzywa przełożyć na patelnię.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Zielony groszek Dodaj w tym kroku. Może być zarówno świeży, jak i mrożony. Jeśli chcesz, mrożony groszek można wcześniej rozmrozić, ale nie jest to absolutnie konieczne. Do zupy dodawałam mrożony groszek prosto z zamrażarki.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Gotuj zupę na małym ogniu pod zamkniętą pokrywką przez dwadzieścia minut. Następnie sól i pieprz do smaku. Dodaj drobno posiekaną natkę pietruszki i gotuj jeszcze przez kilka minut. Następnie wyłącz ogień. Zupa jest gotowa, możesz podać ją do stołu ze śmietaną i świeżymi ziołami. Smacznego!

z warzyw możesz również dodać świeże lub mrożone brokuły i kalafior, pomidory,zieloną fasolkę. Cebulę i marchewkę można wstępnie usmażyć na oleju roślinnym.

ważne! niezależnie od tego, czy w przepisie jest podana ilość wody do zupy, czy nie, najlepiej jest skupić się na własnych preferencjach (gęsta lub cieńsza zupa, którą lubisz), a także na wielkości garnka i żywności zabranej do gotowania. Nie zapominaj, że autor ma własne zdanie na temat ilości mięsa, ziemniaków, zbóż i innych składników w zupie, które mogą nie pasować do Twojej.  W praktyce oznacza to, że jeśli gotujesz po raz pierwszy, nie powinieneś gotować całego garnka na raz. Zrób zupę do degustacji-dla jednej lub dwóch osób. Aby to zrobić, zmniejsz ilość wszystkich składników zgodnie z przepisem do 1-2 porcji i weź ilość wody w ilości: od jednej szklanki na porcję-jeśli zupa jest bardzo gęsta, do 1,5-2 szklanek-jeśli jest bardziej płynna. Nie zapomnij wziąć pod uwagę, że część płynu zagotuje się podczas gotowania. Po skosztowaniu małej porcji zupy możesz dostosować zarówno ilość płynu, jak i proporcje składników do swoich upodobań. W przyszłości, podobnie jak większość doświadczonych gospodyń domowych, możesz wlać wodę do zupy i położyć składniki "na oku".

jak wybrać idealny garnek do zupy, owsianki lub marynowania ogórków przeczytaj artykuł o patelniach.

do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Zielona kapusta - 46   kcal/100g
  • Zielona kapusta świeżo mrożona w opakowaniu - 45   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Gotowana marchewka - 25   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Groszek zielony świeży - 280   kcal/100g
  • Groszek zielony konserwowy - 55   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka - 113   kcal/100g
  • Pieprz - 26   kcal/100g

Podobne przepisy