skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Aby przygotować owsiankę, przygotuj niezbędne składniki. Weź mleko o minimalnej zawartości tłuszczu. Wystarczy 1 - 1,5 %. Jeśli używasz bardziej tłustego mleka, to podczas gotowania owsianki w powolnej kuchence ryzykuje ucieczkę. Tłuste mleko można po prostu rozcieńczyć wodą.
Krok 2:
Wszyscy wiedzą, że proso jest zwykle trochę gorzkie. Aby się tego pozbyć, zalej przygotowane proso wrzącą wodą i odstaw na 2-3 minuty. Po co wlewać wrzącą wodę? Faktem jest, że ziarna prosa pokryte są naturalną powłoką. To on nadaje gotowemu daniu gorycz. A po gorącej wodzie ta płytka rozpuszcza się i zmywa.
Krok 3:
Następnie spuść gorącą wodę i przepłucz proso kilka razy w zimnej wodzie.
Krok 4:
Nasmaruj miskę multicookera po bokach i na dnie kawałkiem masła. Po co to robić? Jest to konieczne, aby wrzące mleko nie celowało w górę i nie uciekało. Pozostaw trochę oleju w misce.
Krok 5:
Włóż umyte proso do miski multicookera.
Krok 6:
Następnie wlej mleko. Dodaj cukier i szczyptę soli. Jeśli lubisz owsiankę słodszą, możesz dodać trochę więcej cukru. Wszystko dobrze wymieszaj i włóż miskę do wolnowaru. Zamknij pokrywę.
Krok 7:
Włącz tryb "owsianka mleczna" przez 40 minut. Po 12-13 minutach mleko się zagotuje, a owsianka będzie aktywnie gotowana przez cały pozostały czas.
Krok 8:
Jak widać, moje wrzące mleko nie wzrosło powyżej poziomu naoliwionego. Ale przypomnę, że działa tylko na mleko o niskiej zawartości tłuszczu. Jeśli zaczniesz gotować na tłustym domu, ta granica nie zatrzyma mleka.
Krok 9:
Ułóż gotową owsiankę na talerzach i poczęstuj się. Możesz dodać trochę masła lub dżemu. Smacznego!
gotową owsiankę można przechowywać w lodówce przez 2-3 dni. Po podgrzaniu z lodówki Dodaj do niej trochę mleka. Ponieważ owsianka po staniu stanie się jeszcze grubsza. A za pomocą dodanego mleka możesz uzyskać konsystencję, którą najbardziej lubisz.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Kasza jaglana - 335 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g