zupa selerowa na odchudzanie

niskokaloryczna zupa jarzynowa z selerem i kapustą. Prawdziwy magazyn witamin, tak niezbędnych w miesiącach zimowych. Ta czysto warzywna zupa bez kropli tłuszczu i minimalnej ilości węglowodanów jest dobra dla różnych diet, a także nadaje się dla osób poszczących.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 2 g
9 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Odmierz składniki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Drobno posiekaj kapustę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pokrój seler w kostkę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Włóż cebulę, kapustę i seler do wody. Doprowadzić do wrzenia i gotować przez około 7 minut.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Na pomidorach wykonaj nacięcia, parz wrzącą wodą i usuń skórkę. Pokrój miąższ w średnią kostkę.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Paprykę obrać z nasion i również pokroić w kostkę.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Cukinię obrać i pokroić w średnią kostkę.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dodaj cukinię, pomidory i paprykę do garnka. Sól, pieprz i gotuj, mieszając przez około 20 minut, aż warzywa się ugotują.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Pozostaw zupę pod przykryciem przez około 10 minut i wlej do talerzy. Do każdego talerza dodaj 1 łyżkę. sok z cytryny i posiekane zioła.



kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Cukinia - 23   kcal/100g
  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Kapusta biała - 28   kcal/100g
  • Kapusta biała gotowana - 21   kcal/100g
  • Łodyga selera - 12   kcal/100g

Podobne przepisy