skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak upiec język? Przygotuj wszystkie produkty. W rzeczywistości potrzebujemy tylko języka i soli. Nie bierz zbyt dużego języka - będzie się gotować przez bardzo długi czas i może okazać się twardy. Optymalnie, jeśli masz Język o wadze około 1 kg. Mam zwykłą sól kuchenną,ale możesz wziąć aromatyzowaną sól: Adyghe lub Sewan.
Krok 2:
Ponieważ język jest nadal podrobem, należy go bardzo dobrze umyć. Najlepiej będzie, jeśli do mycia użyjesz specjalnej szczotki do mycia produktów. Możesz również namoczyć język przez 1-2 godziny w zimnej wodzie - w ten sposób zmyjesz większość krwi, a podczas gotowania uwolni się mniej piany.
Krok 3:
Napełnij język czystą wodą i podpal.
Krok 4:
Doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu, stale usuwając pianę, przez około godzinę. Jeśli twój język ma więcej niż 1 kg, Czas gotowania można wydłużyć.
Krok 5:
Wyjmij język.
Krok 6:
Gdy jest gorąco, usuń skórę z języka.
Krok 7:
Umieść język w żaroodpornej formie. Przykryj formę folią i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 1-1,5 godziny. Aby uzyskać chrupiącą skórkę, zdejmij folię na 20 minut przed końcem gotowania. Jeśli nie chcesz Skórki, folii nie można usunąć.
Krok 8:
Sól gotowego języka. Możesz go również posypać pieprzem lub dodać ulubione przyprawy.
Krok 9:
Smacznego!
do tego przepisu wystarczy każda forma odporna na ciepło. Jeśli używasz formy silikonowej, nie musisz smarować jej masłem lub margaryną. Ale lepiej jest lekko nasmarować metalowe, ceramiczne lub szklane naczynia olejem roślinnym, aby wypieki się nie przypaliły.
aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania).
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o funkcjach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Język cielęcy - 160 kcal/100g
- Język wołowy - 146 kcal/100g
- Język wieprzowy - 300 kcal/100g
- Kiełbasa językowa - 215 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g