skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić zrazy ziemniaczane z grzybami na patelni? Przygotuj do tego niezbędne składniki. Obierz ziemniaki i spłucz je z brudu. Możesz użyć dowolnych grzybów. Mam grzyby leśne gotowane we wrzącej wodzie 25-30. Zamiast tego możesz wziąć pieczarki. Dobrze je spłucz.
Krok 2:
Obrane ziemniaki zalać wodą, podpalić i zagotować. Trochę soli. Gotuj przez kilka minut, aż się ugotuje. Ziemniaki powinny stać się miękkie.
Krok 3:
Spuść gorącą wodę z gotowych ziemniaków i zmiażdż je tłuczkiem. Następnie ostudź ziemniaki.
Krok 4:
Obierz cebulę i opłucz w zimnej wodzie. Drobno posiekaj grzyby i cebulę. Na gorącą patelnię wlej trochę oleju roślinnego i smaż grzyby z cebulą przez 5-7 minut. Niema soli. Schłodzić gotowe nadzienie grzybowe.
Krok 5:
Do schłodzonych ziemniaków dodaj jajko i mąkę. Wymieszać.
Krok 6:
Mokrymi rękami uformuj małą tortillę i zrób w niej wgłębienie. Umieść trochę nadzienia grzybowego na środku. Połóż więcej ziemniaków na wierzchu i przyklej krawędzie.
Krok 7:
Uformuj zrazy ziemniaczane i zwiń w bułkę tartą.
Krok 8:
Smaż zrazy na gorącej patelni z odrobiną oleju roślinnego. Gotuj je na małym ogniu przez 2-3 minuty z każdej strony.
Krok 9:
Podczas smażenia możesz zrobić z nimi SOS. Wymieszaj śmietanę, koperek i trochę czosnku.
Krok 10:
Gotowe zrazy ziemniaczane będą miały apetyczny złoty kolor i będą miały chrupiącą skórkę. Podawaj je na gorąco, uzupełniając sosem czosnkowym. Smacznego!
pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.
ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .
możesz w prosty sposób sprawdzić, czy olej rozgrzał się wystarczająco dobrze na patelni. Zanurz w nim drewnianą szpatułkę. Jeśli wokół niego zgromadzą się bąbelki, możesz rozpocząć proces smażenia.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Grzyby leśne - 21 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal / 100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Bułka tarta - 347 kcal/100g