proso w powolnej kuchence na mleku

pyszna, aromatyczna i bardzo zdrowa owsianka! Owsianka gotowana w powolnej kuchence zawsze okazuje się sławna. Jak z pieca. Można go przygotować zarówno na słodko, jak i na słono. Chociaż bardziej lubimy słodką wersję. A jak ugotować pyszną owsiankę, powiem ci teraz!
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 15 % 4 g
tłuszcze 22 % 6 g
węglowodany 63 % 17 g
138 kcal
IG: 24 / 0 / 76

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 45 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Aby przygotować owsiankę, przygotuj niezbędne składniki. Weź mleko o minimalnej zawartości tłuszczu. Wystarczy 1 - 1,5 %. Jeśli używasz bardziej tłustego mleka, to podczas gotowania owsianki w powolnej kuchence ryzykuje ucieczkę. Tłuste mleko można po prostu rozcieńczyć wodą.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wszyscy wiedzą, że proso jest zwykle trochę gorzkie. Aby się tego pozbyć, zalej przygotowane proso wrzącą wodą i odstaw na 2-3 minuty. Po co wlewać wrzącą wodę? Faktem jest, że ziarna prosa pokryte są naturalną powłoką. To on nadaje gotowemu daniu gorycz. A po gorącej wodzie ta płytka rozpuszcza się i zmywa.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Następnie spuść gorącą wodę i przepłucz proso kilka razy w zimnej wodzie.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Nasmaruj miskę multicookera po bokach i na dnie kawałkiem masła. Po co to robić? Jest to konieczne, aby wrzące mleko nie celowało w górę i nie uciekało. Pozostaw trochę oleju w misce.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Włóż umyte proso do miski multicookera.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Następnie wlej mleko. Dodaj cukier i szczyptę soli. Jeśli lubisz owsiankę słodszą, możesz dodać trochę więcej cukru. Wszystko dobrze wymieszaj i włóż miskę do wolnowaru. Zamknij pokrywę.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Włącz tryb "owsianka mleczna" przez 40 minut. Po 12-13 minutach mleko się zagotuje, a owsianka będzie aktywnie gotowana przez cały pozostały czas.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Jak widać, moje wrzące mleko nie wzrosło powyżej poziomu naoliwionego. Ale przypomnę, że działa tylko na mleko o niskiej zawartości tłuszczu. Jeśli zaczniesz gotować na tłustym domu, ta granica nie zatrzyma mleka.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Ułóż gotową owsiankę na talerzach i poczęstuj się. Możesz dodać trochę masła lub dżemu. Smacznego!

gotową owsiankę można przechowywać w lodówce przez 2-3 dni. Po podgrzaniu z lodówki Dodaj do niej trochę mleka. Ponieważ owsianka po staniu stanie się jeszcze grubsza. A za pomocą dodanego mleka możesz uzyskać konsystencję, którą najbardziej lubisz.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Kasza jaglana - 335   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy