kawa z kakao i mlekiem-moccacino

aromatyczny, pyszny i bardzo piękny - dla smakoszy! Mocacino to rodzaj latte, w którym oprócz kawy i mleka obecna jest czekolada w takiej czy innej formie. Może to być rozpuszczona czekolada, kakao lub gotowa polewa deserowa. Przygotowanie napoju wcale nie jest trudne, a wynik na pewno cię zadowoli.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 3 g
tłuszcze 23 % 5 g
węglowodany 64 % 14 g
124 kcal
IG: 21 / 0 / 79

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 25 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić pyszną trójwarstwową kawę z kakao i mlekiem lub mokachino? Nie takie trudne. Aby rozpocząć, przygotuj niezbędne składniki zgodnie z listą. Pierwsza warstwa w bezalkoholowym mokachino składa się zwykle ze stopionej czekolady lub kakao. Będę przygotowywał drugą opcję. Obliczam jedną porcję, aby nie pomylić się z liczbami, co, gdzie i kiedy wlać. Dla jasności sama gotowała na dwie porcje. Wystarczy zwiększyć wszystkie składniki o 2.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wlej 50 ml wody do rondla. Dodaj kakao. Mieszaj, aż będzie gładka. Umieścić na małym ogniu i mieszając, doprowadzić do wrzenia. Wlej kilka łyżek mleka z całości, dodaj cukier. Ilość cukru można dostosować do własnych upodobań. Gotuj, mieszając, aż zgęstnieje. Gęstość kakao powinna być większa niż gęstość kawy i mleka. Jest to konieczne, aby warstwa kakao pozostała na dnie szklanki. Usuń kakao z ognia i ostudź.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wlej zmieloną kawę do jez, wlej pozostałe 90 ml wody i wymieszaj. Ustaw na małym ogniu i zagotuj. Gdy kawa się zagotuje, przecedź ją przez drobny sitko, wróć do ognia i ponownie zagotuj.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Równolegle z parzeniem kawy przygotuj mleko. Wlej pozostałe mleko (około 70 ml) do rondla. Umieść na małym ogniu i podgrzej do temperatury 60-65º. Mleko powinno być gorące, ale nie wrzące i zimniejsze niż kawa.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Ubij zimną śmietanę z cukrem pudrem, aż będzie gęsta. Podczas obracania miski śmietana nie powinna z niej wypadać. Jeśli masz kupioną w sklepie bitą śmietanę w sprayu, możesz pominąć ten krok.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    W przezroczystej szklance Irish z uchwytem wlej schłodzone kakao. Wlej podgrzane mleko na wierzch. Na wierzch mleka ostrożnie wlej porcję gorącej kawy nożem lub łyżką. Na wierzch udekoruj napój bitą śmietaną i opcjonalnie syropem czekoladowym. Można się cieszyć. Smacznego!

do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.

zamiast cukru można użyć słodzika, który nie boi się obróbki cieplnej.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietana - 300   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kakao w proszku - 374   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Kawa mielona - 200   kcal/100g

Podobne przepisy