krem z mleka drobiowego do ciasta z kaszą manną

Łatwy w przygotowaniu, delikatny i bardzo smaczny krem do ciasta! Ciasto o nazwie "Ptasie mleko" jest znane wielu od czasów radzieckich, kiedy było bardzo popularne. Prawie każda gospodyni wypiekała go na święta. Ponieważ w tamtych czasach nie było specjalnej obfitości produktów, a to ciasto składa się z prostych i niedrogich składników. Pomimo tego, że krem jest przygotowywany z najzwyklejszej kaszy manny, okazuje się tak smaczny i delikatny, że nawet w dzisiejszych czasach wielu preferuje ten konkretny przysmak.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 6 % 3 g
tłuszcze 43 % 20 g
węglowodany 51 % 24 g
283 kcal
IG: 13 / 33 / 54

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki kremu według listy. Są proste i zawsze można je znaleźć w każdym domu. Jest ich tylko pięć: kasza manna, masło, mleko, cukier i cytryna. Cytryna jest potrzebna do kremu, aby nadać mu przyjemne nuty cytryny w smaku i ukryć specyficzny smak mleka i masła. W razie potrzeby możesz dodać szczyptę waniliny.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wlej mleko do metalowego rondla lub miski, im grubsze jest mleko, tym lepiej. Dodaj semolinę i cukier, dobrze wymieszaj. Stawiamy rondel na ogniu. Doprowadzić mieszaninę do wrzenia, ciągle mieszając.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Gotuj do wrzenia, gdy na powierzchni zaczną pojawiać się pękające bąbelki, wyłącz ogień. Pozwól kremowi ostygnąć do temperatury pokojowej.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wyjmij masło z lodówki, powinno być miękkie, zostaw je na stole, podczas gdy kasza manna ostygnie. Zmiękczone masło kroimy w małe kostki, wkładamy do miski. Dodaj łyżeczkę soku z cytryny i odrobinę skórki z cytryny. Ubij mikserem, aż będzie gładka.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Włóż schłodzoną kaszę mannę do miski z masłem. Ponownie ubij mikserem lub wymieszaj łyżką, aż uzyskasz jednorodną konsystencję kremu. Krem jest gotowy. Pozostaje im nasmarować ciasta i schłodzić w lodówce. ten krem jest idealny do ciast biszkoptowych.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Krem ze względu na zawarte w nim masło twardnieje po schłodzeniu, więc jeśli krem jest przygotowywany do przyszłego użytku lub przed pieczeniem ciast, to przed użyciem go do ciasta należy wyjąć krem z lodówki, odstawić w temperaturze pokojowej, a następnie dobrze ubić blenderem. Ponadto ten krem może smarować ciasteczka, bezy, chłodzić i podawać. Okazuje się bardzo smaczny przysmak. Smacznego!

*

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Kasza manna - 340   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g

Podobne przepisy