manty z rybą i ryżem

takie manty odwrócą głowę każdego gościa! Manti z rybą i ryżem to pyszne i pożywne jedzenie, którego przepis kulinarny powiedziano mi w Uzbekistanie. Prawdopodobnie to manty, które jadłem tam najbardziej, ale w ogóle nie wpłynęło to na mój nastrój i samopoczucie, ponieważ było naprawdę smaczne i bardzo soczyste.
DariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 28 % 10 g
tłuszcze 14 % 5 g
węglowodany 58 % 21 g
192 kcal
IG: 10 / 19 / 71

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić manty z rybą i ryżem? Przygotuj składniki: wodę, cebulę, mąkę, jajka, ryż, ryby (moje śledzie) lub filety rybne, sól i przyprawy.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przede wszystkim zrób ciasto. Najpierw dodaj sól do przesianej mąki i wymieszaj.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Następnie dodaj jajko i wymieszaj.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Następnie dodaj wodę do ciasta i zagniataj ciasto (rękami).

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Ciasto zwinąć w kulkę i pozostawić na około pół godziny.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Rozmrozić rybę, umyć i pokroić (lub natychmiast wziąć filet rybny). Filety rybne pokroić w kostkę.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Drobno posiekaj cebulę i połącz z filetem rybnym i solą . Dokładnie wymieszaj.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Następnie dodaj ugotowany ryż i jajko. Wymieszać.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Dodaj przyprawy (czarny, czerwony mielony pieprz, a także mieszankę przypraw do ryb). Dokładnie wymieszaj.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Weź ciasto w małych porcjach i zwiń w cienkie kółka o średnicy około 13 cm.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Na środku koła układa się nadzienie (około łyżki stołowej).

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Następnie przeciwległe dwie strony są ściśnięte w środku, a pozostałe dwie strony są przyciągane do szczypiec i tworzą się rogi. Narożniki są następnie łączone z każdej strony.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Manti można włożyć do zamrażarki lub od razu rozpocząć gotowanie: połóż manti na ruszcie do gotowania na parze (który najpierw należy nasmarować olejem) i gotuj na parze przez 30 minut.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Pod koniec określonego czasu manty są gotowe.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Dodatkowo manti można polać sosem śmietanowym, posypać ziołami. Smacznego!

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

jak prawidłowo pokroić całą rybę na filety? Usuń ogon, głowę i płetwy. Wzdłuż grzbietu przetnij tuszę do kręgosłupa. Odwróć na beczkę. Ostrym nożem odetnij mięso z kości grzbietowej. Odwróć tuszę i odetnij filet z drugiej strony. Oczyść wnętrze, usuwając czarny film, ponieważ jest gorzki i zepsuje smak. Spłucz i dobrze wysusz.

jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Dziki ryż surowy - 353   kcal/100g
  • Ryż brązowy surowy - 360   kcal/100g
  • Ryż brązowy gotowany - 119   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany surowy - 363   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany gotowany - 109   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106   kcal/100g
  • Ryż instant suchy - 374   kcal/100g
  • Ryż instant gotowy do spożycia - 109   kcal / 100g
  • Rys - 344   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pieprz mielony czerwony - 318   kcal / 100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Filety rybne - 204   kcal/100g

Podobne przepisy