skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak ugotować serową zupę grzybową z pieczarek? Przygotuj jedzenie. Używaj świeżych grzybów średniej wielkości, śnieżnobiałych bez plam, uszkodzeń, zapachu zgnilizny. W dotyku nie powinny być śliskie. Nie bierz substytutu sera do takiego dania, produktu serowego. Wybierz wysokiej jakości ser topiony.
Krok 2:
Umyj i obierz ziemniaki, pokrój je na małe plasterki i włóż do garnka, w którym ugotuje się zupę. Zalej wrzącą wodą, dodaj sól do smaku. Doprowadzić do wrzenia i gotować na wolnym ogniu przez około 15 minut na średnim ogniu, aż ziemniaki będą całkowicie ugotowane.
Krok 3:
Obrane marchewki zetrzyj na grubej tarce. Pieczarki opłucz, wytrzyj ręcznikiem i pokrój w plastry o dowolnej wielkości. Na patelni na małym ogniu rozgrzej olej roślinny. Ułóż grzyby i posiekaną marchewkę. Smaż je, aż lekko się zrumienią i zmiękną. Możesz również dodać trochę cebuli lub porów. Lekko posolić i doprawić przyprawami zawartość patelni.
Krok 4:
Zdejmij smażone marchewki i pieczarki z ognia i dodaj do garnka z gotowanymi ziemniakami. Doprowadzić do wrzenia.
Krok 5:
Włóż stopiony ser do gotującej się zupy. Pokrój go cienko lub włóż łyżką stołową do rondla. Mieszaj, osiągając rozpuszczenie sera. Zdejmij garnek zupy z ognia i odstaw na 10-15 minut. Jeszcze raz wymieszaj i podawaj. Smacznego!
zamiast cebuli pod koniec przygotowania serowej zupy grzybowej z pieczarek można dodać trochę takiej przyprawy jak asafetida. Da lekki posmak cebuli.
podczas smażenia pieczarek i marchwi można umieścić na patelni trochę czarnego mielonego pieprzu, kurkumy, Curry.
podawaj serową zupę grzybową na gorąco zaraz po ugotowaniu. Podczas serwowania można go uzupełnić kwaśną śmietaną i świeżymi ziołami.
ważne! niezależnie od tego, czy w przepisie jest podana ilość wody do zupy, czy nie, najlepiej jest skupić się na własnych preferencjach (gęsta lub cieńsza zupa, którą lubisz), a także na wielkości garnka i żywności zabranej do gotowania. Nie zapominaj, że autor ma własne zdanie na temat ilości mięsa, ziemniaków, zbóż i innych składników w zupie, które mogą nie pasować do Twojej. W praktyce oznacza to, że jeśli gotujesz po raz pierwszy, nie powinieneś gotować całego garnka na raz. Zrób zupę do degustacji-dla jednej lub dwóch osób. Aby to zrobić, zmniejsz ilość wszystkich składników zgodnie z przepisem do 1-2 porcji i weź ilość wody w ilości: od jednej szklanki na porcję-jeśli zupa jest bardzo gęsta, do 1,5-2 szklanek-jeśli jest bardziej płynna. Nie zapomnij wziąć pod uwagę, że część płynu zagotuje się podczas gotowania. Po skosztowaniu małej porcji zupy możesz dostosować zarówno ilość płynu, jak i proporcje składników do swoich upodobań. W przyszłości, podobnie jak większość doświadczonych gospodyń domowych, możesz wlać wodę do zupy i położyć składniki "na oku".
umyj i oczyść grzyby na ręczniku kuchennym, aby wchłonęły nadmiar płynu. Pozostaw na 15-20 minut, aby cała wilgoć została wchłonięta przez tkaninę. Ważne jest, aby dobrze wysuszyć grzyby, w przeciwnym razie nasycone wilgocią staną się wodniste.
pieczarki można zastąpić borowikami lub masłem, ale weź pod uwagę różnicę w konsystencji i czasie gotowania.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Puree ziemniaczane - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Pieczarki - 24 kcal/100g
- Ser topiony o zawartości tłuszczu 60 % - 354 kcal/100g
- Ser topiony o zawartości tłuszczu 45 % - 294 kcal/100g
- Ser"megle" - 590 kcal/100g
- Ser"Tatar" - 348 kcal/100g
- Ser "ser" shavru "(Kozi) - 173 kcal/100g
- Ser "Wiola" - 307 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g