zupa puree z brokułów ze śmietaną

w każdej łyżce zupy masz małą bombę witamin. Kulinarny przepis na to danie jest idealny dla tych, którzy chcą nasycić swoje menu obiadowe odpowiednim jedzeniem. Polecam również zwrócić uwagę na niskokaloryczną zupę puree z brokułów i porów dla wszystkich dietetyków.
ilgaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 27 % 4 g
tłuszcze 33 % 5 g
węglowodany 40 % 6 g
78 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Chcę podzielić się z wami dobrym przepisem na danie witaminowe, które po pierwszej próbie stało się jednym z moich ulubionych i powiedzieć, jak ugotować zupę puree z brokułów ze śmietaną. Bierzemy produkty zgodnie z listą i mierzymy ich wymaganą ilość.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Jaja kurze gotujemy na twardo przez 10 minut, przenosimy je do zimnej wody, aby ostygły, obieramy ze skorupy i oddzielamy białka od żółtek. Potrzebujemy tylko żółtek.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Moje brokuły, podzielone na kwiatostany.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Umyj pory i pokrój w duże pierścienie.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wlej zimną wodę do rondla i włóż do niego brokuły i pory z wodą. Wykonujemy średni ogień i doprowadzamy wszystko do wrzenia, po czym gotujemy warzywa przez 7 minut. Następnie wyjmujemy je do ostygnięcia.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Bulion jest filtrowany przez drobny sitko lub gazę.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Połącz umytą i posiekaną natkę pietruszki w głębokiej misce, a także schłodzone pory i brokuły.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Zmiel je blenderem zanurzeniowym do stanu papkowatego.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Następnie rozcieńczyć mieszankę warzywną odcedzonym bulionem, rozpalić na małym ogniu i dodać śmietanę, wymieszać. Gotuj zupę z ciągłym mieszaniem, aby się nie przypaliła. Śmietanę można zastąpić serkiem topionym. Doprowadź zupę puree do wrzenia, sól i pieprz do smaku, zdejmij patelnię z ognia.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Zmiel żółtka posiekanym czosnkiem na gładką masę. Dodaj mieszaninę do zupy i delikatnie wymieszaj.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Zupa z brokułów i porów jest gotowa do podania, smacznego!

świetna zupa do urozmaicenia codziennego menu. Smak i korzyści to dwa w jednym. To danie ma wiele zalet: nie jest kosztowne pod względem produktów i czasu, jest proste i szybkie w przygotowaniu, zawsze okazuje się łatwe dla żołądka, apetyczne, witaminowe i pożywne. Chwalić go - nie przechwalać! Możesz to zobaczyć osobiście, decydując się na przygotowanie takiej zupy. Życzę kulinarnych inspiracji i udanych przepisów!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietana - 300   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Brokuły - 33   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Pory - 33   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Sól morska - 0   kcal/100g

Podobne przepisy