czerwona fasola w sosie pomidorowym

obfite, pożywne danie! Łatwy w przygotowaniu! Czerwona fasola w sosie pomidorowym, moim zdaniem, należy do kategorii potraw, które muszą być okresowo przygotowywane, niezależnie od diety, ograniczeń żywieniowych i diety. Rośliny strączkowe muszą być po prostu obecne w potrawach wegetarian, a także tych, które utrzymują Post. To świetne źródło białka! A gotowanie fasoli w pomidorach jest jedną z najprostszych i najtańszych metod "dostarczania" roślin strączkowych do stołu dość szybko i bez większych kłopotów.
MariaSAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 26 % 6 g
tłuszcze 22 % 5 g
węglowodany 52 % 12 g
101 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 8 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Aby ugotować czerwoną fasolę w sosie pomidorowym, przygotuj samą czerwoną fasolę. Możesz go kupić na rynkach i nie jest tak drogi. Przygotuj również koncentrat pomidorowy (lub sos pomidorowy), marchewkę, olej roślinny, sól i przyprawy do smaku.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Fasolę opłucz i namocz w czystej wodzie przez noc. Następnie włóż do rondla, zalej kolejną czystą wodą i zagotuj. Następnie zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez około 30-40 minut. Fasola powinna być całkowicie miękka. Włóż gotową fasolę do durszlaka, ale zachowaj wywar z fasoli.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Podczas gotowania fasoli opłucz, obierz i zetrzyj marchewki. Rozgrzej olej roślinny na patelni, włóż posiekaną marchewkę i smaż na średnim ogniu, mieszając przez 5-7 minut. Konieczne jest zmiękczenie marchwi.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj gotowaną fasolę, koncentrat pomidorowy do gotowanej marchewki (możesz wziąć gotowy sos pomidorowy według własnego gustu). Wlej trochę wywaru z fasoli. Jego ilość będzie zależeć od tego, jak grube chcesz zobaczyć gotowe danie, biorąc pod uwagę niewielkie dalsze odparowanie. Dodaj przyprawy do smaku, sól.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wymieszaj wszystkie potrawy na patelni. Doprowadzić do wrzenia i gotować pod przykryciem przez 5 minut na małym ogniu.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Czerwona fasola w sosie pomidorowym jest gotowa. Możesz go podawać w dowolnej formie. Jest dobra i gorąca i ciepła, a nawet schłodzona taka fasola to świetny dodatek i dobra przekąska!

z przypraw bierzemy czarny mielony pieprz, asafetydę i Gorąco polecam wędzoną paprykę, daje wspaniałą nutę wędzonych mięs, bardzo delikatną i delikatną.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Fasola czerwona - 93   kcal/100g

Podobne przepisy