zupa puree z zielonego groszku z żółtkami
skład / składniki
5
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Składniki
Krok 2:
Świeży lub mrożony groszek gotujemy do miękkości.
Krok 3:
Ugotowany groszek przecieramy przez sito
Krok 4:
Lub zmiel blenderem.
Krok 5:
Dodaj do powstałej masy
Krok 6:
Pół mleka w przepisie
Krok 7:
Z rozcieńczoną w nim mąką.
Krok 8:
Włóż mieszaninę do pieca, zagotuj i mieszając gotuj na małym ogniu przez 15 minut.
Krok 9:
Pozostałe mleko ubijamy z żółtkami, solą
Krok 10:
I dodaj zmiękczone masło.
Krok 11:
Mieszaj, aż masa będzie gładka i bujna.
Krok 12:
Gotową mieszaninę wkładamy do lekko schłodzonej zupy, dobrze mieszając.
Krok 13:
Podawaj zupę puree z zielonego groszku z żółtkami dobrze posypanymi krakersami pszennymi.
Krok 14:
Ta zupa zawiera bardzo mało kalorii, więc spodoba się każdemu, kto obserwuje swoją sylwetkę.
Krok 15:
Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Groszek zielony świeży - 280 kcal/100g
- Groszek zielony konserwowy - 55 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g