zrazy ziemniaczane z mięsem

z prostych produktów, łatwe, smaczne, na obiad dla całej rodziny! Zrazy ziemniaczane z mięsem są bardzo wygodne, ponieważ natychmiast otrzymujemy pełne danie. Nie musisz robić do niego dodatkowego przystawki. Łatwo jest nakarmić całą rodzinę takimi kotletami, a dzieci bardzo je uwielbiają!
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 22 % 5 g
tłuszcze 26 % 6 g
węglowodany 52 % 12 g
118 kcal
IG: 92 / 0 / 8

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić zrazy ziemniaczane z mięsem? Przygotuj do tego niezbędne składniki. Mięso mielone można stosować z dowolnego rodzaju mięsa. Mam wieprzowinę i wołowinę. Grzyby mogą być również dowolne. Mam gotowane grzyby leśne. Ale możesz też wziąć pieczarki. Wystarczy je dobrze spłukać. Obierz ziemniaki i spłucz je z brudu.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Obrane ziemniaki zalać wodą, podpalić i zagotować. Trochę soli. Gotuj ziemniaki do miękkości. Zajmie to 15-20 minut. Ziemniaki staną się miękkie.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Odcedź całą wodę z gotowych ziemniaków, zetrzyj je tłuczkiem i pozostaw do ostygnięcia. Podczas chłodzenia pozostaw pokrywkę lekko otwartą, aby umożliwić ucieczkę nadmiaru pary. Z nadmierną wilgocią zrazy nie będą się formować.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Aby przygotować nadzienie, wlej trochę oleju roślinnego na gorącą patelnię i smaż mięso mielone przez 4-5 minut.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Obierz cebulę i marchewkę. Drobno posiekaj cebulę i zetrzyj marchewki. Dodaj cebulę i marchewkę na patelnię do mielonego mięsa. Smaż wszystko razem przez 2-3 minuty.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Grzyby bardzo drobno posiekaj.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj posiekane grzyby na patelnię do mielonego mięsa. Smaż wszystko razem, aż będzie ugotowane. Zajmie to kolejne 10 minut.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Gotowe nadzienie zacznie się trochę opiekać. Do smaku dodaj trochę soli i przyprawy. Następnie zdejmij patelnię z ognia i ostudź nadzienie.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Do schłodzonych ziemniaków dodaj jajko i mąkę. Wszystko wymieszaj.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Mokrymi rękami weź trochę ziemniaków, uformuj tortillę i umieść nadzienie mięsne na środku. Następnie zamknij jak placek, aby krawędzie się zakleiły. Uformuj zrazę i zwiń w mąkę.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Rozłóż gotowe zrazy na gorącej patelni i smaż z dodatkiem niewielkiej ilości oleju roślinnego na małym ogniu.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Smaż zrazy z obu stron przez 2-3 minuty na złoty kolor.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Idealnym dodatkiem byłby sos śmietanowo-czosnkowy. Podczas smażenia zrazy wymieszaj śmietanę, koperek i czosnek.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Połóż gotowe zrazy na ręczniku papierowym, aby usunąć z nich nadmiar oleju. Podawaj zrazy na gorąco z dodatkiem sosu. Smacznego!

wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .

ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .

jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Grzyby leśne - 21   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Mielona wieprzowina wołowina - 236   kcal/100g

Podobne przepisy