skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić chude i wegetariańskie gołąbki warzywne z ryżem bez mięsa? Przygotujemy wszystkie niezbędne składniki do przygotowania gołąbków warzywnych. Weź gęsty, niezbyt duży widelec z czystymi liśćmi. Pozostałe warzywa również powinny być wolne od oznak zepsucia.
Krok 2:
Dobrze spłucz ryż do czystej wody. Włóż ryż do rondla, zalej wodą 1: 2 i umieść na średnim ogniu. Doprowadzić do wrzenia i gotować ryż na średnim ogniu przez 5-7 minut, aż do połowy ugotowany. Kładziemy go na sicie, myjemy i pozwalamy wodzie całkowicie spłynąć.
Krok 3:
Gdy ryż stoi, zajmijmy się kapustą. Dobrze umyj główkę kapusty i ostrożnie usuń 8-9 liści. Włóż do rondla z wodą i gotuj w słonej wodzie do miękkości. Zajmie to około 3-4 minut. Jeśli robisz dużo gołąbków, możesz pójść inną drogą. Aby to zrobić, wkładamy kapustę do kuchenki mikrofalowej i gotujemy z największą mocą przez 5 minut. Usuń miękkie liście i kontynuuj gotowanie w kuchence mikrofalowej, aż wszystkie liście zostaną usunięte.
Krok 4:
Obierz cebulę, spłucz i drobno posiekaj. Wlej olej na patelnię, włóż cebulę.
Krok 5:
Obierz marchewki, umyj i zetrzyj na grubej tarce. Dodaj do patelni z posiekaną cebulą.
Krok 6:
Umyj paprykę, obierz łodygę i nasiona, pokrój w kostkę. Dodaj do patelni z warzywami.
Krok 7:
Umyj pomidora i pokrój w dużą kostkę, dodaj do patelni z warzywami.Smażyć na średnim ogniu przez 7-10 minut. Przenieś warzywa do miski.
Krok 8:
Dodaj ryż, sól, pieprz do miski ze smażonymi warzywami i wymieszaj.
Krok 9:
Umyj, osusz i drobno posiekaj warzywa. Dodaj do miski z przyszłym mięsem mielonym i wymieszaj. Możesz wziąć dowolne warzywa według własnych upodobań. Mam pietruszkę i koperek.
Krok 10:
Dodaj koncentrat pomidorowy do mielonego mięsa i wymieszaj. W razie potrzeby pastę pomidorową można zastąpić ulubionym keczupem. Smakujemy, a jeśli to konieczne, solimy.
Krok 11:
Włącz piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni. Odetnij twardą część liści kapusty i pokonaj ją trochę młotkiem kuchennym.
Krok 12:
Rozłóż mięso mielone na krawędzi liści, około 2 łyżek stołowych, w zależności od wielkości liścia.
Krok 13:
Zawiń nadzienie w liść kapusty, zwijając krawędzie.
Krok 14:
Wlej wodę do miski, dodaj koncentrat pomidorowy, sól i pieprz. Wszystko mieszamy.
Krok 15:
W naczyniu do pieczenia kładziemy gołąbki szwem w dół i zalewamy sosem pomidorowym.
Krok 16:
Włóż do gorącego piekarnika i gotuj przez 40-50 minut, aż będzie gotowy.
Krok 17:
Wyjmij gołąbki z piekarnika i natychmiast podawaj. Smacznego.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Zielona kapusta - 46 kcal/100g
- Zielona kapusta świeżo mrożona w opakowaniu - 45 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Dziki ryż surowy - 353 kcal/100g
- Ryż brązowy surowy - 360 kcal/100g
- Ryż brązowy gotowany - 119 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany surowy - 363 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany gotowany - 109 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106 kcal/100g
- Ryż instant suchy - 374 kcal/100g
- Ryż instant gotowy do spożycia - 109 kcal/100g
- Rys - 344 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g