skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak gotować zupę warzywną na bulionie z kurczaka? Wlej czystą zimną wodę do rondla. Umyj pierś kurczaka i pokrój na pół. W przypadku bogatego bulionu lepiej wybrać pierś z kością, ale bez skóry. Umieść kurczaka na patelni i gotuj na średnim ogniu. Czas gotowania wynosi trzydzieści minut po zagotowaniu wody. Usuń powstałą pianę łyżką cedzakową.
Krok 2:
Mięso z kurczaka nie będzie potrzebne do tej zupy, używa się tylko bulionu. Kurczaka można wykorzystać na przykład do przygotowania sałatki. Umyj i obierz ziemniaki. Pokrój go w drobną kostkę. Wrzuć do garnka z bulionem. Gotuj ziemniaki przez dziesięć minut po ugotowaniu.
Krok 3:
Posiekaj kapustę w cienkie paski i dodaj do garnka.
Krok 4:
Umyj i obierz marchewki obieraczką do warzyw lub małym ostrym nożem. Zetrzyj warzywo na grubej tarce. Dodaj również do garnka.
Krok 5:
Umyj paprykę, pokrój i usuń rdzeń z nasionami. Pokrój miąższ w drobną kostkę. Obierz cebulę i drobno posiekaj. Przygotowane warzywa przełożyć na patelnię.
Krok 6:
Zielony groszek Dodaj w tym kroku. Może być zarówno świeży, jak i mrożony. Jeśli chcesz, mrożony groszek można wcześniej rozmrozić, ale nie jest to absolutnie konieczne. Do zupy dodawałam mrożony groszek prosto z zamrażarki.
Krok 7:
Gotuj zupę na małym ogniu pod zamkniętą pokrywką przez dwadzieścia minut. Następnie sól i pieprz do smaku. Dodaj drobno posiekaną natkę pietruszki i gotuj jeszcze przez kilka minut. Następnie wyłącz ogień. Zupa jest gotowa, możesz podać ją do stołu ze śmietaną i świeżymi ziołami. Smacznego!
z warzyw możesz również dodać świeże lub mrożone brokuły i kalafior, pomidory,zieloną fasolkę. Cebulę i marchewkę można wstępnie usmażyć na oleju roślinnym.
ważne! niezależnie od tego, czy w przepisie jest podana ilość wody do zupy, czy nie, najlepiej jest skupić się na własnych preferencjach (gęsta lub cieńsza zupa, którą lubisz), a także na wielkości garnka i żywności zabranej do gotowania. Nie zapominaj, że autor ma własne zdanie na temat ilości mięsa, ziemniaków, zbóż i innych składników w zupie, które mogą nie pasować do Twojej. W praktyce oznacza to, że jeśli gotujesz po raz pierwszy, nie powinieneś gotować całego garnka na raz. Zrób zupę do degustacji-dla jednej lub dwóch osób. Aby to zrobić, zmniejsz ilość wszystkich składników zgodnie z przepisem do 1-2 porcji i weź ilość wody w ilości: od jednej szklanki na porcję-jeśli zupa jest bardzo gęsta, do 1,5-2 szklanek-jeśli jest bardziej płynna. Nie zapomnij wziąć pod uwagę, że część płynu zagotuje się podczas gotowania. Po skosztowaniu małej porcji zupy możesz dostosować zarówno ilość płynu, jak i proporcje składników do swoich upodobań. W przyszłości, podobnie jak większość doświadczonych gospodyń domowych, możesz wlać wodę do zupy i położyć składniki "na oku".
jak wybrać idealny garnek do zupy, owsianki lub marynowania ogórków przeczytaj artykuł o patelniach.
do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Zielona kapusta - 46 kcal/100g
- Zielona kapusta świeżo mrożona w opakowaniu - 45 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Gotowana marchewka - 25 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Groszek zielony świeży - 280 kcal/100g
- Groszek zielony konserwowy - 55 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Pierś z kurczaka - 113 kcal/100g
- Pieprz - 26 kcal/100g