skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić sałatkę z tuńczykiem i ryżem? Przygotuj jedzenie. Ugotuj ryż w dużej ilości osolonej wody do miękkości. Wrzuć do durszlaka i ostudź. Użyłem długoziarnistego parzonego-nie skleja się podczas gotowania. Odcedź płyn z kukurydzy, Wrzuć ziarna na sito.
Krok 2:
Wyjmij rybę ze słoika i zetrzyj widelcem. Preferuj tuńczyka we własnym soku, bez dodatku oleju-jest smaczniejszy i mniej kaloryczny. Oprócz tuńczyka możesz również wziąć konserwy z innych ryb, czerwonych lub białych.
Krok 3:
Jajka ugotować na twardo, schłodzić, obrać i pokroić w drobną kostkę.
Krok 4:
Ogórek umyć, osuszyć, a także pokroić w drobną kostkę. Sałatki, w których produkty są krojone w ten sam sposób, wyglądają znacznie bardziej estetycznie.
Krok 5:
Umyj koperek, osusz i drobno posiekaj.
Krok 6:
W salaterce umieść tuńczyka, ryż, kukurydzę, jajka, ogórek i koperek. Sól i pieprz do smaku. Pamiętaj tylko, że sałatka będzie doprawiona majonezem, który zawiera również sól.
Krok 7:
Dodaj majonez i dobrze wymieszaj sałatkę. Jeśli planujesz podawać sałatkę warstwami, ułóż produkty w następujący sposób: tuńczyk-ryż-kukurydza-jajka-ogórek. Posmaruj każdą warstwę majonezem. Posyp sałatkę koperkiem.
Krok 8:
Włóż sałatkę do lodówki na godzinę. A następnie podawaj go do stołu w dowolnej formie. Smacznego!
jak gotować jajka na twardo? Aby jajka nie pękały podczas gotowania, włóż je do zimnej wody i gotuj na małym ogniu. Gotuj jajka przez 9 minut po ugotowaniu, a następnie zalej zimną wodą i ostudź. Powłoka lepiej oczyści się z nagłej różnicy temperatur.
wstrząśnij puszką przed zakupem. Im więcej płynu, tym mniej ryb.
lepiej zrobić własny majonez. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe
przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ogórki świeże - 15 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Dziki ryż surowy - 353 kcal/100g
- Ryż brązowy surowy - 360 kcal/100g
- Ryż brązowy gotowany - 119 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany surowy - 363 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany gotowany - 109 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106 kcal/100g
- Ryż instant suchy - 374 kcal/100g
- Ryż instant gotowy do spożycia - 109 kcal/100g
- Rys - 344 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Kukurydza cukrowa w puszkach - 79 kcal/100g
- Tuńczyk w puszce we własnym soku - 96 kcal/100g