galaretka Marmolada

cudowna Marmolada! Prosty, szybki i niesamowicie apetyczny! Okazuje się, że nie do końca galaretowa Marmolada, ale galaretki są niesamowite, można je zjeść razem z palcami:)
holopykAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 5 % 3 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 95 % 55 g
230 kcal
IG: 4 / 0 / 96

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
  9. Krok 9:

    Krok 9.
  10. Krok 10:

    Krok 10.
  11. Krok 11:

    Krok 11.
  12. Krok 12:

    Krok 12.

przepis na marmoladę jest zaskakująco prosty, a wynik przekracza wszelkie oczekiwania:

żelatynę zalewamy sokiem pomarańczowym i zostawiamy na chwilę w spokoju, czekamy aż puchnie.

wlej cukier do wody, dodaj skórkę (cytryny i pomarańczy), zagotuj i pozostaw na małym ogniu przez kolejne 3 minuty. Nie zapomnij ciągle mieszać, aby cukier całkowicie się rozpuścił.

zdejmij z ognia i dodaj żelatynę bez spowolnienia, mieszaj, aż całkowicie się rozpuści. Następnie konieczne jest odcedzenie całej sprawy, dokładnie wyciśnięcie Skórki.

przykryj formę folią spożywczą, przenieś tam powstałą masę i włóż do lodówki na 6-8 godzin. 

gdy nasza Marmolada stwardnieje, uwalniamy ją, Odciągając folię i pomagając nożem. Przenosimy na pergamin (papier do pieczenia) ,który wcześniej posypujemy cukrem.

to wszystko, możesz jeść i zachwycać całą rodzinę przydatnymi słodyczami :)

dlaczego żelatyna nie twardnieje dobrze, jak uniknąć nieprzyjemnych żelatynowych grudek w naczyniu, a także Przeczytaj wszystkie sekrety i subtelności gotowania w artykule o żelatynie .

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Żelatyna - 355   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Skórka pomarańczowa - 97   kcal/100g
  • Sok pomarańczowy - 36   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g

Podobne przepisy