skład / składniki
metoda gotowania
przygotowanie składników. Ryż należy przyjmować z okrągłego ziarna lub specjalnego do sushi. Długie ziarna i gotowane na parze do sushi nie są odpowiednie. Ryż dokładnie spłukujemy, aż woda będzie czysta. Następnie wlej ryż wymaganą ilością wody i umieść w programie "ryż" lub "kasza gryczana" w powolnej kuchence na 20 minut, w zależności od firmy urządzenia i dostępności programów. W tym czasie ryż powinien się zagotować, ciecz odparuje. Przygotuj sos ryżowy: wymieszaj cukier, sól z octem ryżowym, aż się rozpuści. Włóż ryż do miski. Wlej sos do ryżu i delikatnie wymieszaj drewnianą szpatułką, aby nie mieszać ryżu w owsiankę. Ryż powinien być lepki, ale nie papkowaty. Ryż do sushi jest gotowy. Możesz przejść do nadziewania i formowania sushi.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Ocet ryżowy - 20 kcal/100g
- Okrągły ryż - 330 kcal/100g