skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić rożki z serem? Przygotuj jedzenie. Wybierz makaron z pszenicy durum. Ser i masło-dobrej jakości, bez tłuszczów roślinnych w składzie. Zrobi to każdy twardy, półtwardy, miękki ser, najważniejsze jest to, że dobrze się topi.
Krok 2:
W rondlu zagotuj 2,5 l wody. Ilość wody jest obliczana na podstawie ilości makaronu w stosunku 1 litra na 100 g makaronu. Jeśli jest mniej wody, makaron może szybko się zagotować lub skleić. Wlej sól i rożki do wrzącej wody. Przez pierwsze 5 minut makaron należy okresowo mieszać, aby makaron nie przykleił się do dna. Gotuj rożki zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Mam to 10 minut, ale gotowałem 9, do stanu al dente-trochę niedogotowane.
Krok 3:
Podczas gotowania makaronu zetrzyj ser na grubej tarce.
Krok 4:
Włóż makaron do durszlaka i pozwól całej wodzie spłynąć. Potrząśnij durszlakiem kilka razy, aby usunąć nadmiar wilgoci z makaronu.
Krok 5:
Włóż rożki do garnka, w którym zostały ugotowane. Dodaj masło i wymieszaj makaron, aby masło rozprowadziło się po całym makaronie. Aby przyspieszyć proces, możesz najpierw stopić masło na małym ogniu lub w kuchence mikrofalowej. Jeśli nie masz pod ręką masła, możesz wlać 1-2 łyżki.l oliwa z oliwek.
Krok 6:
Wlej starty ser do makaronu.
Krok 7:
Szybko wymieszaj ser z makaronem.
Krok 8:
Natychmiast ułóż gotowy makaron na talerzach i posyp ziołami. Podawaj na gorąco. Smacznego!
ten przepis może zrobić dowolny makaron, nie tylko rożki.
jeśli w garnku pozostało trochę makaronu, pamiętaj, aby przykryć je pokrywką-niestety makaron szybko się zwiędnie i zastygnie. Po ponownym podgrzaniu traci jasny smak. Dlatego lepiej ugotować makaron tuż przed spożyciem.
jeśli planujesz zostawić trochę makaronu na następny dzień, nie dodawaj do niego sera. Lepiej wlać ser tuż przed spożyciem.
jak prawidłowo ugotować makaron, jak ugotować makaron al dente, jak wybrać produkt wysokiej jakości, aby uniknąć rozczarowań i nie tylko przeczytaj artykuł "makaron i makaron-subtelności wyboru i sekrety gotowania" .
jak wybrać idealny garnek do zupy, owsianki lub marynowania ogórków przeczytaj artykuł o patelniach.
do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Litewski ser - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Rożki Makaronowe - 329 kcal/100g