Gołąbki warzywne z ryżem bez mięsa

smaczne i chude, a także satysfakcjonujące i niedrogie! Na każdy dzień. Chude, Wegetariańskie, warzywne gołąbki z ryżem bez mięsa to świetna alternatywa dla zwykłych gołąbków. Okazują się miękkie, soczyste z pikantną nutą. Możesz użyć dowolnych przypraw i ziół. A ryż można zastąpić innym zbożem.
LaliczAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 1 g
tłuszcze 17 % 2 g
węglowodany 75 % 9 g
62 kcal
IG: 67 / 33 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić chude i wegetariańskie gołąbki warzywne z ryżem bez mięsa? Przygotujemy wszystkie niezbędne składniki do przygotowania gołąbków warzywnych. Weź gęsty, niezbyt duży widelec z czystymi liśćmi. Pozostałe warzywa również powinny być wolne od oznak zepsucia.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dobrze spłucz ryż do czystej wody. Włóż ryż do rondla, zalej wodą 1: 2 i umieść na średnim ogniu. Doprowadzić do wrzenia i gotować ryż na średnim ogniu przez 5-7 minut, aż do połowy ugotowany. Kładziemy go na sicie, myjemy i pozwalamy wodzie całkowicie spłynąć.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Gdy ryż stoi, zajmijmy się kapustą. Dobrze umyj główkę kapusty i ostrożnie usuń 8-9 liści. Włóż do rondla z wodą i gotuj w słonej wodzie do miękkości. Zajmie to około 3-4 minut. Jeśli robisz dużo gołąbków, możesz pójść inną drogą. Aby to zrobić, wkładamy kapustę do kuchenki mikrofalowej i gotujemy z największą mocą przez 5 minut. Usuń miękkie liście i kontynuuj gotowanie w kuchence mikrofalowej, aż wszystkie liście zostaną usunięte.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Obierz cebulę, spłucz i drobno posiekaj. Wlej olej na patelnię, włóż cebulę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Obierz marchewki, umyj i zetrzyj na grubej tarce. Dodaj do patelni z posiekaną cebulą.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Umyj paprykę, obierz łodygę i nasiona, pokrój w kostkę. Dodaj do patelni z warzywami.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Umyj pomidora i pokrój w dużą kostkę, dodaj do patelni z warzywami.Smażyć na średnim ogniu przez 7-10 minut. Przenieś warzywa do miski.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dodaj ryż, sól, pieprz do miski ze smażonymi warzywami i wymieszaj.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Umyj, osusz i drobno posiekaj warzywa. Dodaj do miski z przyszłym mięsem mielonym i wymieszaj. Możesz wziąć dowolne warzywa według własnych upodobań. Mam pietruszkę i koperek.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Dodaj koncentrat pomidorowy do mielonego mięsa i wymieszaj. W razie potrzeby pastę pomidorową można zastąpić ulubionym keczupem. Smakujemy, a jeśli to konieczne, solimy.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Włącz piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni. Odetnij twardą część liści kapusty i pokonaj ją trochę młotkiem kuchennym.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Rozłóż mięso mielone na krawędzi liści, około 2 łyżek stołowych, w zależności od wielkości liścia.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Zawiń nadzienie w liść kapusty, zwijając krawędzie.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Wlej wodę do miski, dodaj koncentrat pomidorowy, sól i pieprz. Wszystko mieszamy.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    W naczyniu do pieczenia kładziemy gołąbki szwem w dół i zalewamy sosem pomidorowym.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Włóż do gorącego piekarnika i gotuj przez 40-50 minut, aż będzie gotowy.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Wyjmij gołąbki z piekarnika i natychmiast podawaj. Smacznego.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Zielona kapusta - 46   kcal/100g
  • Zielona kapusta świeżo mrożona w opakowaniu - 45   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Dziki ryż surowy - 353   kcal/100g
  • Ryż brązowy surowy - 360   kcal/100g
  • Ryż brązowy gotowany - 119   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany surowy - 363   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany gotowany - 109   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106   kcal/100g
  • Ryż instant suchy - 374   kcal/100g
  • Ryż instant gotowy do spożycia - 109   kcal/100g
  • Rys - 344   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g

Podobne przepisy