skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić zrazy ziemniaczane z mięsem? Przygotuj do tego niezbędne składniki. Mięso mielone można stosować z dowolnego rodzaju mięsa. Mam wieprzowinę i wołowinę. Grzyby mogą być również dowolne. Mam gotowane grzyby leśne. Ale możesz też wziąć pieczarki. Wystarczy je dobrze spłukać. Obierz ziemniaki i spłucz je z brudu.
Krok 2:
Obrane ziemniaki zalać wodą, podpalić i zagotować. Trochę soli. Gotuj ziemniaki do miękkości. Zajmie to 15-20 minut. Ziemniaki staną się miękkie.
Krok 3:
Odcedź całą wodę z gotowych ziemniaków, zetrzyj je tłuczkiem i pozostaw do ostygnięcia. Podczas chłodzenia pozostaw pokrywkę lekko otwartą, aby umożliwić ucieczkę nadmiaru pary. Z nadmierną wilgocią zrazy nie będą się formować.
Krok 4:
Aby przygotować nadzienie, wlej trochę oleju roślinnego na gorącą patelnię i smaż mięso mielone przez 4-5 minut.
Krok 5:
Obierz cebulę i marchewkę. Drobno posiekaj cebulę i zetrzyj marchewki. Dodaj cebulę i marchewkę na patelnię do mielonego mięsa. Smaż wszystko razem przez 2-3 minuty.
Krok 6:
Grzyby bardzo drobno posiekaj.
Krok 7:
Dodaj posiekane grzyby na patelnię do mielonego mięsa. Smaż wszystko razem, aż będzie ugotowane. Zajmie to kolejne 10 minut.
Krok 8:
Gotowe nadzienie zacznie się trochę opiekać. Do smaku dodaj trochę soli i przyprawy. Następnie zdejmij patelnię z ognia i ostudź nadzienie.
Krok 9:
Do schłodzonych ziemniaków dodaj jajko i mąkę. Wszystko wymieszaj.
Krok 10:
Mokrymi rękami weź trochę ziemniaków, uformuj tortillę i umieść nadzienie mięsne na środku. Następnie zamknij jak placek, aby krawędzie się zakleiły. Uformuj zrazę i zwiń w mąkę.
Krok 11:
Rozłóż gotowe zrazy na gorącej patelni i smaż z dodatkiem niewielkiej ilości oleju roślinnego na małym ogniu.
Krok 12:
Smaż zrazy z obu stron przez 2-3 minuty na złoty kolor.
Krok 13:
Idealnym dodatkiem byłby sos śmietanowo-czosnkowy. Podczas smażenia zrazy wymieszaj śmietanę, koperek i czosnek.
Krok 14:
Połóż gotowe zrazy na ręczniku papierowym, aby usunąć z nich nadmiar oleju. Podawaj zrazy na gorąco z dodatkiem sosu. Smacznego!
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .
jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Grzyby leśne - 21 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Mielona wieprzowina wołowina - 236 kcal/100g