rożki z serem

bardzo proste, szybkie, ze zwykłych produktów, dla całej rodziny! Rożki z serem to ulubione danie wielu dorosłych i dzieci. Gotowanie nie będzie trudne-nie musisz robić żadnych sosów ani dodatkowo smażyć i dusić czegoś. Taki makaron nadaje się do dekoracji i jako niezależne danie.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 20 % 2 g
tłuszcze 20 % 2 g
węglowodany 60 % 6 g
47 kcal
IG: 0 / 100 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić rożki z serem? Przygotuj jedzenie. Wybierz makaron z pszenicy durum. Ser i masło-dobrej jakości, bez tłuszczów roślinnych w składzie. Zrobi to każdy twardy, półtwardy, miękki ser, najważniejsze jest to, że dobrze się topi.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    W rondlu zagotuj 2,5 l wody. Ilość wody jest obliczana na podstawie ilości makaronu w stosunku 1 litra na 100 g makaronu. Jeśli jest mniej wody, makaron może szybko się zagotować lub skleić. Wlej sól i rożki do wrzącej wody. Przez pierwsze 5 minut makaron należy okresowo mieszać, aby makaron nie przykleił się do dna. Gotuj rożki zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Mam to 10 minut, ale gotowałem 9, do stanu al dente-trochę niedogotowane.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Podczas gotowania makaronu zetrzyj ser na grubej tarce.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Włóż makaron do durszlaka i pozwól całej wodzie spłynąć. Potrząśnij durszlakiem kilka razy, aby usunąć nadmiar wilgoci z makaronu.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Włóż rożki do garnka, w którym zostały ugotowane. Dodaj masło i wymieszaj makaron, aby masło rozprowadziło się po całym makaronie. Aby przyspieszyć proces, możesz najpierw stopić masło na małym ogniu lub w kuchence mikrofalowej. Jeśli nie masz pod ręką masła, możesz wlać 1-2 łyżki.l oliwa z oliwek.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wlej starty ser do makaronu.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Szybko wymieszaj ser z makaronem.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Natychmiast ułóż gotowy makaron na talerzach i posyp ziołami. Podawaj na gorąco. Smacznego!

ten przepis może zrobić dowolny makaron, nie tylko rożki.
jeśli w garnku pozostało trochę makaronu, pamiętaj, aby przykryć je pokrywką-niestety makaron szybko się zwiędnie i zastygnie. Po ponownym podgrzaniu traci jasny smak. Dlatego lepiej ugotować makaron tuż przed spożyciem.
jeśli planujesz zostawić trochę makaronu na następny dzień, nie dodawaj do niego sera. Lepiej wlać ser tuż przed spożyciem.

jak prawidłowo ugotować makaron, jak ugotować makaron al dente, jak wybrać produkt wysokiej jakości, aby uniknąć rozczarowań i nie tylko przeczytaj artykuł "makaron i makaron-subtelności wyboru i sekrety gotowania" .

jak wybrać idealny garnek do zupy, owsianki lub marynowania ogórków przeczytaj artykuł o patelniach.

do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Rożki Makaronowe - 329   kcal/100g

Podobne przepisy