Sałatka z tuńczykiem i ryżem

bardzo proste, szybkie i pyszne, ze zwykłych potraw! Sałatka z tuńczykiem i ryżem to uniwersalny przepis na świąteczne danie. Może być podawany jako przekąska w postaci pasty do tostów lub nadziewany tartaletkami. Sama sałatka jest mieszana lub układana warstwami w pierścieniu.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 32 % 11 g
tłuszcze 26 % 9 g
węglowodany 41 % 14 g
177 kcal
IG: 7 / 93 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić sałatkę z tuńczykiem i ryżem? Przygotuj jedzenie. Ugotuj ryż w dużej ilości osolonej wody do miękkości. Wrzuć do durszlaka i ostudź. Użyłem długoziarnistego parzonego-nie skleja się podczas gotowania. Odcedź płyn z kukurydzy, Wrzuć ziarna na sito.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wyjmij rybę ze słoika i zetrzyj widelcem. Preferuj tuńczyka we własnym soku, bez dodatku oleju-jest smaczniejszy i mniej kaloryczny. Oprócz tuńczyka możesz również wziąć konserwy z innych ryb, czerwonych lub białych.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Jajka ugotować na twardo, schłodzić, obrać i pokroić w drobną kostkę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Ogórek umyć, osuszyć, a także pokroić w drobną kostkę. Sałatki, w których produkty są krojone w ten sam sposób, wyglądają znacznie bardziej estetycznie.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Umyj koperek, osusz i drobno posiekaj.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    W salaterce umieść tuńczyka, ryż, kukurydzę, jajka, ogórek i koperek. Sól i pieprz do smaku. Pamiętaj tylko, że sałatka będzie doprawiona majonezem, który zawiera również sól.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj majonez i dobrze wymieszaj sałatkę. Jeśli planujesz podawać sałatkę warstwami, ułóż produkty w następujący sposób: tuńczyk-ryż-kukurydza-jajka-ogórek. Posmaruj każdą warstwę majonezem. Posyp sałatkę koperkiem.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Włóż sałatkę do lodówki na godzinę. A następnie podawaj go do stołu w dowolnej formie. Smacznego!

jak gotować jajka na twardo? Aby jajka nie pękały podczas gotowania, włóż je do zimnej wody i gotuj na małym ogniu. Gotuj jajka przez 9 minut po ugotowaniu, a następnie zalej zimną wodą i ostudź. Powłoka lepiej oczyści się z nagłej różnicy temperatur.

wstrząśnij puszką przed zakupem. Im więcej płynu, tym mniej ryb.

lepiej zrobić własny majonez. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ogórki świeże - 15   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Dziki ryż surowy - 353   kcal/100g
  • Ryż brązowy surowy - 360   kcal/100g
  • Ryż brązowy gotowany - 119   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany surowy - 363   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany gotowany - 109   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106   kcal/100g
  • Ryż instant suchy - 374   kcal/100g
  • Ryż instant gotowy do spożycia - 109   kcal/100g
  • Rys - 344   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Kukurydza cukrowa w puszkach - 79   kcal/100g
  • Tuńczyk w puszce we własnym soku - 96   kcal/100g

Podobne przepisy