skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:

Jak zrobić pyszną trójwarstwową kawę z kakao i mlekiem lub mokachino? Nie takie trudne. Aby rozpocząć, przygotuj niezbędne składniki zgodnie z listą. Pierwsza warstwa w bezalkoholowym mokachino składa się zwykle ze stopionej czekolady lub kakao. Będę przygotowywał drugą opcję. Obliczam jedną porcję, aby nie pomylić się z liczbami, co, gdzie i kiedy wlać. Dla jasności sama gotowała na dwie porcje. Wystarczy zwiększyć wszystkie składniki o 2.
Krok 2:

Wlej 50 ml wody do rondla. Dodaj kakao. Mieszaj, aż będzie gładka. Umieścić na małym ogniu i mieszając, doprowadzić do wrzenia. Wlej kilka łyżek mleka z całości, dodaj cukier. Ilość cukru można dostosować do własnych upodobań. Gotuj, mieszając, aż zgęstnieje. Gęstość kakao powinna być większa niż gęstość kawy i mleka. Jest to konieczne, aby warstwa kakao pozostała na dnie szklanki. Usuń kakao z ognia i ostudź.
Krok 3:

Wlej zmieloną kawę do jez, wlej pozostałe 90 ml wody i wymieszaj. Ustaw na małym ogniu i zagotuj. Gdy kawa się zagotuje, przecedź ją przez drobny sitko, wróć do ognia i ponownie zagotuj.
Krok 4:

Równolegle z parzeniem kawy przygotuj mleko. Wlej pozostałe mleko (około 70 ml) do rondla. Umieść na małym ogniu i podgrzej do temperatury 60-65º. Mleko powinno być gorące, ale nie wrzące i zimniejsze niż kawa.
Krok 5:

Ubij zimną śmietanę z cukrem pudrem, aż będzie gęsta. Podczas obracania miski śmietana nie powinna z niej wypadać. Jeśli masz kupioną w sklepie bitą śmietanę w sprayu, możesz pominąć ten krok.
Krok 6:

W przezroczystej szklance Irish z uchwytem wlej schłodzone kakao. Wlej podgrzane mleko na wierzch. Na wierzch mleka ostrożnie wlej porcję gorącej kawy nożem lub łyżką. Na wierzch udekoruj napój bitą śmietaną i opcjonalnie syropem czekoladowym. Można się cieszyć. Smacznego!
do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.
zamiast cukru można użyć słodzika, który nie boi się obróbki cieplnej.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietana - 300 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Kawa mielona - 200 kcal/100g





