zrazy ziemniaczane z grzybami na patelni

obfity i łatwy do przygotowania rodzinny obiad w 30 minut! Zrazy ziemniaczane z grzybami na patelni to doskonałe danie rodzinne, które nadaje się również na świąteczny stół. Same w sobie są dość samowystarczalne - można je podawać z dowolnym sosem. Są dobre z sałatkami, marynatami, piklami.
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 3 g
tłuszcze 13 % 3 g
węglowodany 74 % 17 g
105 kcal
IG: 76 / 0 / 24

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 45 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić zrazy ziemniaczane z grzybami na patelni? Przygotuj do tego niezbędne składniki. Obierz ziemniaki i spłucz je z brudu. Możesz użyć dowolnych grzybów. Mam grzyby leśne gotowane we wrzącej wodzie 25-30. Zamiast tego możesz wziąć pieczarki. Dobrze je spłucz.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Obrane ziemniaki zalać wodą, podpalić i zagotować. Trochę soli. Gotuj przez kilka minut, aż się ugotuje. Ziemniaki powinny stać się miękkie.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Spuść gorącą wodę z gotowych ziemniaków i zmiażdż je tłuczkiem. Następnie ostudź ziemniaki.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Obierz cebulę i opłucz w zimnej wodzie. Drobno posiekaj grzyby i cebulę. Na gorącą patelnię wlej trochę oleju roślinnego i smaż grzyby z cebulą przez 5-7 minut. Niema soli. Schłodzić gotowe nadzienie grzybowe.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Do schłodzonych ziemniaków dodaj jajko i mąkę. Wymieszać.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Mokrymi rękami uformuj małą tortillę i zrób w niej wgłębienie. Umieść trochę nadzienia grzybowego na środku. Połóż więcej ziemniaków na wierzchu i przyklej krawędzie.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Uformuj zrazy ziemniaczane i zwiń w bułkę tartą.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Smaż zrazy na gorącej patelni z odrobiną oleju roślinnego. Gotuj je na małym ogniu przez 2-3 minuty z każdej strony.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Podczas smażenia możesz zrobić z nimi SOS. Wymieszaj śmietanę, koperek i trochę czosnku.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Gotowe zrazy ziemniaczane będą miały apetyczny złoty kolor i będą miały chrupiącą skórkę. Podawaj je na gorąco, uzupełniając sosem czosnkowym. Smacznego!

pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.

ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .

możesz w prosty sposób sprawdzić, czy olej rozgrzał się wystarczająco dobrze na patelni. Zanurz w nim drewnianą szpatułkę. Jeśli wokół niego zgromadzą się bąbelki, możesz rozpocząć proces smażenia. 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Grzyby leśne - 21   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal / 100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Bułka tarta - 347   kcal/100g

Podobne przepisy