skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak gotować zupę ziemniaczaną z mięsem? Przygotuj jedzenie. Schłodzoną wołowinę umyj i uwolnij od żylastych białych filmów, jeśli są dostępne. Dają dodatkową sztywność gotowemu mięsu. Pokrój wołowinę na porcje. Gotowałem zupę z polędwicy, ale mięso na Kości też będzie działać.
Krok 2:
Wlej zimną wodę do rondla i włóż wołowinę. Umieść garnek na średnim ogniu i gotuj mięso przez 30-40 minut po ugotowaniu.
Krok 3:
Podczas gotowania wołowiny na patelni powstanie piana. Należy go usunąć i usunąć, aby bulion był przezroczysty.
Krok 4:
Zrób smażenie warzyw. Umyj i obierz marchewki. Pokrój warzywo w średnią kostkę. Rozgrzej patelnię na dużym ogniu i smaż marchewki, aż zarumienią się na oleju roślinnym.
Krok 5:
Obierz cebulę i pokrój w średnią kostkę. Dodaj cebulę do marchewki. Smaż warzywa razem przez 5 minut.
Krok 6:
Na patelnię dodaj koncentrat pomidorowy, liść laurowy i dwa groszki ziela angielskiego. Zmniejsz ogień i gotuj warzywa przez kolejne 5 minut. Po tym czasie smażenie jest gotowe.
Krok 7:
Umyj i obierz ziemniaki. Pokrój go na dość duże kawałki. Dodaj ziemniaki do garnka do mięsa.
Krok 8:
Dodaj również smażoną marchewkę i cebulę. Gotuj zupę pod zamkniętą pokrywką przez kolejne pół godziny, od czasu do czasu mieszając, aż ziemniaki będą miękkie — po naciśnięciu łyżką łatwo pękną. Zupa jest gotowa. Podawaj na stole posypanym ziołami. Smacznego!
dla mnie taka zupa była nowością. Zwykle nie gotuję obfitych zup. Zamiast tego gotuję lekkie zupy warzywne, z których po półtorej godzinie chcę jeść. A ta gęsta, bogata zupa może być spożywana przez bardzo długi czas.
jest tak łatwy w przygotowaniu, że poradzi sobie z nim nawet początkująca gospodyni. Aktywny czas gotowania jest spędzony minimum. A jeśli zamiast garnka ugotujesz zupę w powolnej kuchence, możesz skrócić czas aktywnej obecności w kuchni do zaledwie dwudziestu minut. Powolna kuchenka zrobi resztę za ciebie.
wspaniały i smak zupy. Aktywny smak ziemniaków, łagodna wołowina i jasny smak dressingu. Wszystkim moim domownikom bardzo się podobało.
ważne! niezależnie od tego, czy w przepisie jest podana ilość wody do zupy, czy nie, najlepiej jest skupić się na własnych preferencjach (gęsta lub cieńsza zupa, którą lubisz), a także na wielkości garnka i żywności zabranej do gotowania. Nie zapominaj, że autor ma własne zdanie na temat ilości mięsa, ziemniaków, zbóż i innych składników w zupie, które mogą nie pasować do Twojej. W praktyce oznacza to, że jeśli gotujesz po raz pierwszy, nie powinieneś gotować całego garnka na raz. Zrób zupę do degustacji-dla jednej lub dwóch osób. Aby to zrobić, zmniejsz ilość wszystkich składników zgodnie z przepisem do 1-2 porcji i weź ilość wody w ilości: od jednej szklanki na porcję-jeśli zupa jest bardzo gęsta, do 1,5-2 szklanek-jeśli jest bardziej płynna. Nie zapomnij wziąć pod uwagę, że część płynu zagotuje się podczas gotowania. Po skosztowaniu małej porcji zupy możesz dostosować zarówno ilość płynu, jak i proporcje składników do swoich upodobań. W przyszłości, podobnie jak większość doświadczonych gospodyń domowych, możesz wlać wodę do zupy i położyć składniki "na oku".
jak wybrać idealny garnek do zupy, owsianki lub marynowania ogórków przeczytaj artykuł o patelniach.
do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Tłuszcz wołowy roztopiony - 871 kcal/100g
- Wołowina tłusta - 171 kcal/100g
- Wołowina chuda - 158 kcal/100g
- Wołowina-mostek - 217 kcal/100g
- Wołowina-kajdany - 380 kcal/100g
- Wołowina-chuda pieczeń - 200 kcal/100g
- Wołowina - łopatka - 137 kcal/100g
- Wołowina - żeberka - 233 kcal/100g
- Wołowina-szynka - 104 kcal/100g
- Wołowina - ogon - 184 kcal/100g
- Szynka gotowana - 269 kcal/100g
- Peklowana wołowina - 216 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Olej słonecznikowy - 898 kcal/100g
- Rafinowany olej słonecznikowy - 899 kcal/100g
- Ziele angielskie - 263 kcal/100g