skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki kremu według listy. Są proste i zawsze można je znaleźć w każdym domu. Jest ich tylko pięć: kasza manna, masło, mleko, cukier i cytryna. Cytryna jest potrzebna do kremu, aby nadać mu przyjemne nuty cytryny w smaku i ukryć specyficzny smak mleka i masła. W razie potrzeby możesz dodać szczyptę waniliny.
Krok 2:
Wlej mleko do metalowego rondla lub miski, im grubsze jest mleko, tym lepiej. Dodaj semolinę i cukier, dobrze wymieszaj. Stawiamy rondel na ogniu. Doprowadzić mieszaninę do wrzenia, ciągle mieszając.
Krok 3:
Gotuj do wrzenia, gdy na powierzchni zaczną pojawiać się pękające bąbelki, wyłącz ogień. Pozwól kremowi ostygnąć do temperatury pokojowej.
Krok 4:
Wyjmij masło z lodówki, powinno być miękkie, zostaw je na stole, podczas gdy kasza manna ostygnie. Zmiękczone masło kroimy w małe kostki, wkładamy do miski. Dodaj łyżeczkę soku z cytryny i odrobinę skórki z cytryny. Ubij mikserem, aż będzie gładka.
Krok 5:
Włóż schłodzoną kaszę mannę do miski z masłem. Ponownie ubij mikserem lub wymieszaj łyżką, aż uzyskasz jednorodną konsystencję kremu. Krem jest gotowy. Pozostaje im nasmarować ciasta i schłodzić w lodówce. ten krem jest idealny do ciast biszkoptowych.
Krok 6:
Krem ze względu na zawarte w nim masło twardnieje po schłodzeniu, więc jeśli krem jest przygotowywany do przyszłego użytku lub przed pieczeniem ciast, to przed użyciem go do ciasta należy wyjąć krem z lodówki, odstawić w temperaturze pokojowej, a następnie dobrze ubić blenderem. Ponadto ten krem może smarować ciasteczka, bezy, chłodzić i podawać. Okazuje się bardzo smaczny przysmak. Smacznego!
*
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Kasza manna - 340 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g