Zupa z pieczarek serowych

Lekki, pożywny, z prostych pokarmów, dla całej rodziny! Serowa zupa grzybowa z pieczarek to przepis na pyszne pierwsze danie, które lubią zarówno dorośli, jak i dzieci. Okazuje się gęsty i bogaty, o lekkim kremowym smaku. Przygotowanie zupy nie jest trudne, poradzi sobie nawet początkujący.
MariaSAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 20 % 2 g
tłuszcze 30 % 3 g
węglowodany 50 % 5 g
43 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak ugotować serową zupę grzybową z pieczarek? Przygotuj jedzenie. Używaj świeżych grzybów średniej wielkości, śnieżnobiałych bez plam, uszkodzeń, zapachu zgnilizny. W dotyku nie powinny być śliskie. Nie bierz substytutu sera do takiego dania, produktu serowego. Wybierz wysokiej jakości ser topiony.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umyj i obierz ziemniaki, pokrój je na małe plasterki i włóż do garnka, w którym ugotuje się zupę. Zalej wrzącą wodą, dodaj sól do smaku. Doprowadzić do wrzenia i gotować na wolnym ogniu przez około 15 minut na średnim ogniu, aż ziemniaki będą całkowicie ugotowane.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Obrane marchewki zetrzyj na grubej tarce. Pieczarki opłucz, wytrzyj ręcznikiem i pokrój w plastry o dowolnej wielkości. Na patelni na małym ogniu rozgrzej olej roślinny. Ułóż grzyby i posiekaną marchewkę. Smaż je, aż lekko się zrumienią i zmiękną. Możesz również dodać trochę cebuli lub porów. Lekko posolić i doprawić przyprawami zawartość patelni.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Zdejmij smażone marchewki i pieczarki z ognia i dodaj do garnka z gotowanymi ziemniakami. Doprowadzić do wrzenia.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Włóż stopiony ser do gotującej się zupy. Pokrój go cienko lub włóż łyżką stołową do rondla. Mieszaj, osiągając rozpuszczenie sera. Zdejmij garnek zupy z ognia i odstaw na 10-15 minut. Jeszcze raz wymieszaj i podawaj. Smacznego!

zamiast cebuli pod koniec przygotowania serowej zupy grzybowej z pieczarek można dodać trochę takiej przyprawy jak asafetida. Da lekki posmak cebuli.
podczas smażenia pieczarek i marchwi można umieścić na patelni trochę czarnego mielonego pieprzu, kurkumy, Curry.

podawaj serową zupę grzybową na gorąco zaraz po ugotowaniu. Podczas serwowania można go uzupełnić kwaśną śmietaną i świeżymi ziołami.

ważne! niezależnie od tego, czy w przepisie jest podana ilość wody do zupy, czy nie, najlepiej jest skupić się na własnych preferencjach (gęsta lub cieńsza zupa, którą lubisz), a także na wielkości garnka i żywności zabranej do gotowania. Nie zapominaj, że autor ma własne zdanie na temat ilości mięsa, ziemniaków, zbóż i innych składników w zupie, które mogą nie pasować do Twojej.  W praktyce oznacza to, że jeśli gotujesz po raz pierwszy, nie powinieneś gotować całego garnka na raz. Zrób zupę do degustacji-dla jednej lub dwóch osób. Aby to zrobić, zmniejsz ilość wszystkich składników zgodnie z przepisem do 1-2 porcji i weź ilość wody w ilości: od jednej szklanki na porcję-jeśli zupa jest bardzo gęsta, do 1,5-2 szklanek-jeśli jest bardziej płynna. Nie zapomnij wziąć pod uwagę, że część płynu zagotuje się podczas gotowania. Po skosztowaniu małej porcji zupy możesz dostosować zarówno ilość płynu, jak i proporcje składników do swoich upodobań. W przyszłości, podobnie jak większość doświadczonych gospodyń domowych, możesz wlać wodę do zupy i położyć składniki "na oku".

umyj i oczyść grzyby na ręczniku kuchennym, aby wchłonęły nadmiar płynu. Pozostaw na 15-20 minut, aby cała wilgoć została wchłonięta przez tkaninę. Ważne jest, aby dobrze wysuszyć grzyby, w przeciwnym razie nasycone wilgocią staną się wodniste.

pieczarki można zastąpić borowikami lub masłem, ale weź pod uwagę różnicę w konsystencji i czasie gotowania.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Puree ziemniaczane - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Pieczarki - 24   kcal/100g
  • Ser topiony o zawartości tłuszczu 60 % - 354   kcal/100g
  • Ser topiony o zawartości tłuszczu 45 % - 294   kcal/100g
  • Ser"megle" - 590   kcal/100g
  • Ser"Tatar" - 348   kcal/100g
  • Ser "ser" shavru "(Kozi) - 173   kcal/100g
  • Ser "Wiola" - 307   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g

Podobne przepisy