Zupa ziemniaczana z mięsem

Prosty, apetyczny, gęsty i bogaty! Zupa ziemniaczana z mięsem jest przygotowywana z minimalnego zestawu dostępnych składników, które są dostępne w każdej kuchni. Ziemniaki dobrze się gotują, a zupa jest puree. Świetne danie na chłodną porę roku!
UnicornSteakAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 50 % 4 g
tłuszcze 25 % 2 g
węglowodany 25 % 2 g
41 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak gotować zupę ziemniaczaną z mięsem? Przygotuj jedzenie. Schłodzoną wołowinę umyj i uwolnij od żylastych białych filmów, jeśli są dostępne. Dają dodatkową sztywność gotowemu mięsu. Pokrój wołowinę na porcje. Gotowałem zupę z polędwicy, ale mięso na Kości też będzie działać.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wlej zimną wodę do rondla i włóż wołowinę. Umieść garnek na średnim ogniu i gotuj mięso przez 30-40 minut po ugotowaniu.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Podczas gotowania wołowiny na patelni powstanie piana. Należy go usunąć i usunąć, aby bulion był przezroczysty.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Zrób smażenie warzyw. Umyj i obierz marchewki. Pokrój warzywo w średnią kostkę. Rozgrzej patelnię na dużym ogniu i smaż marchewki, aż zarumienią się na oleju roślinnym.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Obierz cebulę i pokrój w średnią kostkę. Dodaj cebulę do marchewki. Smaż warzywa razem przez 5 minut.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Na patelnię dodaj koncentrat pomidorowy, liść laurowy i dwa groszki ziela angielskiego. Zmniejsz ogień i gotuj warzywa przez kolejne 5 minut. Po tym czasie smażenie jest gotowe.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Umyj i obierz ziemniaki. Pokrój go na dość duże kawałki. Dodaj ziemniaki do garnka do mięsa.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dodaj również smażoną marchewkę i cebulę. Gotuj zupę pod zamkniętą pokrywką przez kolejne pół godziny, od czasu do czasu mieszając, aż ziemniaki będą miękkie — po naciśnięciu łyżką łatwo pękną. Zupa jest gotowa. Podawaj na stole posypanym ziołami. Smacznego!

dla mnie taka zupa była nowością. Zwykle nie gotuję obfitych zup. Zamiast tego gotuję lekkie zupy warzywne, z których po półtorej godzinie chcę jeść. A ta gęsta, bogata zupa może być spożywana przez bardzo długi czas.
jest tak łatwy w przygotowaniu, że poradzi sobie z nim nawet początkująca gospodyni. Aktywny czas gotowania jest spędzony minimum. A jeśli zamiast garnka ugotujesz zupę w powolnej kuchence, możesz skrócić czas aktywnej obecności w kuchni do zaledwie dwudziestu minut. Powolna kuchenka zrobi resztę za ciebie.
wspaniały i smak zupy. Aktywny smak ziemniaków, łagodna wołowina i jasny smak dressingu. Wszystkim moim domownikom bardzo się podobało.

ważne! niezależnie od tego, czy w przepisie jest podana ilość wody do zupy, czy nie, najlepiej jest skupić się na własnych preferencjach (gęsta lub cieńsza zupa, którą lubisz), a także na wielkości garnka i żywności zabranej do gotowania. Nie zapominaj, że autor ma własne zdanie na temat ilości mięsa, ziemniaków, zbóż i innych składników w zupie, które mogą nie pasować do Twojej.  W praktyce oznacza to, że jeśli gotujesz po raz pierwszy, nie powinieneś gotować całego garnka na raz. Zrób zupę do degustacji-dla jednej lub dwóch osób. Aby to zrobić, zmniejsz ilość wszystkich składników zgodnie z przepisem do 1-2 porcji i weź ilość wody w ilości: od jednej szklanki na porcję-jeśli zupa jest bardzo gęsta, do 1,5-2 szklanek-jeśli jest bardziej płynna. Nie zapomnij wziąć pod uwagę, że część płynu zagotuje się podczas gotowania. Po skosztowaniu małej porcji zupy możesz dostosować zarówno ilość płynu, jak i proporcje składników do swoich upodobań. W przyszłości, podobnie jak większość doświadczonych gospodyń domowych, możesz wlać wodę do zupy i położyć składniki "na oku".

jak wybrać idealny garnek do zupy, owsianki lub marynowania ogórków przeczytaj artykuł o patelniach.

do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Tłuszcz wołowy roztopiony - 871   kcal/100g
  • Wołowina tłusta - 171   kcal/100g
  • Wołowina chuda - 158   kcal/100g
  • Wołowina-mostek - 217   kcal/100g
  • Wołowina-kajdany - 380   kcal/100g
  • Wołowina-chuda pieczeń - 200   kcal/100g
  • Wołowina - łopatka - 137   kcal/100g
  • Wołowina - żeberka - 233   kcal/100g
  • Wołowina-szynka - 104   kcal/100g
  • Wołowina - ogon - 184   kcal/100g
  • Szynka gotowana - 269   kcal/100g
  • Peklowana wołowina - 216   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Olej słonecznikowy - 898   kcal/100g
  • Rafinowany olej słonecznikowy - 899   kcal/100g
  • Ziele angielskie - 263   kcal/100g

Podobne przepisy