skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić manty z rybą i ryżem? Przygotuj składniki: wodę, cebulę, mąkę, jajka, ryż, ryby (moje śledzie) lub filety rybne, sól i przyprawy.
Krok 2:
Przede wszystkim zrób ciasto. Najpierw dodaj sól do przesianej mąki i wymieszaj.
Krok 3:
Następnie dodaj jajko i wymieszaj.
Krok 4:
Następnie dodaj wodę do ciasta i zagniataj ciasto (rękami).
Krok 5:
Ciasto zwinąć w kulkę i pozostawić na około pół godziny.
Krok 6:
Rozmrozić rybę, umyć i pokroić (lub natychmiast wziąć filet rybny). Filety rybne pokroić w kostkę.
Krok 7:
Drobno posiekaj cebulę i połącz z filetem rybnym i solą . Dokładnie wymieszaj.
Krok 8:
Następnie dodaj ugotowany ryż i jajko. Wymieszać.
Krok 9:
Dodaj przyprawy (czarny, czerwony mielony pieprz, a także mieszankę przypraw do ryb). Dokładnie wymieszaj.
Krok 10:
Weź ciasto w małych porcjach i zwiń w cienkie kółka o średnicy około 13 cm.
Krok 11:
Na środku koła układa się nadzienie (około łyżki stołowej).
Krok 12:
Następnie przeciwległe dwie strony są ściśnięte w środku, a pozostałe dwie strony są przyciągane do szczypiec i tworzą się rogi. Narożniki są następnie łączone z każdej strony.
Krok 13:
Manti można włożyć do zamrażarki lub od razu rozpocząć gotowanie: połóż manti na ruszcie do gotowania na parze (który najpierw należy nasmarować olejem) i gotuj na parze przez 30 minut.
Krok 14:
Pod koniec określonego czasu manty są gotowe.
Krok 15:
Dodatkowo manti można polać sosem śmietanowym, posypać ziołami. Smacznego!
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
jak prawidłowo pokroić całą rybę na filety? Usuń ogon, głowę i płetwy. Wzdłuż grzbietu przetnij tuszę do kręgosłupa. Odwróć na beczkę. Ostrym nożem odetnij mięso z kości grzbietowej. Odwróć tuszę i odetnij filet z drugiej strony. Oczyść wnętrze, usuwając czarny film, ponieważ jest gorzki i zepsuje smak. Spłucz i dobrze wysusz.
jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Dziki ryż surowy - 353 kcal/100g
- Ryż brązowy surowy - 360 kcal/100g
- Ryż brązowy gotowany - 119 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany surowy - 363 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany gotowany - 109 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106 kcal/100g
- Ryż instant suchy - 374 kcal/100g
- Ryż instant gotowy do spożycia - 109 kcal / 100g
- Rys - 344 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Pieprz mielony czerwony - 318 kcal / 100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Filety rybne - 204 kcal/100g